Koi vijver: Meerkamerfilter

Het hart van iedere koi vijver, filters. Er zijn velen variëteiten aan filters in omloop, één hiervan is het meerkamerfilter. Het meerkamerfilter wordt al jaren in de vijverbranche toegepast. Een filter met een simpele werking, welke precies naar wens ingericht kan worden. Een meerkamerfilter kan prima ingezet wordt als losstaand filter voor een (koi)vijver. Het filter kan zowel de mechanische als biologische filtering van de vijver verzorgen door gebruik te maken van verschillende soorten filtermaterialen. Onderhoud voor meerkamerfilters is eenvoudig, de enige vorm van onderhoud welke uitgevoerd moet worden is het schoonmaken van het filtermedium welke toegepast wordt. Een van de meest efficiënte en eenvoudige filters voor de vijverwereld: Het meerkamerfilter.

Meerkamerfilters

De naam verklapt het al, het zijn meerdere kamers welke aan elkaar gekoppeld zijn en dienen als filter. Met als doel het zuiveren van vijverwater kan een meerkamerfilter prima worden ingezet voor (koi)vijvers. De werking van meerkamerfilters is eenvoudig. De meeste meerkamerfilters bestaan uit 3 tot 5 filterkamers. Het water stroomt van de eerste kamer door naar de tweede, derde, vierde, etc.

Meerkamerfilters worden veel toegepast voor koi vijvers. Het filter biedt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van andere filters. Het filter is in te richten naar ieders specifieke wensen. Het is mogelijk gebruik te maken van verschillende filtermaterialen in één filter. Ook kunnen filtermaterialen welke niet bevallen kunnen gemakkelijk omgewisseld worden voor andere filtermaterialen.

Opstelling

Er zijn verschillende opstellingen mogelijk bij gebruik van meerkamerfiltersystemen. De twee toegepaste manieren zijn gravity en pompgevoede opstelling.

Gravity opstelling

Bij gebruik van een bodemdrain in de vijver kan het meerkamerfilter toegepast worden in gravity opstelling. Gravity opstelling is het plaatsen van het filter op waterniveau. Het water stroomt door middel van de wet van de communicerende vaten vanuit de bodemdrain naar het filter. De leidingen en het filter zullen vanzelf gevuld worden met water uit de vijver.

Door een pomp te plaatsen achter het filter kan het water in beweging komen. De pomp wordt bij een gravity opstelling altijd achter het filter geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het water met druk terug retour gaat naar de vijver (opvoerhoogte is mogelijk). Tevens brengt dit als grote voordelen met zich mee dat de pomp de vijver nooit leeg kan pompen, en de pomp niet vuil zal worden.

Pomp gevoede opstelling

Wanneer er in de vijver geen bodemdrain aanwezig is kan er gebruik gemaakt worden van de pomp gevoede opstelling om het filtersysteem aan te sluiten. Bij een pomp gevoede opstelling wordt een vijverpomp in de vijver geplaatst. Deze pomp zal ervoor zorgen dat het vijverwater via een leiding of slang bij het meerkamerfilter geplaatst wordt. Het meerkamerfilter staat hoger geplaatst als de vijver, het water wat uit het filter komt kan op deze manier terug vallen in de vijver.

Houdt er altijd rekening mee dat de terugvoer van het vijverwater vanuit het filter naar de vijver voldoende water kan verwerken. Het water wordt met druk het filter in geperst (dunne leiding mogelijk), maar komt zonder druk uit het filter retour naar de vijver. Zorg altijd voor een voldoende dikke leiding welke dit water kan verwerken.

Mechanische filtering

In een meerkamerfilter wordt altijd gezorgd voor enige vorm van mechanische filtering. Mechanische filtering is het afvangen van vuil uit het vijverwater wat door het filter gepompt wordt. In meerkamerfilters wordt de mechanische filtratie in de eerste kamer van het filter geplaatst. Hierdoor wordt direct in de eerste kamer het grootste deel van het afval uit het water verwijderd. Hierdoor wordt de biologische filtering van het meerkamerfilter niet verder belast met grof afval.

Filterborstels is een vorm van mechanische filtratie welke toegepast kan worden in meerkamerfilters. De filterborstels zijn gemaakt van stug plastic materiaal. Wanneer de eerste kamer van een meerkamerfilter volledig vol gezet wordt met borstels zullen de vuildeeltjes, waaronder organisch afval van de Koi en andere vissen, maar ook stukjes alg en blad, blijven hangen in de borstels.

Andere materialen welke gebruikt kunnen worden om mechanisch te filteren in een meerkamerfilter zijn raatpakketten of een statisch bed.

Biologische filtering

De biologische filtering in een koi vijver speelt een zeer belangrijke rol om het vijverwater gezond te houden. Wanneer er geen biologische filtratie in een vijver voorkomt zal er een overschot van afvalstoffen in het water terecht komen wat kan resulteren in vissterfte. De biologische filtratie van een filter moet zorgen voor de afbraak van ammoniak en nitriet. Hiervoor is een filtermedium nodig wat kan zorgen voor de huisvesting van een bacteriecultuur welke schadelijke stoffen als ammoniak en nitriet kan afbreken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de biologische filtratie van een meerkamerfilter zo min mogelijk te maken krijgt met organisch afval. Zorg er altijd voor dat er een vorm van mechanische filtratie in het filter aanwezig is. Plaats de biologische filtermediums altijd in een filterkamer na de mechanische filtratie.

Als biologische filtratie in meerkamerfilters wordt veel gebruik gemaakt van Japanse matten. Japanse matten zijn speciale filtermatten welke een aanhechtingsoppervlak voor bacteriën hebben van 500m² per m³. De bacteriën welke huisvesten in dit filtermedium zullen zorgen voor de afbraak van ammoniak en nitriet. Andere filtermaterialen welke in een meerkamerfilter gebruikt kunnen worden zijn Red-X matten, Matala PPC filtermatten, Siporax of een bewegend bed.

Onderhoud van het meerkamerfilter

Het is belangrijk voldoende onderhoud uit te voeren aan een meerkamerfilter op een gezond vijversysteem te krijgen. Wanneer de mechanische filtratie van het filter verzadigd is met vuil moet deze kamer schoongemaakt worden. Dit kan eenvoudig gebeuren door gebruik te maken van leidingwater in combinatie van een spuit met enige druk. De filterborstels of ander filtermateriaal welke dient als mechanische filtratie kan simpelweg schoongespoten worden, gevolgd door het aftappen van de kamer door middel van een kraan. Wacht nooit te lang met het spoelen van de mechanische filtratie.

Wanneer het vuil te lang aanwezig is in de filterborstels zal het vuil langzaam loslaten en terecht komen in de volgende filterkamers, oftewel, de biologische filtratie van het filter. Terwijl de biologische filtratie van een filter zo min mogelijk aangetast moet worden om de bacteriehuishouding op een zo hoog mogelijk pijl te houden. Iedere keer wanneer de biologische filtratie schoongemaakt wordt zal dit resulteren in verlies van bacteriën op het filtermedium.

Onderhoud tips

  • Zet dagelijks de aftapkranen van de filterkamers z'n 10 à 20 seconde open om het vuil wat bezonken is te verwijderen.
  • Spoel de mechanische filtratie op tijd uit.
  • Spoel de biologische filtratie zo min mogelijk uit, alleen wanneer het daadwerkelijk vervuild is.
© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koi vijver: Trickle filterKoi vijver: Trickle filterFiltratie is een belangrijk punt voor iedere vijver. Het filter dient als hart van de vijver. De vissen produceren afval…
Onderhoud koivijver in najaar en winterHet is belangrijk uw koivijver goed te onderhouden in het najaar en in de winter. Dit is van groot belang om een goede b…
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…
Koi vijver: FiltermaterialenHet hart van iedere koi vijver, een goed werkend filter. Maar welk soort filtermateriaal moet ik toepassen? Er is een ze…

Goede voeding voor koiGoede voeding voor koiEen koi kan blijven eten, het zijn echte hongerlijders. Als een koi de kans krijgt zal hij dan ook de gehele dag bezig z…
Koi vijver aanleggen met optimale omstandighedenKoi vijver aanleggen met optimale omstandighedenBij het aanleggen van een koi vijver komen een aantal aspecten naar boven waar rekening mee gehouden moet worden. In dit…
Bronnen en referenties
  • http://www.wilkoi.nl/producten/filters/meerkamerfilters
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.