Sciades Seemanni
De Sciades Seemanni is een fascinerende vis, met een opgewekt karakter maar zeker niet aggressief ondanks dat er veel benaming het woord 'haai' met zich meedragen.
Algemene gegevens
- Familie: De arius seemani behoort tot de 'Ariidae' of 'ariid catfish'. Ze behoort dus tot de katvissen, maar wordt daaronder geklasseerd bij de meervallen.
- Wetenschappelijke naam: vroeger Arius Seemani, maar tegenwoordig bekend onder de naam Sciades Seemanni (Men noemt ze ook wel white-tipsharks of wit-tiphaai, of zwartvinhaai, maar deze laatste wordt minder gebruikt)
- Plaats van origine: De Sciades Seemanni leeft in gebieden reikend van zuid-californië tot colombië.
Specificaties
In tegenstelling wat men soms zegt past deze vis zich niet aan aan de grootte van het aquarium. Ze is in staat om zeker 20 cm te worden tot wel 30 cm (hoewel dit uitzonderlijk is in een aquarium.) 25 cm is een aanvaardbaar gemiddelde lengte voor deze vis in een aquarium, in het echt loopt dit op tot echter 35 cm.
Het geslacht is niet te herkennen aan vinnen, tekeningen op het lichaam of andere kleuren. Je zou dit wel kunnen zien tijdens de paartijd, dan is het vrouwtje dikker aan de buik, maar het is makkelijk om je hierin te vergissen bij een mannetje dat net veel heeft gegeten.
Aquarium
Aangezien deze vis toch wel een deftige lengte krijgt wordt het aangeraden om een aquarium te voorzien van op zijn minst 2 meter lang. Hoogte speelt minder een rol hoewel het voor zich spreekt ze niet in een aquarium te zetten met een waterhoogte van 20cm. Mede omdat ze graag actief rondzwemmen. Ook de boden is heel belangrijk. De Arius Seemani is een absolute fan van een zandbodem omdat ze regelmatig graag in de bodem wroeten. bij een bodem met bv. kleine steentjes kunnen ze zich verwonden aan de mond.
Een schuilplaats kan je voorzien met afgeronde rivierstenen. Een stapel hiervan houdt ze amper weg. Kienhout is ook welkom.
Een optioneel idee is ook het installeren van een regenfilter als hoofdfilter, of gewoon als extra filter. In de Amazone regent het enorm veel, dus geeft deze filter ze een extra gevoel van thuis te zijn. Een extra voordeel hiervan is dat er ook extra lucht in het water terechtkomt waardoor je zelfs je zuurstofpomp kan verwijderen, indien je die zou gebruiken.
Tot slot hou je de watertemperatuur het best tussen 22 tot 26 graden, een PH van 7-7.5 en een GH van 16-20. Seemanni's vertoeven zowel in zoet als in brak water. Het is evenwel mogelijk ze te houden in zoet water, maar dan raad ik je wel aan om per 100 liter 1 a 2 lepel aquariumzout te gebruiken.
Naar persoonlijke ervaring toe heb ik ook gemerkt dat ze het liefst vertoeven in water dat iets donkerder is van kleur. Dit heb ik gemerkt toen mijn actief kool uitgewerkt was. Er zit veel hout in het aquarium dat het water een beetje verkleurt. Maar spoel het hout eerst goed (ik heb mijn hou gekookt) voor het in het aquarium te plaatsen!!!
Gedrag
De Sciades Seemanni is in de eerste plaats een schoolvis. Bij voorkeur heb je er twee, maar aangeraden is om toch naar vier of meer te gaan. een schoolvis is uiteindelijk sterker in een grotere groep. Ze houden zich de ene moment graag schuil onder het hout, stenen of planten, de andere moment zwemmen ze een marathon in je aquarium, en nog liefst tegen een sterke stroming in, dus laat zeker wat ruimte open, vooral waar je filter het verse water binnen pompt. Door dit 'zenuwachtige' gedrag zet je ze best niet bij rustige vissen of kleinere schoolvisjes. Neon's bijvoorbeeld zullen zich wegsteken, en als de Seemanni uiteindelijk groot genoeg is, zal hij ze aanzien als levend voer.
Let wel op dat als de Seemanni ouder en groter wordt, dat hij ook agressiever zal worden, of op zijn minst actiever.
Voortplanting
Het zouden muilbroeders zijn. Dit betekent dat ze de eitjes in hun mond houden tot ze uitkomen. Bij sommige diersoorten nemen de ouders de kleintjes terug in hun mond als er gevaar dreigt, maar dit is niet bevestigd over de Seemanni. Wel is al opgemerkt dat ze de eitjes in hun mond dragen tot ze bijna uitkomen. Wanneer dit gaat gebeuren zijn ze meer geneigd om de eitjes af te zetten in brakwater dan in zoetwater.
Verder heeft men weinig informatie over de Sciades Seemanni over hoe en wanneer ze voortplanten, maar op zich moeten ze toch iets weten want ze kunnen ze niet allemaal als wildvang verkopen.
Een kennis van me heeft wel degelijk paargedrag gemerkt bij de Sciades Seemanni. Ze zitten op een hogere PH bij hem (ongeveer PH 8), en gedragen zich iets agressiever dan normaal. Maar nog geen eitjes te bespeuren, dus afwachten momenteel
Voeding
Een Arius Seemani eet droge voeding, muggenlarven (best muggenlarven die tot de bodem zinken omdat ze hier graag achter gaan wroeten, zoals rode muggenlarven). Levend voer is ook niet slecht. Hiervoor kan je bijvoorbeeld enkele guppy of molly's gebruiken. Die kweken zodanig veel dat je ongeveer elke week één of meerdere nieuwe nesten hebt.
Houdbaarheid
De Sciades Seemanni is niet zo moeilijk om te houden als je de juiste waterwaarden hebt. Maar als ze jong zijn, zijn ze zeer gevoelig voor ziektes. Om hen te versterken (en dit geldt voor veel vissen), voeg je per 100L water een dikke eetlepel aquariumzout toe.