Kattenrassen: de Siberische Boskat

Kattenrassen: de Siberische Boskat De Siberische Boskat, ook wel Siberische kat genoemd is oorspronkelijk afkomstig uit Rusland. Hij werd gebruikt als bestrijder van ongedierte in steden en werd hiervoor geselecteerd omdat het een grote en sterke kat was die goed kon overleven. Door zijn goede karakter is hij uitstekend geschikt als huisdier. Hij houdt van jagen en spelen en kan alleen als binnenkat worden gehouden als hij genoeg ruimte heeft. Wat houdt dit ras precies in en hoe ziet deze bijzondere kat er precies uit?

Geschiedenis

De Siberische Boskat komt uit Rusland vandaan. Vanwege het communisme was het vroeger in het voormalige USSR bijna onmogelijk om raskatten te fokken. Daarom werden de eerste standaards pas rond het jaar 1989 geschreven en door verenigingen geaccepteerd. De katten waren er al wel lange tijd geleden, maar men had niet in de gaten dat een halflangharige huiskat een apart ras zou kunnen zijn. Mogelijk is de kat ontstaan doordat er in de 18e eeuw katten in de stad ratten moesten verdelgen. De tsaar wilde sterke katten hiervoor hebben. Hetzelfde gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. Katten van ditzelfde type leefden in heel Noord-Rusland en zijn erg goed in overleven. In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstond er vrijheid en ontstonden er kattenverenigingen en werden er ook shows georganiseerd. Zo kwamen sommige mensen erachter dat hun eigen halflangharige kat een apart ras was, en geen Maine Coon of Noorse Boskat. Omdat Rusland erg groot is kan het zijn dat er onderlinge verschillen zijn tussen Siberische katten uit verschillende steden. Het is een relatief jong kattenras en het type is nog niet helemaal uitgekristalliseerd zoals bijvoorbeeld bij de Pers of Siamees.

Benamingen voor de Siberische Boskat

De Siberische Boskat kent verschillende benamingen. Zo worden de volgende namen ook genoemd bij dit ras: Siberische kat, Sibeer, Siberische Colourpoint (de pointvariant) en Neva Masquerade. De naam Neva-Masquerade komt van de rivier de Neva waar de kat mogelijk vandaan komt en vanwege het masker dat de kat lijkt te dragen. De Siberische Boskat is verwant aan het ras de “Noorse Boskat”.

Uiterlijk

De Siberische Boskat is een middelgrote tot grote kat. De poezen wegen gemiddeld tussen de 4 en 6 kilo en de katers tussen de 5 en 9 kilo. De lichaamsvormen zijn afgerond waardoor de kat een vriendelijk uiterlijk heeft. De vacht is halflangharig die in de winter veel dikker is en in de zomer is de vacht veel minder dik en wat korter. Deze katten zijn sterk gespierd en hebben een zware bottenstructuur. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving van het uiterlijk:

Kop

In verhouding is de kop groot. Het gezicht van tussen de neus en de oren heeft bijna dezelfde lengte als de breedte van de schedel. Vanaf de zijkant gezien heeft de Siberische Boskat een duidelijke overgang van de neusrug naar een afgeronde schedel. Hierbij is geen stop zoals bij de Pers. De lijn van de neus via de kin is een golvende lijn. De kin is niet zwak of wijkend, maar volgt de rondingen.

Ogen

De ogen kunnen groen, geel of oranje van kleur zijn waarbij de groene kleur de voorkeur heeft. Er mogen niet meerdere kleuren in één oog voorkomen. De Siberische Colourpoint heeft de ogen altijd blauw van kleur. De ogen zijn groot, niet helemaal rond van vorm, maar is wat afgerond en staan iets schuin. De ogen staan minimaal een oogbreedte uit elkaar.

Oren

De oren zijn middelgroot en er steken haarpluimpjes uit. Soms zijn er lynxpluimpjes op de punten van de oren aanwezig waardoor de oren puntig lijken. De oren hebben geen spitse punt. Ze staan minimaal één oorbreedte uit elkaar.

Lichaam

Het lichaam is langgerekt van vorm. Met de poten erbij is de vorm van de kat een rechthoek die langer is dan hoogte is. De ribbenkas is vrij rond van vorm. Verder is de rug vrij gespierd en hebben de heupen en schouder dezelfde hoogte.

Poten

Door de stevige botstructuur staat hij stevig en krachtig op zijn poten. De voeten zijn rond van vorm met haarpluimpjes tussen de tenen die bij voorkeur naar zowel naar voren als naar achteren eruit steken. Dit worden “sneeuwschoenen” genoemd. De klauwen zijn sterk en redelijk lang.

Staart

De staart is breed aan de basis en loopt smaller af naar de punt. De staart is zwaar behaard waarbij de dekharen niet langer mogen zijn dan de ondervacht.

Vacht

De vacht van de Siberische Boskat is halflangharig die bestaat uit een driedubbele vacht. Deze bestaat uit een gladde bovenvacht met een dubbele wollige ondervacht. In de zomer is de ondervacht bijna niet aanwezig en in de winter is deze overdadig aanwezig. Net zoals bij de staart mogen de dekharen van de bovenvacht niet langer zijn dan de wollige ondervacht. De vacht is waterafstotend waardoor de kat goed tegen het slechte weer kan. De vacht heeft een kraag en een bef met lange haren aan de buik en een soort van “broekje”.

Kleur van de vacht
Alle kleuren zijn toegestaan, behalve de “chocolat/lilac” en “cinnamon/fawn”. Deze kleuren worden net zoals het “ticked tabby-patroon” gezien als een kruising van een ander ras. Dit is zeer onwenselijk omdat nog niet bekend is welke genetische problemen van toepassing kunnen zijn indien er gekruist wordt met andere rassen. De colourpoint zit al eeuwen in het ras waardoor dit wel toegestaan is. Er zijn verenigingen die de Colourpoint niet accepteren. Zij zijn van mening dat een boskat geen pointkleur mag hebben.

Verzorging

Over het algemeen kan de kat zelf de vacht goed onderhouden. Als hij in de rui is, kan het verwijderen van overtollig haar door middel van kammen of borstelen geen kwaad. Als de vacht gemakkelijk gaat klitten, kan extra vachtverzorging nodig zijn.

Karakter

Siberische Boskatten zijn erg betrokken bij de gezinsleden en maken graag deel uit van het huiselijk leven. Omdat ze nogal sterk zijn kunnen ze tijdens een dolle bui in huis gemakkelijk iets omstoten. Meestal zijn ze redelijk rustig in huis. Het is een vrij intelligente kat die snel door heeft hoe hij iets gedaan kan krijgen bij zijn baasje. Hoewel niet elke Siberische boskat graag op schoot zit, houdt hij soms wel van een knuffel en wil hij spelen. Zoals bij de meeste katten ligt dit er aan of de kat er op dat moment zin in heeft. Ze stammen af van katten die nog dicht bij de natuur staan. Daarom kunnen ze soms wat temperamentvol zijn, kunnen ze goed jagen en houden ze van avontuur. Ze kunnen nieuwsgierig zijn naar vreemden waardoor een vreemde de kat vrij gemakkelijk kan meenemen. Als je besluit om deze kat hierdoor te houden als binnenkat, kan dat wel indien de kat maar voldoende ruimte heeft om te kunnen bewegen. Hij houdt van een speelkameraadje, of dit nu een andere kat is of een hond maakt niet uit.

Overige informatie

De Siberische Boskat ontwikkelt zich niet snel. Pas met 5 jaar zijn ze helemaal volgroeid. Als je de kat laat castreren zal dit het volgroeien versnellen. De botten, spieren en vacht zijn erg ontwikkeld en dit heeft tijd nodig om zich te ontpoppen.
Zoals geldt voor de meeste katten ligt de gemiddelde leeftijd tussen de 12 en 16 jaar.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Noorse BoskatDe Noorse BoskatDe Noorse Boskat bestaat al heel lang. Noorse Boskatten zijn grof gebouwd met veel vacht, maar tonen toch heel elegant e…
De ruige Noorse BoskatDe ruige Noorse BoskatIk noem het ‘ruig’, want de Noorse Boskat is heel verfijnd, maar de eerste aanblik is ruig en ‘echt’, alsof de kat zo ui…
Halflanghaar kattenHalflanghaar kattenDoor de jaren heen zijn er talloze raskatten ontstaan. Raskatten worden speciaal gefokt om aan internationaal geldende s…
Allergie en toch een kat? Het kan wel degelijkAllergie en toch een kat? Het kan wel degelijkWie allergisch is voor katten doet er uiteraard verstandig aan om uit de buurt te blijven van katten. Dat is niet altijd…
De beste waakhondrassenDe beste waakhondrassenEr zijn veel redenen om een hond te nemen, één daarvan is het nemen van een hond als waakhond. Niet alle honden zijn nat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rise A Mui, Pixabay
  • - www.dierenplanet.nl
  • - wikipedia
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.