Aandoeningen hond: oorproblemen
Dierenartsen zien regelmatig honden met oorklachten. Meestal gaat het om een uitwendige ontsteking van de gehoorgang, maar er kunnen ook andere aandoeningen ontstaan zoals vastzittend vuil, jeuk, poliepen, tumor of een allergie. Bij een oorontsteking is vaak het milieu in het oor veranderd. De hond kan klachten hebben zoals jeuk en pijn, maar kan ook doof worden. Bij hondenrassen met hangende oren blijft er soms een grasaar in de gehoorgang steken, wat kan leiden tot oorontsteking. Welke oorproblemen komen veel voor bij honden en hoe moet dit worden behandeld?
De werking van het oor
Het oor van een hond bestaat uit het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Het uitwendige oor is de oorschelp waarna een verticaal gedeelte en een horizontaal gedeelte volgt dat eindigt bij het trommelvlies. De oorschelp kan per hondenras nogal verschillen in grootte en positie. In de uitwendige gehoorgang zitten haarzakjes en klieren. Oorsmeer zorgt voor het schoonhouden van het oor en het intact houden van de gehoorgang. Het middenoor begint bij het trommelvlies, waarna de gehoorbotjes hamer, aambeeld en stijgbeugel volgen. Deze ruimte staat via de buis van Eustachius in verbinding met de keel. In het binnenoor komen de trillingen van het geluid binnen waar ze worden doorgegeven aan de gehoorzenuw die vervolgens het signaal doorgeeft aan de hersenen. In het binnenoor bevindt zich ook het evenwichtsorgaan.
Oorontsteking
Meestal als een hond oorklachten krijgt, is er sprake van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Dit wordt met de medische naam ook wel
“otitis externa” genoemd. In het oor leven bacteriën en gisten die in goede harmonie zorgen voor een gezond milieu. Wanneer dit verstoord raakt kan de gehoorgang ontstoken raken. De hond krijgt jeuk en pijn in het oor, gaat met zijn kop schudden, kan zijn kop scheef houden en hij zal er steeds aan krabben. Door het krabben kan er in de oorschelp een bloedvaatje knappen. Er kan een bobbeltje onder de huid van het oor ontstaan hierdoor.
Oorzaken oorontsteking
Een hond kan een uitwendige oorontsteking krijgen door verschillende oorzaken. Sommige rassen, zoals de Cocker Spaniel zijn gevoeliger voor het krijgen van een oorontsteking. Dit komt omdat ze relatief grote hangende oorschelpen hebben en een flink behaarde gehoorgang. Oorsmeer en vuil kunnen moeilijker uit het oor komen. Veel voorkomende oorzaken van een oorontsteking zijn:
Zuurstofgebrek
Wanneer er een teveel aan oorsmeer wordt aangemaakt, kunnen de bacteriën van de normale bacterieflora verstikt raken. Dit kan leiden tot oorontsteking. Vooral wanneer de hond veel haren heeft, kan oorsmeer hierin vastplakken.
Vies water
Wanneer de hond gaat zwemmen in verontreinigd water, kan een hond een oorontsteking oplopen. Vooral de Golden Retriever is hiervoor gevoelig. Er kan een verkeerde flora aanslaan in het milieu binnen de oren.
Allergie
Door allergie kan het milieu van de huid binnen het oor veranderen waardoor het evenwicht van de bacteriën en gisten worden verstoord. Bij allergie kan de huid van het hele lichaam zijn aangedaan, dus ook in de oren.
Oormijt
De oormijt leeft in de uitwendige gehoorgang van schilfers en oorsmeer. Het kan veel jeuk en irritatie veroorzaken.
Atopie (allergie)
Bij atopie is er sprake van een overgevoeligheidsreactie voor stoffen uit de omgeving. Het kan bijvoorbeeld gaan om de huisstofmijt of graspollen. Klachten zoals een uitwendige oorontsteking kunnen soms als eerste in de oren ontstaan. Bepaalde rassen, zoals de West Highland White Terrier en de Labrador Retriever, hebben hiervoor meer aanleg. Door het krabben kunnen er secundaire bacteriële infecties ontstaan. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een voedselallergie. Wanneer er sprake is van een atopie, is de binnenkant van het oor rood door irritatie en kan een beetje gezwollen en vochtig zijn.
Poliepen en tumoren
Hoewel deze oorklachten wat minder vaak voorkomen, worden ze soms wel gezien bij ooraandoeningen van de hond. Meestal zijn ze goedaardig, maar moeten ze wel worden verwijderd omdat het anders tot een chronische oorontsteking kan leiden. In sommige gevallen zijn de bultjes geen tumoren of poliepen, maar wratjes. Ze komen dan vooral voor op de oorschelp.
Vreemde voorwerpen
Wat nog wel eens voorkomt, is dat er een grasaar in het oor vast komt te zitten. Dit kan leiden tot irritaties en tot een hardnekkige oorontsteking. De hond gaat steeds flink schudden met zijn kop en heeft pijn. De ontsteking kan van het uitwendige oor in het middenoor uitbreiden. Het trommelvlies kan kapot gaan omdat de grasaar er doorheen prikt. Vooral actieve honden, met name jachthonden zijn gevoelig voor een grasaar in het oor. Controleer je hond dan ook regelmatig hierop.
Preventie
Honden die gevoelig zijn voor oorontsteking kun je beter niet laten zwemmen. Mocht je hond toch hebben gezwommen, droog dan goed zijn oren af. Dit geldt vooral met honden die flink behaarde oren hebben en honden met hangende oren. Honden met hangende oren moeten regelmatig getrimd worden, zodat de uitwendige gehoorgang zo vrij mogelijk is van haar. Sommige honden krijgen een oorreiniger voorgeschreven van de dierenarts ter preventie. Dit mag niet gebruikt worden in geval van een oorontsteking. Inspecteer regelmatig de oren, zodat je er op tijd bij bent wanneer er iets mis is.
Behandeling
Een behandeling van een middenoorontsteking zal altijd behandeld moeten worden met een antibioticakuur. Deze wordt in tabletvorm voorgeschreven. Een ontsteking aan het uitwendige oor zal meestal goed genezen, maar dat moet ook goed worden behandeld. Bijna elke vorm van oorontsteking is goed te behandelen met medicijnen. Als de oorzaak een onderliggend probleem is, moet deze oorzaak worden aangepakt. Wanneer jouw hond last heeft van zijn oren, ga dan met hem naar de dierenarts.
Lees verder