Hoe maak ik mijn koi tam?

Hoe maak ik mijn koi tam? Koi in een vijver kunnen een erg mooi en rustig beeld geven. Zeker de wat grotere koi welke op hele rustige wijze hun rondjes zwemmen door de vijver heen. Nog leuker wordt het wanneer de koi zo rustig en op hun gemak zijn dat ze op je af komen zwemmen wanneer je bij de vijver staat, je de koi uit de hand kunt voeren en zelfs kunt aanraken. Heb je al allerlei dingen geprobeerd om je koi in de vijver tam te krijgen maar wil dit niet lukken?

Wat kun je doen om je koi tam te maken?

Het is altijd mogelijk om koi handtam te maken. In principe is dit ook nog eens heel gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een portie geduld. Om te beginnen is het belangrijk om dezelfde tijdstippen te gebruiken wanneer de koi gevoerd worden, daarnaast dien je er ook voor te zorgen dat je altijd op dezelfde plek staat wanneer je de koi voert. Dit zullen ze erg snel door hebben en ze zullen dan ook al klaar liggen wanneer je aan komt lopen. Dit is de eerste belangrijke stap om de koi tam te maken, ze dienen gewend te zijn aan het voeren. De tweede stap is om rustig bij de vijver te gaan zitten en de tijd te nemen om ze te voeren. Voer een paar korreltjes per keer en beweeg je hand rustig door het water. Laat hierbij steeds een paar korreltjes voer bij je hand vallen. De meest nieuwsgierige koi zullen al snel naar je toe komen in afwachting van het voer. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om voeding te gebruiken waar je koi gek op zijn. Denk eens aan natuurlijke voeding zoals muggenlarven, garnalen of zijderupsen.

Gebruik een broodkorst

Korrelvoer heeft de voorkeur als dagelijkse voeding voor koi, aangezien hierin alle voedingsstoffen zitten welke benodigd zijn voor een optimale gezondheid. Dit wil echter niet zeggen dat je geen andere voeding mag gebruiken om te proberen de vissen tammer te maken. Een simpele broodkorst is iets waar koi vaak dol op zijn wanneer ze hier kennis mee hebben gemaakt. Probeer maar eens een paar vlokken brood te voederen, in plaats van korrelvoer. De volgende stap wordt het brood voeren vanuit de hand. Het voordeel van een broodkorst is dat deze wat steviger is, hierdoor kun je het gemakkelijk vasthouden terwijl je voert.

Tips op een rijtje

  • Voer op dezelfde tijdstippen
  • Voer dezelfde hoeveelheid voer per keer
  • Ga rustig bij de vijver zitten en neem de tijd
  • Voer de koi vanaf dezelfde locatie
  • Doe eenzelfde handeling bij iedere voederbeurt (bijvoorbeeld met een paar vingers in het water bewegen)
  • Gebruik voeding waar je koi gek op zijn

Wat zijn de tamste koi-soorten?

Er zijn een aantal koi-soorten welke van nature erg nieuwsgierig zijn en bovendien niet snel bang zijn. Wanneer je één van deze soorten in je vijver hebt, is de kans erg groot dat deze overal als eerste bij is. En zelfs zo brutaal is dat deze recht op je af komt zwemmen wanneer je in de buurt van de vijver bent. Bovendien, wanneer je er de tijd voor neemt, zal deze vis heel snel handtam worden. De andere koi willen niet te laat zijn en zullen daarom ook al snel volgen.

De tamste koi-soorten zijn over het algemeen de volgende vier soorten. Helaas is het aankopen van één van deze soorten geen garantie voor een tamme koi. De kans hiertoe is echter wel erg groot. Natuurlijk zijn er ook andere soorten welke handtam kunnen zijn, zeker wanneer er één van onderstaande koi aanwezig is in de vijver.

De Chagoi

Een Chagoi is een bruinkleurige koi. De meeste mensen vinden het niet de mooiste soort, maar het is wel een erg tamme. Chagoi zijn vrij brutaal en erg nieuwsgierig. De naam Chagoi is niet voor niets. "Cha" staat voor bruin en "goi" betekent eenkleurig in het Japans. Letterlijk vertaald "eenkleurig bruin".

De Soragoi

De Soragoi is in de meeste gevallen de meest rustige koi in de vijver. Deze eenkleurige grijze soort is over het algemeen wat minder brutaal als de Chagoi, maar wel ongelooflijk rustig. Wanneer een Soragoi eenmaal doorheeft dat hij geen gevaar loopt wanneer je in de buurt bent, zal deze zelfs zo rustig zijn dat je de soort kunt aaien en aanraken. "Sora" staat voor muisgrijs in het Japans. "Goi" voor eenkleurig.

Ochiba Shigure

Een Ochiba Shigure heeft een grijze basis met daarop bruine vlekken. De soort is een kruising tussen een Chagoi en een Soragoi. Over het algemeen wordt de soort "Ochiba" genoemd, de volledige naam is echter Ochiba Shigure. De soort is over het algemeen erg tam en nieuwsgierig. De soort blijft in lengte meestal wat achter op de Soragoi en Chagoi. De vertaling van Ochiba Shigure uit het Japans naar het Nederlands is "(herfst)bladeren gevallen op het water".

Karashigoi

De Karashigoi is een geelkleurige soort. "Karashi" staat in het Japans voor mosterd. Karashigoi zijn net als de Soragoi en Chagoi zeer tamme vissen met een groot groeipotentieel. De kleur van de Karashigoi kan gemakkelijk verward worden met dat van een Kigoi, een feller geel gekleurde soort. De Karashigoi toont wat doffer en bleker van kleur.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enkele soorten KoiIn de wereld van de Japanse Koi karper zijn er een heleboel variëteiten. Hier kun je een omschrijving van enkele soorten…
Welke kastanjes zijn gezond en welke kastanjes mag je eten?Welke kastanjes zijn gezond en welke kastanjes mag je eten?Kastanjes zijn populaire vruchten. Al vanaf jongs af aan zoeken kinderen vaak zakken vol met kastanjes. De kastanjes wor…
Shimi, kleine schoonheidsfoutjes bij koiShimi, kleine schoonheidsfoutjes bij koiHet komt regelmatig voor dat kleine, zwartkleurige, vlekjes ontstaan op koi. Meestal diep zwarte vlekjes die lijken op b…
Tamme kastanjesTamme kastanjesIn de herfst zijn in elk bos wel tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes liggen onder bomen en zijn goed te verwerken…

Opstarten van een Tanganyika biotoop aquariumOpstarten van een Tanganyika biotoop aquariumEen Tanganyika biotoop bootst een stukje habitat uit het Tanganyikameer na. Dit op één na grootste Afrikaanse meer staat…
Bedreigd door een haai  wat moet je (niet) doen?Bedreigd door een haai wat moet je (niet) doen?Als u de grens niet overgaat, en alleen dicht bij het strand zwemt, is het risico dat u in Nederland wordt aangevallen d…
Bronnen en referenties
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.