Aandoeningen kat: oogontsteking

Aandoeningen kat: oogontsteking Bij een oogontsteking is meestal het bindvlies van het oog ontstoken. Het oog van de kat ziet er rood en soms opgezwollen uit, de kat kan tranen en eventueel krabt of wrijft hij eraan. Vaak knijpt de kat het aangedane oog dicht. Je kunt zelf proberen het oog schoon te houden en het met een doordrenkt watje met afgekoeld gekookt water te reinigen. Wanneer de klachten binnen enkele dagen niet verminderen, kun je beter naar de dierenarts gaan. Waarschijnlijk heeft de kat een antibioticakuur nodig.

Wat het is

In de meeste gevallen is bij een oogontsteking (conjunctivitis) het bindvlies van het oog ontstoken. Dit is niet het oog zelf, maar het slijmvlies dat de oogleden aan de binnenkant bekleedt. Een kat beschikt, net zoals de meeste huisdieren nog over een derde ooglid, dat in de binnenhoek van het oog zit. Dit wordt ook wel knipvlies genoemd en bestaat ook uit bindweefsel. Vaak is dit ooglid ook ontstoken als de kat een oogontsteking heeft. Een oogontsteking kan ontstaan door bacteriën of virussen, maar ook door pollen, grassprietjes of stof. Wanneer een kat een rood of vies oog heeft, hoeft dit niet altijd te betekenen dat hij een oogontsteking heeft.

De symptomen

Bij een ontsteking is de plek vaak rood en pijnlijk. Het bindvlies kan zwellen en gaan jeuken. De kat begint met zijn pootje te wrijven of te krabben, of hij gaat met zijn kop langs voorwerpen heen. Soms is er ook een pusachtige uitscheiding uit de ogen te zien. Kenmerken die horen bij een oogontsteking zijn:

 • Dichtknijpen van het aangedane oog
 • Knipperen
 • Bloedvaatjes over het hoornvlies zichtbaar
 • Tranen
 • Pus in de ogen
 • Korsten in de ooghoeken of op oogleden
 • Dikke oogleden
 • Wazige gloed over oogbol
 • Lichtschuw zijn
 • Verminderd gezichtsvermogen
 • Bolle ogen

Behandeling

Je kunt zelf het ook uitspoelen met bijvoorbeeld een watje te drenken in afgekoeld gekookt water. De klachten moeten binnen enkele dagen zijn verminderd. Zo niet, dan moet je het door de dierenarts laten bekijken. Vaak wordt er een oogzalf of antibioticakuur voorschreven, waardoor de ontsteking zal verdwijnen. Bij erg vieze ogen, moeten de ogen eerst gespoeld worden met een fysiologische zoutoplossing voordat de medicijnen kunnen worden aangebracht. De keuze van de medicijnen hangt af van de oorzaak van de ontsteking. Bij niesziekte wordt er voor een ander middel gekozen dan bij een gewone oogontsteking als gevolg van bijvoorbeeld een stofje in het oog. Wanneer de kat al meteen veel last heeft van het oog, is het verstandig om niet eerst zelf te dokteren, maar ga dan direct naar de dierenarts.

Andere oogaandoeningen

Niet elk rood en geïrriteerd oog hoeft een oogontsteking te zijn. Het is vaak heel moeilijk om te zien wat het precies is. Door het ontstoken bindvlies kan ook het hoornvlies zijn aangetast. Sommige oogziekten hebben een onschuldig begin, maar kunnen ernstig aflopen. Een te laat behandelde oogaandoening kan leiden tot blindheid. Katten zijn gevoelig voor het krijgen van ooginfecties, vooral wanneer ze wat ouder worden. Voorbeelden van oogaandoeningen bij katten zijn:

Glaucoom

Glaucoom is iets dat ook voor kan komen bij katten. Hierbij is er een verhoogde oogboldruk, wat een grote bedreiging is van het oog. De lens functioneert niet goed meer en indien het te laat wordt behandeld, moet het oog worden verwijderd. Ook hierbij is het ook wat rood, maar het is toch een spoedgeval.

Staar

Hierbij wordt de lens troebel en dat leidt tot problemen met het zien. Indien dit niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot een glaucoom. Een oorzaak kan suikerziekte zijn. Dit kan door middel van een operatie worden behandeld, waarbij er een kunstlens wordt geplaatst.

Melanoom

Dit is een tumor dat zich ontwikkelt als van een verdikking van de iris. De kleur van de iris verandert. Het wordt vooral gezien bij oudere katten. Het zieke oog moet worden verwijderd.

Plotselinge blindheid

Wanneer de kat veel last heeft van stress en een hoge bloeddruk door een traumatische ervaring kan hij plotseling blind worden. Dit heeft te maken met diverse hormonale stoornissen, nierproblemen of suikerziekte. De symptomen zijn bloederige oogkamers en wijde pupillen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een oogontsteking?Wat is een oogontsteking? Een oogontsteking is een ontstekingsreactie binnen in of rond om het oog. Een oogontsteking is…
Oogontsteking bij kinderenOogontsteking komt vrij vaak voor bij kinderen. Als ouder kun je hiervan schrikken, wat moet je doen als je kind een oog…
Hoe genees je een oogontsteking?In het volgende artikel wordt jullie wat meer uitleg over een oogontsteking gegeven. Vervolgens staan er ook enkele tips…
Het ontstoken oogHet ontstoken oogVeel mensen hebben wel eens last gehad van één of twee ontstoken ogen. Deze aandoening wordt conjunctivitis genoemd en i…

Mond- en klauwzeer (MKZ): symptomen, oorzaak en behandelingMond- en klauwzeer (MKZ): symptomen, oorzaak en behandelingIn het voorjaar van 2001 werd Nederland voor het laatst geconfronteerd met de zeer besmettelijke virusziekte Mond- en Kl…
Aandoeningen hond: losse knieschijfAandoeningen hond: losse knieschijfEen losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, is een aandoening waarbij de knieschijf af en toe of helemaal uit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
 • www.jewel-bengals.be/aandoeningen-virussen-katten
 • www.gezelschapsdierenkliniek.nl
Reactie

Schaik, 18-05-2015
Mijn kat heeft steeds in haar ooghoekjes korstjes maar geen rood oog, ik behandel haar al met easy eye, maar gaat niet weg, moet ik naar eendierenarts? Reactie infoteur, 21-05-2015
Blijkbaar is het oog geïrriteerd. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Wanneer de klachten na een tijdje niet over gaan, zou ik een dierenarts raadplegen. Als de kat er last van heeft, dan zou ik op korte termijn naar de dierenarts gaan.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.