Voederautomaat gebruiken bij een koivijver

Voederautomaat gebruiken bij een koivijver In alle soorten en maten zijn ze er, voederautomaten voor vijvers. Zeker bij koivijvers worden deze apparaten regelmatig ingezet. Het zorgt er immers voor dat er consequent gevoerd kan worden, wat bevorderingen voor de groei met zich teweegbrengt. Om koi goed op te laten groeien zijn een aantal factoren van belang. Dit zijn de waterkwaliteit en visbezetting, potentie en voeding. Daarbij gaat het niet alleen om goede en gezonde voeding met de juiste ingrediënten, maar daarnaast ook een consequent voederschema.

Wat zijn de voordelen van een voederautomaat bij een koivijver

Voederautomaten kunnen enorm handig zijn om diverse redenen. Wanneer je weinig in de buurt bent van de vijver is het een uitvinding. Ook kan het helpen om goede groei te bereiken en kan de dosering voeding over de gehele dag gedoseerd worden.

Voertijden met regelmaat en vast patroon

Een groot voordeel is dat er consequent en met regelmaat gevoerd kan worden. De timer van de voederautomaat kan zo ingesteld worden dat deze steeds op dezelfde tijdstippen voedert. Dit zorgt ervoor dat je de voeding die de koi over de gehele dag nuttigen verspreid kan worden. Wat een bevordering voor de groei betekent.

Zeker bij warmere temperaturen is één keer per dag onvoldoende wanneer je goede groei wilt boeken. Een voedingsschema is hierbij geen slechte insteek, nog beter wordt het wanneer je zeker weet dat de vissen op het juiste moment eten krijgen. Met een voederautomaat kun je een patroon gaan hanteren waardoor de vissen bijvoorbeeld iedere 3 uur een kleine portie voeding krijgen.

Betere verdeling van voeding, resulteert in betere waterkwaliteit

Stel er wordt 300 gram per dag gevoerd in één voederbeurt, of er wordt door een automaat vier keer per dag 75 gram gegeven. Het spreekt voor zich dat vier voederbeurten zorgen voor een betere verdeling van de afvalstoffen. De bacteriën in de vijver hebben de gehele dag door afvalstoffen te verwerken, waardoor de ammoniakwaarde in de vijver minder pieken en dalen kent.

Weinig thuis of op vakantie

Wanneer je weinig in de buurt van de vijver bent, is het toch mogelijk om te voederen. Een van deze momenten kan bijvoorbeeld een vakantie zijn. Met een voederautomaat is het niet nodig om een kennis of buurman te vragen de vissen te voeren. Zo weet je zeker dat de vissen de juiste hoeveelheid voeding krijgen en niets meer of minder.

Welke nadelen zijn er verbonden aan een voederautomaat?

Een voederautomaat is enorm handig, maar brengt niet alleen voordelen met zich mee. Er zijn drie nadelen waarvan de kans groot is dat deze voorkomen.

Ongedierte kan gemakkelijk in de automaat komen

Je zult niet de eerste zijn die ongedierte in zijn voederautomaat gekregen heeft. Dit kunnen allerlei beestjes zijn. Het ergste zijn naaktslakken, die zelfs de uitgang kunnen blokkeren waardoor er geen korrels voer meer kunnen passeren. Daarnaast zorgen ze er met het plakkerige slijm voor dat korrels kunnen blijven kleven.

Je doet er verstandig aan kleine hoeveelheden per keer in de voederautomaat te doen. Nooit meer dan voeding voor één volledige week.

De vissen worden schuwer

Koi associëren mensen over het algemeen met voeding. Wanneer er iemand in de buurt van de vijver komt, komen de vissen meestal direct. Niet voor niets ook, ze weten precies waar het voer vandaan komt waar ze zo dol op zijn. Door een automaat te gebruiken, worden de vissen daardoor meestal wat schuwer.

Het beste is om gebruik te maken van een voederautomaat ter ondersteuning. Laat de voederautomaat daarom niet de volledige portie voer geven die de vissen per dag nodig hebben. Laat de voederautomaat bijvoorbeeld de helft geven, vroeg in de ochtend, tot midden op de dag. Wanneer je zelf thuis bent, later op de middag of in de avond, kun jij de rest geven.

Het voer wordt nat in de automaat

Veel voederautomaten staan op de rand van de vijver. Enig gespetter van de vissen kan ervoor zorgen dat het voer in de automaat nat kan worden. Dit kan resulteren in een plakkerige substantie die de automaat niet meer uit kan. Een andere reden is condens diet in de zomer aanwezig is.

Oplossingen zijn gebruik maken van een verlengstuk aan de uitgang, waardoor spetters niet meer bij het voer kunnen komen. Ook voor condens scheelt dit veel, maar is het niet de echte oplossing. Om nat voer zoveel mogelijk te voorkomen kan er het beste gewerkt wordt met kleine hoeveelheden voer in de automaat, nooit meer dan voeding voor één week wanneer mogelijk.
© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een prachtige vijver vol met grote gekleurde vissen. Het klinkt geweldig en de meeste mensen vinden dat ook. Het lijkt s…
Een steur in je vijverEen steur in je vijverSteuren zijn enorm populair om in de vijver te houden, je komt ze daardoor ook regelmatig tegen in een tuincentrum, vijv…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Onderhoud en winterklaar maken vijverIn het najaar daalt de vijvertemperatuur doordat het buiten steeds kouder wordt. Vanwege de dalende temperaturen daalt d…

Quarantaine voor koi hanterenQuarantaine voor koi hanterenEr zijn diverse risico’s te bedenken waardoor het voor kan komen dat problemen ontstaan in de vijver. Onder bepaalde oms…
Koi vangen om te meten of fotograferenKoi vangen om te meten of fotograferenVaak wordt er aangegeven dat het niet goed is voor koi om deze te vangen om op te meten of eventueel te fotograferen. Ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thank You, Pixabay (bewerkt)
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.