Koi vijver: Trickle filter

Koi vijver: Trickle filter Filtratie is een belangrijk punt voor iedere vijver. Het filter dient als hart van de vijver. De vissen produceren afvalstoffen welke uit het water gefilterd moeten worden, zowel mechanisch als biologisch. Een trickle filter of druppelfilter kan prima worden ingezet als biologisch filter voor een vijver of koi vijver. Het filter is voorzien van een aantal etages waar filtermateriaal in aanwezig is. Het vijverwater wordt in de bovenste etage gepompt, en zal vervolgens door de etages naar beneden "druppelen". Het onderhoud aan een trickle filter is minimaal, eigenlijk is er haast geen onderhoud nodig. Het enige belangrijke punt waar rekening mee gehouden moet worden, is een vorm van voorfiltratie. Het vijverwater wat in het tricklefilter gepompt wordt moet immers zo min mogelijk vuil bevatten.

Het trickle filter

Een trickle filter bestaat uit een aantal etages. Meestal wordt er gebruik gemaakt van drie of vier gestapelde bakken. Het water wordt ingebracht bij de bovenste bak, vaak door middel van een PVC pijp waarin gaten geboord zijn. Op deze manier wordt het water verdeeld over de bovenste bak en druppelt het water over het filtermedium door de bak heen. De bakken zijn voorzien van gaten of een rooster aan de onderzijde waardoor het water in de bak kan vallen welke eronder aanwezig is.

Er zijn een aantal andere namen in omloop welke gebruikt worden voor het trickle filter: druppelfilter, shower filter en droog/nat filter. De meest toegepaste naam is trickle filter.

Een trickle filter is een "droog" filter. Filters zoals een beadfilter of meerkamerfilter bezitten filtermedium welke in het filter altijd onder water zijn. Bij een trickle filter ligt het filtermedium niet onder water, maar valt het water over het medium heen. Het filtermateriaal wordt eigenlijk vochtig gehouden door het vallende water.

Vallend water heeft een zeer hoge contacttijd met de lucht, het voordeel hiervan is dat er zeer veel zuurstof opgenomen kan worden in het water. De bacteriën welke gehecht zitten op het filtermedium hebben hierdoor meer zuurstof, dit zal resulteren in een dikkere laag bacteriën(biofilm). Wat als gevolg een betere omzetting van afvalstoffen heeft. Bij een "nat" filtermedium is het water minder zuurstofrijk, om hetzelfde resultaat te krijgen moet z'n type filter constant belucht worden met een luchtpomp. Een ander groot voordeel van water wat een hoge contacttijd heeft met lucht is de ontgassing van afvalstoffen zoals ammoniak.

Biologische filtratie

Biologische filtratie in een koi vijver speelt een belangrijke rol om het vijverwater gezond te houden. Biologische filtratie voorkomt een overschot aan afvalstoffen welke in het water terecht komen door de aanwezige vissen. Deze vorm van filtratie bestaat uit bacteriën welke de omzetting van ammoniak en nitriet verzorgen. Er is een filtermedium nodig welke deze bacteriën kan huisvesten.

Het trickle filter is een filter welke alleen een vorm van biologische filtratie kan uitvoeren. Het is echter wel belangrijk dat het filtermedium in dit filter zo schoon mogelijk blijft. Organisch afval in het vijverwater dient altijd verwijderd te worden voordat het vijverwater het trickle filter bereikt. Hiervoor is het van belang om gebruik te maken van enige vorm van voorfiltering.

Voorfiltering

Een essentieel onderdeel van een trickle filter is enige vorm van voorfiltratie. Wanneer er geen vorm van voorfiltratie (of mechanische filtratie) plaatsvindt, zal dit resulteren in vervuiling in het filter. Het trickle filter bevat alleen "vallend" water, uiteindelijk zal het vuil dus terug in de vijver terecht komen. Veel gebruikte methoden van mechanische filtratie zijn bijvoorbeeld een zeeffilter, trommelfilter, vortexfilter of de plaatsing van een tricklefilter na het meerkamerfilter.

Onderhoud

Mede dankzij de plaatsing van voorfiltratie is er weinig sprake van onderhoud. Ideaal voor een biologisch filter. Bij het schoonmaken van filtermedium is er immers altijd sprake van verlies van bacteriën. Het enige onderhoud wat er bij een trickle filter komt kijken is het regelmatig controleren van de sproeibuis en het filtermedium. Mocht er algengroei in komen moet deze direct verwijderd worden. Dit kan er immers in resulteren dat het filter gaat overlopen.

Voor- en nadelen van een trickle filter

Voordelen van een trickle filter

 • Een vorm van zeer zuurstofrijk filteren, beluchting in het filter is overbodig
 • 100% biologische filtratie
 • Veel ontgassing van ammoniak en andere afvalstoffen
 • Weinig onderhoud

Nadelen van een trickle filter

 • Bevriezing in de winter wanneer het filter buiten staat
 • Snelle opwarming overdag en snelle afkoeling in de nacht (veel contacttijd met lucht)
 • Krachtige pomp vereist, veel opvoerhoogte (de gestapelde bakken hebben vaak een hoogte van ruim 1 meter)
 • Voorfiltratie is een vereiste
 • Vallend water zorgt voor veel ruis en geluid

Lees verder

© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filter voor een koivijver kiezenFilter voor een koivijver kiezenHet filter vormt een essentieel onderdeel voor een koivijver. Zonder filter, zullen er teveel schadelijke stoffen in het…
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…
Koi vijver: FiltermaterialenHet hart van iedere koi vijver, een goed werkend filter. Maar welk soort filtermateriaal moet ik toepassen? Er is een ze…
Aquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopenAquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopenEen aquariumfilter hoeft niet duur te zijn. Het is een filter dat gemaakt is voor het aquarium. Het is bedoeld om het aq…

Koi vijver: Bewegend bed filterVoor iedere vijver speelt het een zeer belangrijke rol om een gezond vijversysteem te krijgen, het filter. Er zijn vele…
Goede voeding voor koiGoede voeding voor koiEen koi kan blijven eten, het zijn echte hongerlijders. Als een koi de kans krijgt zal hij dan ook de gehele dag bezig z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MyLifeStory, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.wilkoi.nl/producten/filters/trickle+towers
 • http://www.filtreco.nl/filtreco-trickle-tower-medium-100184/tekening-aanleg-trickle-tower-medium
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.