Vlinder Nachtvlinder Klein avondrood

Vlinder Nachtvlinder Klein avondrood Klein avondrood is een mooi rozerood vlindertje met de prachtige officiële naam: Deilephila porcellus. De vlinderliefhebbers kunnen de soort onder meer op de Waddeneilanden tegenkomen. Je moet dan wel goed zoeken, want het is een nachtvlinder die slechts af en toe overdag te zien is. Hij vliegt in de schemering en in de nacht en gaat dan op zoek naar bijvoorbeeld kamperfoelie om nectar te oogsten. Kamperfoelie is op Ameland volop in de bossen en duinen te vinden, zodat het verspreidingsgebied van deze schoonheid zich tot het Waddeneiland uitstrekt.

Vlinder van de Pijlstaartfamilie


Bron: Theo KiewietBron: Theo Kiewiet

Nachtvlinder klein avondrood

Klein avondrood is een nachtvlindertje dat familie is van de pijlstaarten (Spingidae). Deze familie is zo genoemd vanwege de pijl op het achterlijf van de rups. Die pijl is in feite een stekel. De familie kent 1460 verschillende soorten wereldwijd. Deze soort lijkt op groot avondrood. De grote broer is minder geel en heeft een rozerode streep die duidelijk op het achterlijf zichtbaar is.

Kenmerken

De spanwijdte van deze nachtvlinder is 45 tot 51 millimeter. Het is een tamelijk kleine pijlstaart met vleugels die rozerood en geelbruin zijn. Er lopen olijfgroene dwarslijnen over de vleugels en de combinatie van dat groen met het roze is wonderschoon. Klein avondrood is een echte beauty.

Levenscyclus

De rups leeft van juni tot september en eet voornamelijk s nachts. Overdag verbergt hij zich in het gebladerte op de grond in de buurt van de waardplant, de plant waar de vlinder haar eitjes afzet. Overwinteren doet de soort als pop. De losse cocon ligt in de strooisellaag.

Oogvlekken

De rups heeft oogvlekken die hij bij gevaar laat zien. Hij gebruikt de truc om zijn belager af te schrikken. Zijn kop trekt hij dan in en daarmee krijgt de rups dan een angstaanjagend monsterlijk uiterlijk. Als extra afschrikwekkende functie gaat het dier met zijn lijf trillen en schudden. Als dat zijn belager niet afschrikt, is het waarschijnlijk zijn laatste truc geweest.

Walstro

De waardplanten van deze vlinder zijn planten van de sterbadigenfamilie, zoals:
 • walstro
 • lievevrouwebedstro
 • kleefkruid

De soort beschouwt ook de familie van de teunisbloemen als waardplant. Een bekende soort uit die familie is het wilgenroosje.

Vliegtijd

Klein avondrood vliegt voornamelijk van mei tot en met half augustus. In april en begin september is hij af en toe ook te zien. De vlinder vliegt in één generatie. Ze vliegen vanaf de schemering en gaan dan op zoek naar bloemen om nectar te oogsten. Ze houden van kamperfoelie, rododendron en slangenkruid. De nachtvlinders komen op licht af.

Verspreiding

De soort komt algemeen voor in duinen langs de kust en op zandgronden in het binnenland van Nederland. Hij komt behalve in ons land in heel Europa, Noord-Afrika en West-Azië voor.

Ameland

De vlindertellers van Ameland tellen ook het klein avondrood als vlinder op Ameland mee. Met een beetje geluk is er zelfs overdag een foto van deze nachtvlinder te maken, want soms vliegt hij als de zon schijnt. Kijk maar eens waar een kamperfoelie staat en alle kans dat je daar dan de klein avondrood treft. En kamperfoelie staat er op Ameland volop, in de bossen en de duinen.
Klein avondrood is een van de vele vlinders die op Ameland wordt waargenomen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlinder Bruine eenstaart op AmelandVlinder Bruine eenstaart op AmelandOp de soortenkaart van nachtvlinders staat de bruine eenstaart niet veelvuldig aangestipt op Ameland, maar hij komt er v…
Vlinder Duinparelmoervlinder op AmelandVlinder Duinparelmoervlinder op AmelandVlinders zijn schubvleugelige insecten waarvan vele soorten bekend staan om hun bonte kleuren en complexe patronen op de…
Lymantriidae of DonsvlindersLymantriidae of DonsvlindersDe Lymantriidae of ook wel Donsvlinders of Borstelrupsvlinders zijn een familie van motten. Het is een bijzondere soort…
Vlinder LandkaartjeVlinder LandkaartjeHet landkaartje is een algemeen voorkomende dagvlinder in Nederland. De vlinder heeft een landkaartpatroon aan de onderk…

De onvermoeibare wesp!De onvermoeibare wesp!De lastige wesp is in Nederland het meest gevreesde insect, op de voet gevolgd door de (huis)spin. De wesp is echter ook…
Vlinder Kleine vuurvlinder uit de familie van de blauwtjesVlinder Kleine vuurvlinder uit de familie van de blauwtjesDe kleine vuurvlinder dankt zijn naam aan de feloranje kleur van de vleugels. De vlinder is vliegend niet zo makkelijke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Theo Kiewiet
 • Wikipedia
 • Vlindernet.nl
 • Theo Kiewiet
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Theo Kiewiet
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 27-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.