Otimectin gebruiken tegen oormijt bij katten

Otimectin gebruiken tegen oormijt bij katten Oormijt is voor katten een vervelend probleem. Wanneer er sprake is van een oormijtinfestatie dan zorgt dit voor veel jeuk en irritatie bij de kat. Gelukkig kan oormijt goed bestreden worden door de toediening van Otimectin. Dit middel - met het actieve bestanddeel ivermectine - dient met een tussenpoos van 7 tot 14 dagen twee keer aangebracht te worden in de uitwendige gehoorgang. Op deze manier kan oormijt bij de kat effectief bestreden worden. Otimectin is een vrij verkrijgbaar middel en kan gebruikt worden bij katten en kittens vanaf acht weken.

Bestrijden van oormijt bij katten


Oormijt bij de kat

De oormijt is een parasiet die veel voorkomt bij katten. Ook onder meer honden, fretten, cavia's, konijnen en vossen kunnen er last van krijgen maar vooral bij katten kan het probleem hardnekkig zijn. Oormijten leven in het externe oorkanaal van de kat en in de haartjes rondom de oren. De beestjes voeden zich met onder meer huidschilfers, oorsmeer en ander weefselvocht. Door in en om de oren te krioelen zorgt de oormijt voor irritatie bij de kat. Katten kunnen hier onrustig van worden en meer aan de oren gaan krabben. Dit zorgt voor meer productie van oorsmeer waardoor de voedingsbodem voor de mijten vergroot wordt en het probleem zich snel kan uitbreiden. Zo kan het ook overgegeven worden aan andere huisdieren. Het is dus zaak om bij de eerste tekenen van oormijt dit probleem snel aan te pakken.

Hoe weet je dat je kat last heeft van oormijt?

Oormijt zorgt bij katten vooral voor jeuk en irritatie. Dit kan weer verergerd worden door het krabben aan de eigen oren. Dat een kat last heeft van oormijt is vooral te zien aan het frequent schudden met het hoofd en het krabben aan de oren. Bij sommige katten kan de irritatie zo hoog oplopen dat het schudden met het hoofd leidt tot bloeduitstortingen en het krabben tot infecties en zelfs beschadigingen aan het trommelvlies. Ook is het mogelijk dat je rondom de oren kale plekken in de vacht van een kat ziet. Dit wordt dan vaak veroorzaakt door het frequent met de voorpoten over het oor en de kop krabben.

Als oormijt onbehandeld blijft kan het al snel zo ver komen dat tevens een zwarte, korrelige afscheiding zichtbaar wordt in de oorschelp. Hoe lichter de vacht van een kat des te beter zal deze afscheiding te zien zijn. De afscheiding kan op den duur ook erg vies gaan stinken.

De dierenarts stelt de diagnose oormijt door met een oorkijker of otoscoop de gehoorgang van de kat te bekijken. Meestal is het dan direct duidelijk omdat men de oormijt kan zien krioelen. Een definitieve diagnose wordt gesteld door een klein beetje oorsmeer af te nemen en dit te bekijken onder een microscoop.

Hoe bestrijd je oormijt met Otimectin?

Heeft je kat last van een oormijtinfectie dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met bestrijding, om het ongemak voor je kat tot een minimum te beperken. Oormijt bij de kat kun je bestrijden door middel van het aanbrengen van een oorgel. Het anti-parasitaire geneesmiddel Otimectin is daarbij het aangewezen middel. Otimectin bevat het werkzame bestanddeel ivermectine. Het middel interfereert met de neurotransmitters glutaminezuur en gamma-aminobiterzuur (GABA) waardoor het de parasieten die hiervoor gevoelig zijn verlamt en uiteindelijk doodt.

Het is de bedoeling om de uitwendige gehoorgang te vullen met het middel en dit vervolgens goed te verdelen en in te masseren. Bij juiste opvolging van de instructies in de bijsluiter verdeel je circa 1 gram van het middel over elk oor. Ongeacht of de klachten dan nog steeds aanwezig zijn wordt aangeraden om de behandeling na 7 tot 14 dagen nog een keer te herhalen.

Otimectin mag pas toegediend worden bij katten en kittens vanaf acht weken. Het wordt afgeraden de gel te gebruiken wanneer bekend is dat de kat een beschadigd trommelvlies heeft.

Verkrijgbaarheid Otimectin

Het middel Otimectin voor de bestrijding van oormijtinfestaties bij de kat is verkrijgbaar in tubes van 1 mg/g. Je kunt het kopen bij de dierenarts maar het middel is ook vrij verkrijgbaar bij de meeste dierenspeciaalzaken en online winkels zoals Medpets.nl, Dierenapotheek.nl en Bol.com.

Alhoewel Otimectin door dierenartsen soms off-label gebruikt wordt bij de bestrijding van oormijt bij honden wordt afgeraden het middel te gebruiken bij andere huisdieren dan katten. Voor andere huisdieren zoals konijnen en cavia's wordt vaak een ander soort oorreiniger aangeraden.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingOorproblemen bij de hond: Oormijt en oorontstekingAlle honden kunnen soms last krijgen van hun oren. De ene hond is er wel gevoeliger voor dan de andere hond. Er zal vloe…
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Mijten, spinachtige ectoparasietenMijten zijn spinachtige parasieten die vaak uitwendig leven, maar ook inwendige problemen kunnen veroorzaken. Ze zijn in…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…

Hoe krijg je een kat gelukkig?Hoe krijg je een kat gelukkig?De basiselementen voor het houden van een kat in huis zijn water, voeding en een kattenbak. Natuurlijk neem je het huisd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://www.dierenapotheek.nl/otimectin.html
  • https://www.dierendokters.com/katten/ziekten/oormijt
  • https://www.medpets.nl/otimectin/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 29-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.