Goede voeding voor koi
Een koi kan blijven eten, het zijn echte hongerlijders. Als een koi de kans krijgt zal hij dan ook de gehele dag bezig zijn met eten en het zoeken naar eten. Voer bestaat bijvoorbeeld onder andere uit eiwit, koolhydraten en vetten, maar waarom zijn deze bestanddelen aanwezig in de voeding voor koi? Verder verteert een koi afhankelijk van de watertemperatuur zijn voeding. Voeding moet hierop aangepast worden om de gezondheid van de koi in goede staat te houden. Verder zijn er veel verschillende soorten voeding op de markt, toch is er een verschil tussen deze voeding. Niet alleen in het prijsverschil, sommige voeding kan bijvoorbeeld ruim het dubbele kosten als andere voeding. Wat zijn de richtlijnen voor gezonde voeding?
Voeding voor koi
Voeren zal resulteren in gezonde koi, welke zullen groeien. Natuurlijk is voeding niet het enige om een koi zijn maximale genetische lengte te laten behalen. Echter, voeding is wel een essentieel onderdeel hiervan, zonder de juiste voeding zal de koi nooit zijn maximaal genetisch vastgelegde lengte kunnen waarmaken.
Verder is het belangrijk de voeding aan te passen aan het seizoen van het jaar. De koi heeft geen maag maar een maag-darmkanaal, en zal niet merken wanneer hij voldoende gegeten heeft. Mocht de vis door blijven eten wanneer hij voldoende voeding binnen gekregen heeft, zal dit resulteren in onverteerde voeding. De vis zal plaats maken voor het nieuwe voer en het andere onverteerde deel zal het maag-darmkanaal verlaten. Dit zal echter wel resulteren in meer vervuiling in de vijver.
Voeding voor koi bestaat uit een talrijk verschillend aantal bestanddelen.
Eiwitten als bron voor lichaamsopbouw
Eiwitten bestaan uit aminozuren, in totaal zijn er 20 verschillende soorten aminozuren. Net als voor mensen, zijn de aminozuren nodig voor koi om te kunnen ontwikkelen en groeien. Koi hebben 13 aminozuren nodig om gezond te kunnen ontwikkelen. Een tekort hierin verstoort de koi zijn gezondheid en groei. Niet iedere soort eiwit is gelijk aan elkaar, afhankelijk van de bestanddelen kan er een verschil in het aantal aminozuren zijn, terwijl het percentage eiwit gelijk aan elkaar is.
Koolhydraten als energiebron
Koolhydraten worden door koi omgezet in energie. Echter, ze worden door koi zeer langzaam omgezet. Koolhydraten worden dan ook vaak toegepast in voeding om het voer te binden. Het bindend vermogen van koolhydraten zorgt ervoor dat de ingrediënten verwerkt kunnen worden in korrelvorm. Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suiker, hiervan heeft een koi maar zeer weinig nodig.
Vetten als energiebron
Vetten zorgen voor een deel van de energie. Koi hebben zeer weinig oliën of vetten nodig om gezond te blijven. Het moet in het voer aanwezig zijn, echter maar in een klein percentage. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het vet in voer niet ranzig wordt. Verpak het voer altijd goed en zorg ervoor dat het binnen de datum gebruikt wordt. Oud voer kan daarom beter vermeden worden.
Vitamines en mineralen voor een gezonde weerstand
In de meeste betere koi voeding is het prima in orde met het aantal aanwezige vitamines. Vitamines zorgen voor groei, weerstand en de gezondheid van de vissen. De vitamines zijn in de meeste voeding aanwezig omdat deze al in de grondstoffen beschikbaar zijn welke gebruikt worden voor de voeding van koi. Een gebrek aan vitamines zal niet snel voorkomen wanneer de betere voeding welke verkrijgbaar zijn gebruikt worden als dagelijkse voeding.
Verschil in voeding
Er is enorm veel merkvoeding op de markt. Eigenlijk kun je de bomen door het bos niet meer zien. Toch is er een groot verschil, niet alleen in prijs, tussen de verschillende merkvoeding welke in de handel zijn. Vaak worden er in voeding verschillende ingrediënten gebruikt. Bij goedkopere voeding wordt vaak gebruik gemaakt van goedkopere stoffen welke weinig effect hebben op de koi. Het nadeel hiervan is dat de minder kwalitatieve voeding resulteert in weinig effect op koi, maar wel vervuiling voor het vijverwater, wat weer gefilterd moet worden. In verhouding zullen de koi veel meer van deze goedkopere, minder kwalitatieve voeding nodig hebben dan kwalitatieve voeding.
Aanpassen aan het jaargetijde
Ieder jaargetijden vraagt om zijn eigen voergedrag. Het is niet mogelijk dezelfde voeding voor het gehele jaar in gelijke hoeveelheden te voeren. Het maag-darmkanaal waarover de koi beschikt gaat sneller werken naarmate de temperatuur van het vijverwater stijgt, en vertraagt wanneer de temperatuur zakt. De stofwisseling van de koi is afhankelijk van temperatuur.
Koi voeding in het voorjaar
Eindelijk is het weer zo ver, de koi komen uit de winter en beginnen langzaam weer actief te worden. Er mag weer rustig aan begonnen worden met voeren in zeer kleine hoeveelheden. De koi begint net weer actief te worden, het maag-darmkanaal staat op een erg laag pitje. Pas hier het voergedrag op aan, één á tweemaal per dag een zeer kleine hoeveelheid wintervoer (wheatgerm) is voldoende. Pas wanneer de watertemperaturen boven de 10 graden uit komen mag er weer wat meer voer gegeven worden.
Voeding in de zomer
De watertemperaturen komen boven de 20 graden uit, de spijsvertering van de koi gaat sneller werken. Hierdoor zal de koi hongerig worden, en dat is de merken. De vissen komen direct naar het oppervlakte wanneer ze maar een glimp van iemand in de omgeving opvangen, voer is de vraag. En het mag, de spijsvertering werkt immers sneller. Er mag zomervoer (kleur en groei bevorderend voer) gebruikt worden in redelijk ruime hoeveelheden.
Najaar, langzaam afbouwen met voeren
De temperaturen zullen langzaam zakken. Onder de 20 graden zullen de koi nog reuze actief zijn, echter komt de winter er aan en zal de temperatuur redelijk snel zakken naar ruim onder de 15 graden. Hieraan moet het voedergedrag aangepast worden. De hoeveelheden welke per keer gegeven worden moeten langzaamaan verminderd worden. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat veel groeivoeders om een watertemperatuur van 18 of zelfs 20 graden vragen, deze voeding kan ook zeker niet meer gevoerd worden.
Licht verteerbaar voer in de winter
In de winterperiode is het belangrijk een zeer licht verteerbaar voer te gebruiken. Het maag-darmkanaal van de koi werkt zeer traag in koudere watertemperaturen. Het is belangrijk hier de voeding op aan te passen. Onder de 10 graden watertemperatuur moet er gebruik gemaakt worden van wintervoer, wheatgerm. Rond de 10 graden mag er best nog een redelijke hoeveelheid voer gegeven worden aan koi, maar let wel op, ze zullen duidelijker veel minder actief zijn dan in de zomer en het najaar. Pas hier het voergedrag op aan. Wanneer het water rond de 6 à 8 graden is, is één enkele keer per dag voeren voldoende. Onder de 6 graden staat de spijsvertering nagenoeg stil en kan er gestopt worden met voeren.
Voldoende filtercapaciteit om problemen te voorkomen
Het belangrijkste deel van de koi vijver, de filtering. Wanneer u veel gaat voeren zal er meer vervuiling ontstaan in het vijverwater. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de filtercapaciteit van uw vijver voldoende vervuiling kan verwerken. Hierbij is het belangrijk om de waterkwaliteit in orde te houden. Zorg ervoor dat u er zeker van bent dat er geen afvalstoffen in het vijverwater ontstaan zoals ammoniak en nitriet.
Lees verder