Ruigpootbuizerd, Buteo lagopus

Ruigpootbuizerd, Buteo lagopus De ruigpootbuizerd, Buteo lagopus, is een indrukwekkende roofvogel. Hij laat zich maar zelden in Nederland zien. Vaak wordt de buizerd voor een ruigpootbuizerd aangezien, maar er zijn wel verschillen. Voornamelijk dat de ruigpootbuizerd groter is. Ook zijn zijn vleugels langer. De ruigpootbuizerd broedt in mei en juni 28 tot 31 dagen. De grootte van het legsel is sterk afhankelijk van het aantal prooidieren. Deze prooidieren zijn voornamelijk kleine zoogdieren, maar soms ook vogels.

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes (Roofvogels)
Familie: Accipitridae
Geslacht: Buteo
Soort: Buteo lagopus

Kenmerken

Het mannetje van de ruigpootbuizerd wordt tot 51 centimeter lang, met een maximale spanwijdte van 130 centimeter. Het vrouwtje wordt – zoals bij alle roofvogels – groter. Zij wordt 62 centimeter lang met een spanwijdte van 153 centimeter. Het maximale gewicht van de ruigpootbuizerd is 1,5 kilogram. Hiermee is hij iets groter dan de buizerd. Het mannetje en het vrouwtje zijn sterk gekleurd. De bovenkop, nek en de zijden van de kop zijn wit tot vaalbruin. De rug heeft grove vlekken en kan verschillende kleuren hebben. Soms heeft hij witte vlekken, soms bruin, zwart of grijs. Van onderen is de ruigpootbuizerd lichter gekleurd dan van boven. De poten zijn tot aan de tenen toe bevederd. De staart is lichtgekleurd met een donkere band. De lichte vleugels hebben duidelijke donkere polsvlekken. De vleugels zijn langer dan die van de buizerd.
Jonge ruigpootbuizerds / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Jonge ruigpootbuizerds / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Voortplanting

Afhankelijk van de plaats waar de ruigpootbuizerd leeft, broed hij op rotsen, in bomen of op de grond. Hij broedt in mei en juni. Afhankelijk van het aantal prooidieren legt hij tussen de twee en de zeven eieren. Meestal zijn het twee of drie eieren. Hierop wordt 28 tot 31 dagen gebroed. De eieren zijn ongeveer 55 millimeter lang, bij 44 millimeter breed. Na het uitkomen van de eieren duurt het nog 41 tot 43 dagen voordat de jongen uitvliegen.

Voedsel

De ruigpootbuizerd eet voornamelijk kleine zoogdieren. Soms eet hij ook zangvogels of jonge ganzen. De ruigpootbuizerd kent verschillende jachtmethoden. Één ervan is ‘bidden’, zoals de torenvalk dit ook doet. Dit doet hij als hij voldoende energie heeft. De vogel blijft recht boven de grond hangen. Dit doet hij door tegen de wind in te vliegen, met de snelheid van de wind. Zodra hij een prooi ziet, stort hij zich erop. Verder jaagt hij ook door een korte duikvlucht vanaf een hoger gelegen uitkijkplaats. Dit is iets wat hij voornamelijk doet wanneer hij zuinig met zijn energie om moet gaan, en er weinig prooidieren zitten.

Verspreiding

De ruigpootbuizerd broed in Noord Europa. Hij overwintert in gematigder streken van Midden Europa. Soms komt hij als wintergast naar Nederland, maar hij laat zich hier maar zelden zien.

Habitat

De ruigpootbuizerd komt in berggebieden en in de toendra noordelijker dan de boomgrens voor. In de winter komen ze in Midden Europa voor op akkers en in weilanden. Soms zijn ze in bossen te zien. Dit kunnen loofbossen of naaldbossen zijn.

Bedreigd?

De ruigpootbuizerd is geen bedreigde diersoort.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buizerd, Buteo buteoBuizerd, Buteo buteoDe buizerd, ofwel Buteo buteo, is de meest voorkomende roofvogel in de Benelux. Het is een imposante vogel, die meer dan…
De buizerd in NederlandDe buizerd in NederlandDe buizerd, of ook wel 'Common Buzzard' of 'Buteo buteo' is een van de meest bekendste roofvogels in Nederland. Met zijn…
De wespendief graaft kraamkamers van wespen uitDe wespendief graaft kraamkamers van wespen uitDe wespendief ontdekken is een zware klus. De vogel die wel wat lijkt op een buizerd heeft namelijk wat vreemde gewoonte…
De poolvos: een echte overlever en practicusDe poolvos: een echte overlever en practicusDe poolvos moet wel een van de best aangepaste vossen zijn die er is. Er zijn acht verschillende soorten poolvossen en 5…

Visarend, Pandion haliaetusVisarend, Pandion haliaetusDe visarend, Pandion haliaetus, is een vrij grote roofvogel. Hij kan tot 1600 gram wegen. Van onderaf gezien is hij bijn…
Smelleken, Falco columbariusSmelleken, Falco columbariusSmelleken, Falco columbarius, zijn kleine roofvogels. Het zijn de kleinste valken die in Midden Europa voorkomen, met ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J. & K. Hollingsworth, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://home.hccnet.nl www.eaglewatch.nl www.vogelvisie.nl www.soortenbank.nl
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.