Vlinder – Kleine vuurvlinder uit de familie van de blauwtjes
De kleine vuurvlinder dankt zijn naam aan de feloranje kleur van de vleugels. De vlinder is vliegend niet zo makkelijke te herkennen. Pas als hij gaat zitten en zijn vleugels uitgeklapt laat zien, kun je zeggen of het al dan niet om een kleine vuurvlinder gaat. Hij vliegt volop in het hele land, in alle regio's van Nederland. Het is ook een van de vele soorten die op de Waddeneilanden is te zien. Vlindertellers zoeken de vlinders op en houden bij welke soorten er vliegen en maken er, als het even kan, een foto van.
Een oranje vlinder uit de Blauwtjesfamilie
Kleine vuurvlinder
De kleine vuurvlinder is een algemeen voorkomende vlinder in heel Nederland. In alle provincies is hij wel te zien, over het algemeen in kleine aantallen. De Waddeneilanden zijn ook van die gebieden waar vlinders zich thuis voelen. Ze vliegen in de duinen, maar je komt ze ook in de tuinen binnen de bebouwde kom tegen. De kleine vuurvlinder is een van de fladderaars. Het is een prachtig gekleurd vlindertje dat familie is van de blauwtjes (Lycaenidae). Niet dat de vlinder blauw van kleur is, nee, hij is oranje met bruin.
De vlinder lijkt veel op:
- grote vuurvlinder
- bruine vuurvlinder
Kenmerken
De kleine vuurvlinder is een kleine vlinder met een voorvleugellengte van ongeveer 13 mm. De bovenkant van de vleugels zijn oranje met zwarte vlekken en de onderkant is grijsbruin met witte vlekjes. De vrouwtjes hebben grote en ongeordende zwarte vlekken op de voorvleugels en op de achtervleugel zitten oranje achterrandvlekken. Bij sommige vrouwtjes ontbreken die vlekken en soms hebben ze zelfs blauwe vlekken. De vlinder komt in variaties voor: elk jaar worden er wel een paar kleine vuurvlinders gezien die lichtgeel of zelfs wit zijn.
Bron: Theo Kiewiet Levenscyclus
De rups is van half augustus tot half mei en van eind mei tot begin juli te zien. Hij zit meestal aan de onderkant van een blad en vreet dan een dun laagje van het blad. Aan die doorschijnende bladeren kun je de rupsenvraat van de kleine vuurvlinder herkennen. De halfvolgroeide rups overwintert op de grond in de strooisellaag. De rups verpopt op de waardplant of op de grond tussen de gevallen bladeren.
Waardplanten
De kleine vuurvlinder gebruikt zuring als waardplant:
De schapenzuring bloeit van het voorjaar tot de herfst. De plant is ook voor mensen te eten en zit vol vitamines A,B, C, D, K en E en bevat carotenen.
Vliegtijd
De kleine vuurvlinder vliegt per jaar in drie generaties. Hij vliegt van april tot half juni, van eind juni tot begin oktober en de derde generatie vliegt in de herfst, van begin september tot eind oktober. De derde generatie vliegt het ene jaar in grote aantallen en het andere jaar zie je hem bijna niet. De vlinder vliegt vooral in open gebieden zoals graslanden en schrale plekken op de zandgronden. Hij houdt ook van heidevelden en duinen.
Bron: Theo Kiewiet Je kunt hem tevens in de bermen en in tuinen aantreffen. De kleine vuurvlinder is een algemeen voorkomende vlinder in heel Nederland.
Ameland
Een van de vlindertellers van het eiland ontdekte twee vlinders die verdiept waren in hun liefdesspel. Ze gingen zo in elkaar op, dat ze het minnekozen op de duim van de vlinderman voortzetten. De foto is in mei 2011 gemaakt. In die periode van het jaar tot en met oktober zijn de kleine vuurvlinders volop
op het eiland te zien.
De
grote vuurvlinder is nog niet op Ameland gesignaleerd. Hij is uiterst zeldzaam en komt in Nederland in de Weerribben voor.
Lees verder