De wespendief graaft kraamkamers van wespen uit
De wespendief ontdekken is een zware klus. De vogel die wel wat lijkt op een buizerd heeft namelijk wat vreemde gewoonten. De wespendief is amper te horen en al bijna helemaal niet te zien. Bovendien laten deze vogels bijna geen rotzooi achter. De wespendief nader bekeken.
De Wespendief komt pas laat naar Nederland om te broeden
De wespendief staat ook wel bekend onder de naam Pernis apivorus. Het is een roofvogel die in eerste instantie wel wat op een buizerd lijkt, maar die toch een heel andere inslag heeft. Bovendien behoort het dier tot de sperwer familie. De vogel komt pas heel laat in het voorjaar naar Nederland. Pas als de bladeren al aan de bomen zitten, vliegt het dier ons land binnen. Eind september vertrekt hij dan al weer naar landen rond de Sahara.
Een bijna geluidloze vogel
Bovendien maakt hij nauwelijks geluid. Zoals een buizerd luid schreeuwend boven wat zij vindt dat haar nest moet worden, laat horen dat ze er is, zo geruisloos is de wespendief. Bovendien is het een hele nette vogel. Ook tijdens de broedperiode is nauwelijks te vinden waar het dier zich bevindt, want het is bijna manisch netjes. Soms is te zien dat zich ergens een wespendief bevindt, doordat de overblijfselen te zien zijn van een uitgegraven wespennest. Maar dat is vaak alleen voor de kenner te zien.
Het verschil tussen een wespendief en een buizerd
Het verschil tussen de wespendief en de buizerd is vooral de staart. Die van de wespendief is veel langer en heeft 3 brede dwarsbanden. Bovendien heeft de wespendief smallere vleugels en is zijn hals langer. Het mannetje heeft een kop met een grijzige kleur. De wespendief is tussen de 52 en 60 centimeter lang.
De wespendief graaft wespen- en hommellarven uit
De wespendief heeft zoals zijn naam al doet vermoeden voornamelijk wespen op het menu staan. En dan niet de volwassen exemplaren, maar de larven van de wespen. Om die prooi te bemachtigen doet hij veel werk. Hij graaft namelijk met zijn poten ondergrondse wespen- of hommelnesten open. Omdat hij rond zijn snavel heel veel veren heeft zitten, kan hij de stekende dieren goed aan, want niet iedereen is natuurlijk gediend van het verorberen van het nageslacht van een wesp of hommel. Bij erge honger en het ontbreken van wespen of hommels grijpt de vogel ook andere insecten of zelfs kleine andere vogeltjes.
Broeden: 2 tot 3 eieren en weinig nazorg van de ouders
De wespendief kient het zo uit dat het tegen de tijd dat er al overal bladeren in de bomen zitten direct gebroed kan worden. Dit betekent een grote bescherming tegen vijanden. De wespendief maakt vaak zijn eigen nest, maar gebruikt ook wel oude kraaien-of buizerdnesten.
Een nest van een wespendief wordt vooral bekleed met groene verse jonge takjes van loof- en naaldbomen. De nesten worden vooral gemaakt aan de rand van een bos, met uitzicht op bijvoorbeeld een groot open gebied. Vrij snel nadat het paar in Nederland is aangekomen worden er 2 of 3 eieren gelegd door het vrouwtje. Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden daar dan om de beurt op en dit duurt tussen de 30 en 35 dagen. De jongen blijven dan nog 40 tot 44 dagen in het nest en moeten dan uitvliegen. De periode dat hun ouders daarna op hun letten is overigens relatief kort. De jonge wespendieven kunnen na het uitvliegen nog 14 dagen op de hulp van hun ouders rekenen, maar staan er dan alleen voor.
Vader wespendief blijft altijd in de buurt van het nest
Door aan de vogels een gps zender te hangen heeft onderzoek inmiddels veel uitgewezen over de wespendief. Zo is duidelijk geworden hoe de vogel naar zijn overwinteringsgebied in Afrika vliegt. Maar ook dat een wespendiefmannetje altijd in de buurt van het nest blijft rondcirkelen. Of dat een wespendief ook in tuinen die aan het bos grenzen eten bijeen graaft.
Broedparen in Nederland
In Nederland zijn overigens niet heel veel wespendieven. Geschat wordt dat er 500 broedparen zijn.