InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vissen > Nannobrycon eques - Potloodvisje

Nannobrycon eques - Potloodvisje

Nannobrycon eques - Potloodvisje Het potloodvisje is met zijn aparte manier van zwemmen een opvallende verschijning in het aquarium. Helaas stelt Nannobrycon eques hoge eisen aan de waterwaardes, waardoor het geen geschikte beginnersvis is. Wetenschappelijke naam: Nannobrycon eques / Nannostomus eques
Nederlandse naam: Potloodvisje
Familie: Lebiasinidae (spatzalmen)
Herkomst: Amazonegebied

Lengte

Tot ongeveer zes centimeter.

Geslachtsonderscheid

Het mannetje is slanker gebouwd dan het vrouwtje en is intensiever van kleur.

Aquarium voor potloodvisjes

Door zijn geringe lengte kan het potloodvisje al gehouden worden in een aquarium van 50 centimeter. Richt het aquarium rijkelijk in met planten en ander decoratiemateriaal. Een donkere bodem en drijfplanten worden zeer op prijs gesteld door deze vissen.

Karakter

Potloodvissen zul je voornamelijk in de bovenste waterlaag zien zwemmen. Ze zijn zeer vreedzaam en wat schuw van aard, typische scholenvissen dus. Houd ze altijd met minimaal zes exemplaren. Het is verstandig om ze te combineren met andere rustige, vreedzame vissen.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 23-28C
  • PH: 6-6,5
  • GH: 0-4

Voeding

Nannobrycon eques neemt zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer op. Geef het voedsel wat later op de dag, omdat Potloodvissen voornamelijk 's avonds en 's nachts actief zijn.

Potloodvisjes kweken

Nannobrycon eques kweken is zeer lastig. Van groot belang zijn goede waterwaardes (zacht en zuur) en een goed kweekstel. Richt de kweekbak in met een afzetmop. Verwijder de ouders na het afzetten van de eieren uit de kweekbak of breng een legrooster aan. De eieren komen na 1-3 dagen uit, voer de jongen met infusoriën en raderdiertjes.
© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is de grote rafelvis?De grote rafelvis, ook wel zeedraak genoemd, is een dier waar weinig mensen van gehoord zullen hebben. Ze zijn echter fa…
Tropische aquariumvissenIn dit artikel zal ik wat gaan vertellen over de verschillende soorten tropische vissen die er zijn, voor gezelaquaria e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SOK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie

Reageer op het artikel "Nannobrycon eques - Potloodvisje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!