Arius seemani - 'mini-haai'
Arius seemani zie je regelmatig in de handel verschijnen. Ze worden vaak verkocht als 'mini-haai' en daar lijken ze ook op. Deze vissen vinden dan ook gretig aftrek met hun stoere uiterlijk, maar worden helaas veel te vaak in kleine aquaria gehouden. In de winkel vertellen ze er namelijk niet bij dat Arius seemani 25 centimeter lang wordt! Een groot aquarium is dan ook een noodzaak als je deze kleine haai wilt houden.
Arius seemani - mini-haai
Wetenschappelijke Naam
Ariopsis seemanni of Arius seemani
Nederlandse Naam
Geen, wordt wel verkocht als 'mini-haai' 'zwartvinhaai' of 'wit-tip haai'
Familie
Ariidae (haaimeervallen)
Herkomst
Noord- en Midden-Amerika
Lengte
In het aquarium ca. 25 centimeter, in het wild worden ze echter tot 35 centimeter lang.
Geslachtsonderscheid
Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is nauwelijks te zien. Bij volwassen dieren is het vrouwtje tijdens de paartijd wat dikker dan het mannetje.
Het Aquarium
De bijnaam '
mini-haai' is eigenlijk een beetje misleidend, want deze vissen kunnen wel 25 centimeter lang worden. Het spreekt dan ook voor zicht dat deze grote vissen een ruim aquarium nodig hebben, 2 meter is echt het minimum! Zorg voor schuilplaatsen in de vorm van kienhout of stenen, een donkere bodem en drijfplanten. Veel open zwemruimte is van belang, omdat Arius seemani een actieve zwemmer is. Arius seemani zwemt voornamelijk in de onderste waterlaag, dus houd hier veel ruimte vrij. Stroming in het water wordt op prijs gesteld.
Karakter van de mini-haai
Ondanks zijn angstaanjagende uiterlijk is Arius seemani een vredelievende vis, zoals de meeste meervallen dat zijn. Het spreekt wel voor zich dat je Arius seemani niet met heel kleine vissen houdt, deze zal hij zien als levend voer. Deze meerval kan solitair gehouden worden, maar ook met meerdere exemplaren. Als medebewoners zijn wat grotere, rustige vissen aan te raden.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: 22-26°C
- Ph: 7-7,5
- GH: 16-20
Hoewel de minihaai vaak wordt verkocht als zoetwatervis, zullen ze in een aquarium met zoet water niet oud worden. In het wild worden de jongen geboren in zoet water, maar naarmate ze ouder worden trekken ze richting brakwater. Aangezien deze vis ook in brakwater voorkomt, is het regelmatig toevoegen van zeezout aan het aquariumwater dan ook aan te raden. Je kunt je voorstellen dat het vinden van geschikte medebewoners voor de Ariopsis seemanni dan ook lastig is.
Voeding
Arius seemani eet vrijwel alles, maar heeft van tijd tot tijd ook levend voer nodig. Arius seemani is een meerval, en net als veel andere meervallen is deze vis ook een algeneter. Je kunt dus bijvoeren met algentabletten.
Arius seemani kweken
Hier is nog weinig over bekend. Wel is bekend dat Arius seemani een muilbroeder is, waarbij de man de eitjes in de bek neemt en ze naar zoet water brengt om ze daar uit te laten komen.
Alternatief
Vind je Arius seemani een mooie vis, maar is je aquarium te klein? Dan is
Pimelodus pictus wellicht een alternatief. Deze meerval lijkt vrij veel op Arius seemani, maar blijft met 15 centimeter een stuk kleiner.
Reacties
Tasja, 10-09-2019
Wij hebben sinds kort een mini haaitje. In het begin was hij heel actief, maar nu al paar dagen rustig en steekt hem alsmaar weg achter de planten. Wijst dit op een probleem?
Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 23-10-2019
Hi Tasja, wat vervelend. Kan het zijn dat de vis stress heeft? In wat voor aquarium hou je hem en met wat voor vissen?
Christien, 20-05-2010
Hallo ik heb 2 mini haaitjes en andere vissen ze hebben ruimte om te zwemen maar ze blijven veel op een plek heen en weer zwemen en ik heb het iedee dat ze bijna niet eten ik geef bloodworm maar ik zie ze er niet van eten kan je me zegen wat ik ze moet geven ik weet het niet meer groetjes christien
Reactie infoteur, 25-05-2010
Hallo Christien,
Ik weet niet wat je precies met bloedworm bedoeld, maar ik zou eens ander voer geven (zowel levend voer als bv algentabletten) om te kijken of ze hier wel van eten.
Succes!
Robin Te Riele, 07-03-2008
Ja uhm ik heb dus 2 mini haaien maar ik weet niet welke het mannetje en welke het vrouwtje is en dus wou ik graag willen weten waneer de paartijd begint als u mij dat zou kunnen vertellen zou ik daar heel blij mee zijn.
Vriendelijke Groet Robin te Riele :-)
Reactie infoteur, 09-03-2008
Hallo Robin,
Het verschil tussen de geslachten is helaas vrijwel niet te zien. Ook over de paartijd kan ik je helaas niets vertellen, omdat over de kweek in aquaria nog te weinig bekend is om hier uitspraken over te doen.