Apistogramma borellii - Borellis dwergcichlide

Apistogramma borellii - Borellis dwergcichlide De Apistogramma borellii is een wat minder bekende dwergcichlide. Toch is het een kleurrijke verschijning in het aquarium en wordt hij niet zo groot, waardoor hij in veel aquaria past. Ondanks dat dit een territoriumvormende cichlide is, kun je ze wel in een gezelschapsaquarium houden. Je kunt ze dan het beste houden met vreedzame, rustige aquariumvissen als medebewoners. Je houdt de Borellis dwergcichlide het beste in een harem van één mannetje met twee of meer vrouwtjes.
  • Wetenschappelijke naam: Apistogramma borellii
  • Nederlandse naam: Borellis dwergcichlide
  • Familie: Cichlidae (Cichliden)
  • Herkomst: Zuid-Amerika (Mato Grosso, Paraguay, Brazilië en Argentinië)

Van deze dwergcichlide zijn diverse kweekvarianten in omloop. Zo is er een voornamelijk blauwe soort waarbij gedeeltes van de kop blauw gekleurd zijn. Deze variant is te koop onder de naam 'Opal'. Ook is er een gele variant van deze cichlide in omloop.

Lengte

De mannetjes worden 6,5 tot 7 centimeter groot, de vrouwtjes blijven kleiner (zo'n 4 tot 5 centimeter).

Geslachtsonderscheid

De vrouwtjes van Apistogramma borellii blijven kleiner dan de mannetjes en zijn veel minder kleurrijk. Het mannetje heeft een mooie gele borstkas en een groen/blauw lijf. Bij de vrouwtjes zijn deze kleuren minder fel. Daarnaast hebben de mannetjes verlengde vinstralen.

Het Aquarium

Het aquarium moet minimaal 80 centimeter lang zijn, maar een groter aquarium is aan te raden. Veel schuilplaatsen zijn noodzakelijk, omdat Apistogramma borellii een territorium afbakent. Het is daarom aan te raden het aquarium in te richten met veel schuilplaatsen in de vorm van planten, kienhout en stenen. Drijfplanten die het licht wat dempen worden ook op prijs gesteld. Bij een donkere bodem voelt Apistogramma borelli zich prettiger en komt de kleur van de vissen mooier uit.

Karakter van de Borellis dwergcichlide

Apitogramma borelli is een territoriumvormende vis. Als je deze vissen combineert met rustige, vreedzame soorten zal het goed gaan. Geschikte medebewoners zijn bijvoorbeeld de Dwerggoerami of Bijlzalmpjes. Tijdens de broedperiode kan Apistogramma borellii wel agressief zijn naar andere vissen. Houd deze vissen in een harem, dus één mannetje met meerdere vrouwtjes. In een groot aquarium van minimaal 1.20 meter lang, zou je ook groepjes kunnen houden van zo'n drie mannetjes met dus zes tot negen vrouwtjes.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-28°C
  • Ph: 6-7
  • GH: 2-15

Ververs regelmatig het water, aangezien Apistogramma borellii gevoelig is voor vuil water.

Voeding

Apistogramma borellii eet met name levend voer (artemia, muggenlarven, watervlooien). Droogvoer wordt meestal ook opgenomen, maar zorg ervoor dat je ze vaak van levend voer voorziet. Diepvriesvoer kan hiervoor als goed alternatief dienen.

Apistogramma borellii kweken

De voortplanting vindt plaats in het territorium van de Borellis dwergcichlide, en kan het beste plaatsvinden in een aparte kweekbak. De eieren worden afgezet in een hol. Beide ouders bewaken het nest en later ook de jongen, vaak echter wordt dit door alleen het vrouwtje gedaan. Er worden tot wel 70 eieren afgezet, die na een dag of twee uitkomen. Het vrouwtje zorgt dan voor de jongen en kan zich aggressief gaan gedragen, ook naar het mannetje toe. Voer de jongen met klein levend voer en ververs regelmatig zo'n 10-20% van het water.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Apistogramma cacatuoides - Gekuifde dwergcichlideApistogramma cacatuoides - Gekuifde dwergcichlideDe Apistogramma cacatuoides is een graag gehouden aquariumvis. De Gekuifde dwergcichlide heeft schitterende kleuren, en…
Apistogramma Ramirezi - Antennebaarsje | DwergcichlideApistogramma Ramirezi - Antennebaarsje | DwergcichlideDe Apistogramma Ramirezi, ook wel Antennebaarsje genoemd, is een geliefde aquariumvis. Geen wonder: de vis is vrij klein…
De gele dwergcichlideDe Latijnse naam voor de gele dwergcichlide is Apistogramma agassizi en deze vis behoort tot de cichliden (Cichlidae), h…
Opstarten van Zuid-Amerikaans biotoop aquariumOpstarten van Zuid-Amerikaans biotoop aquariumEen biotoop aquarium probeert de natuur in een bepaald gebied zo goed mogelijk na te bootsen. Een van de populairste bio…

Maleis RiviertjeDit vredige en natuurlijke aquarium, dat alle charme van Zuidoost-Azië uitstraalt, heeft veel weg van een rustig kabbele…
Arius seemani - 'mini-haai'Arius seemani - 'mini-haai'Arius seemani zie je regelmatig in de handel verschijnen. Ze worden vaak verkocht als 'mini-haai' en daar lijken ze ook…
Bronnen en referenties
Reactie

Rumbaaaaaa, 11-03-2009
Zijn ze ook te houden met kersebuiken? Reactie infoteur, 12-03-2009
Dat zou ik niet aanraden, hangt ook een beetje af van de grootte van je bak. Cichlides kunnen agressief zijn naar elkaar, zeker als ze eitjes/kleintjes hebben. Als je een grote bak hebt zou het misschien kunnen.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.