Visarend, Pandion haliaetus

Visarend, Pandion haliaetus De visarend, Pandion haliaetus, is een vrij grote roofvogel. Hij kan tot 1600 gram wegen. Van onderaf gezien is hij bijna helemaal wit, met alleen een bruine bovenborst. De visarend heeft een onopvallende kuif. Meestal leggen ze drie eieren per nest, hierop wordt 35 dagen gebroed voordat de eieren uitkomen. Daarna blijven de jongen nog lang bij hun ouders, tot na de trek naar hun overwinteringgebied. De visarend eet, zoals de naam al zegt, vrijwel alleen vis. Hij vrijwel overal ter wereld voor.
Een visarend in vlucht / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een visarend in vlucht / Bron: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes (Roofvogels)
Familie: Accipitridae
Geslacht: Pandion
Soort: Pandion haliaetus

Kenmerken

De visarend wordt 51 tot 62 centimeter lang. Hij heeft een spanwijdte van 145 tot 170 centimeter en een gewicht van 1400 tot 1600 gram. De buik en de kop zijn witgekleurd, de rug is donkerbruin. De vleugels zijn smal, lang en wit van onderen. Van onderaf gezien is de vogel dus vrijwel helemaal wit. Alleen de bovenborst is dan donkerder. Om het oog zit een zwarte band, en de vogel heeft een kleine kuif.
De visarend kan een leeftijd van 25 jaar oud behalen.

Voortplanting

De visarend bouwt een opvallend groot nest. Het vrouwtje legt meestal 3 eieren, waarop tussen april en juni gebroed wordt. Dit neemt 35 dagen in beslag. Voornamelijk het vrouwtje broedt, maar gedurende korte momenten broedt het mannetje. Tien tot veertien dagen na het uitkomen van de eieren verliezen de jongen hun witte veertjes en krijgen ze donkerdere veren. De jongen blijven 50 tot 58 dagen in het nest. Vervolgens worden de jongen nog een maand door hun ouders verzorgd. In september of oktober trekken de visarenden naar hun wintergebied. Hierna pas vertrekken de jongen bij de ouders. Het duurt tot hun derde jaar voordat ze zelf jongen kunnen krijgen.

Voedsel

De visarend eet vrijwel alleen vis. Hij eet vissen van maximaal 2 kilogram zwaar. Hij vangt zijn prooien door een ondiepe duik in het water te maken. Hierbij houdt hij zijn klauwen vooruitgestoken. Hij duikt vanaf 20 tot 30 meter hoogte en grijpt zijn prooi uit het water. Vervolgens neemt hij de vis mee naar een zitplaats om hem op te eten. Een enkele keer vangt de visarend kleine zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën of kreeften.
Een visarend met zijn prooi / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Een visarend met zijn prooi / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Verspreiding

De visarend broedt in Europa voornamelijk in Schotland, Duitsland en Scandinavië. Verder komt hij op elk continent behalve Antarctica voor. In de winter trekken ze naar zuidelijker streken. Af en toe doen ze ook aan in Nederland.

Habitat

De visarend kan in verschillende gebieden voorkomen. Altijd leeft hij in de buurt van water, bij voorkeur zoet water, maar hij overleeft ook bij brak of zout water. Hij leeft in bossen, moerassen, en kliffen. Verder is hij vrijwel overal waar water is te vinden.

Bedreigd?

De visarend staat in Nederland niet op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten. Ook internationaal is het geen bedreigde diersoort.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De adelaar - veel gezien als symboolDe adelaar - veel gezien als symboolDe adelaar of arend is door vele landen gebruikt als nationaal symbool, omdat ze macht, schoonheid en vrijheid uitstrale…
Hoe bescherm je jezelf tegen aanvallende roofvogels?Hoe bescherm je jezelf tegen aanvallende roofvogels?Ook in Nederland komen weleens vogels voor die mensen aanvallen. In de krant staan af en toe berichten over aanvallende…
Hoe bescherm je je hond tegen aanvallende vogels?Hoe bescherm je je hond tegen aanvallende vogels?We staan er zelden bij stil dat ook in Nederland en België er vogels zijn die een serieuze bedreiging voor je hond vorme…
Zang- en roep geluiden van vogels zingen contact alarmZang- en roep geluiden van vogels zingen contact alarmBij de meeste zangvogels in onze omgeving is de zang een instinctieve gedragsuiting. Zang hoeft niet te worden aangeleer…

Zwarte wouw, Milvus migransZwarte wouw, Milvus migransDe zwarte wouw, Milvus migrans, is een roofvogel die maar zelden in Nederland voorkomt. Als hij hier al voorkomt is het…
Ruigpootbuizerd, Buteo lagopusRuigpootbuizerd, Buteo lagopusDe ruigpootbuizerd, Buteo lagopus, is een indrukwekkende roofvogel. Hij laat zich maar zelden in Nederland zien. Vaak wo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.vogelbescherming.nl www.ivnvechtplassen.org www.vogelvisie.nl www.eznc.org www.soortenbank.nl
  • Afbeelding bron 1: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.