Welke kooi voor mijn hamster?

Veel mensen denken dat ze even naar de dierenwinkel kunnen gaan om snel een hamster en een kooi te kopen. En meestal moet die kooi niet al te groot zijn ook. Bij de dierenwinkel krijg je verkeerd advies over de kooi, die zijn namelijk bijna áltijd te klein, en verkeerd advies over knaagstenen, likstenen en het goede loopwiel voor je knagertje.

Hamster uitkiezen

De meeste mensen kopen hun hamster in de dierenwinkel, dit kun je beter niet doen en daar kunt u in een ander artikel van mij verder over lezen. Let op wanneer je een hamster koopt bij een dierenwinkel dat je er áltijd één koopt, koop nooit meerdere hamsters bij elkaar.

Wanneer je hamsters bij elkaar zet gaat het op het begin nog goed, omdat ze dan nog jong zijn. Maar zodra ze ouder worden gaat het fout, een hamster is immers een solitair dier en dat betekent dat een hamster in zijn eentje leeft, het is écht niet zielig om een hamster alleen te houden, je doet ze er juist een plezier mee want andere hamsters zullen ze als indringers zien. Wat er dan gebeurd is meestal wel voorspelbaar, beide hamsters zullen gewond zijn en meestal dood of bijna dood.. En dat wil je je diertje niet aandoen.

Kooi kiezen

Dwerghamster

Dwerghamsters hebben een kleinere kooi nodig dan Goudhamsters/Syrische hamsters, omdat ze namelijk een stukje kleiner zijn. Let erop dat je kooi niet kleiner is dan 50cm bij 70cm. Hier zijn kooien die groot genoeg zijn voor dwerghamsters:
 • Ferplast Duna Fun
 • Ferplast Duna
 • Ferplast Mini Duna
 • Ferplast Liza
 • Ferplast Rainbow
 • Ferplast Mary
 • Savic Hamsterkooi Cambridge
 • Hagen Fun Area Leon knaagdierenkooi
 • Knaagdierenkooi Kios

De kooien Ferplast Paula en Ferplast Laura zijn niet groot genoeg, ook al zitten er buizen aan. Het belangrijkste is namelijk het grondoppervlak, waar je hamster een spurtje in moet kunnen trekken.

Goudhamster of Syrische hamster

Goudhamsters hebben een grotere kooi nodig dan Dwerghamsters, je kunt Goudhamsters dan ook nooit in een Dwergenkooi doen, omdat dit ontzettend zielig is. De minimummaten van Goudhamsters/Syrische hamsters zijn 50cm bij 100cm, maar groter is áltijd beter. Hier zijn voorbeelden van kooien die goed zijn voor Goudhamsters:
 • Ferplast Mary
 • Ferplast Jenny
 • Ferplast Degus
 • Gabber Jolly
 • Deckx Traliekooien
 • Savic Hamsterkooi Hamster Heaven 80
 • Knaagdierkooi Alexander
 • Knaagdierenkooi Barney

Waarom kan je hamsters niet in kleine kooien doen?

Hamsters hebben ruimte nodig, in het wild rennen ze meer dan 12 kilometer(!) per nacht. Dat is ontzettend veel voor zo’n klein beestje, daarom is het beter om je hamster niet in een klein kooitje te doen, als je er de ruimte voor hebt koop dan een goede kooi voor je hamster. Als mens leef je toch ook niet je hele leven lang in de badkamer, om er een paar uurtjes (2 of 3) per dag uit te gaan, dan wordt je toch ook gek?

Grote kooien zijn duur

Het klopt dat grote kooien in de dierenwinkel duur zijn, maar wat dacht je van tweedehands kopen? Zoals op Marktplaats, daar staan veel grote kooien voor kleine prijsjes, vaak heb je voor 25,- tot 30,- euro al een hele mooie kooi, en daar heb je in de dierenwinkel een klein kooitje voor. Ook op sites zoals Zooplus kan je vaak mooie kooien vinden, maar let dan wel op de minimummaten voor je hamster.

Waar vind je de juiste informatie?

Via internet kan je aan veel informatie komen over hamsters en kooien, zo heb je het hamsterforum (www.forum.dehamster.nl) en de Nederlandse hamstersite (www.dehamster.nl) waar erg veel handige én juiste informatie op staat.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ideale hamsterparadijs voor een dwerghamsterHet ideale hamsterparadijs voor een dwerghamsterVeel mensen in Nederland hebben een hamster als huisdier, maar vaak worden deze kleine wollige wezentjes niet op de juis…
Hamster en de verzorging ervanJe hebt verschillende soorten hamsters. Bv een goudhamster, dwerghamster en ga zo maar door. Maar wat voor verzorging he…
De aanschaf van de Russische dwerghamsterDe aanschaf van de Russische dwerghamsterEen Russische dwerghamster is de meest bekende dwerghamster. De beestjes komen uit Noord-Kazachstan. Ze zijn er in versc…
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…

Designer Dogs – trendy honden van veel beroemdheden (celebs)Designer Dogs – trendy honden van veel beroemdheden (celebs)Als je een beroemdheid bent, wil je blijkbaar ook geen “gewone” hond. In met name Amerika hebben heel wat celebrities ee…
Kitten kopen tijdens een kattenshowKitten kopen tijdens een kattenshowAls je een kitten koopt (en meeneemt) op een show moet je wel extra op wat zaken letten. Normaal als je bij de fokker th…
Reacties

Esmee, 06-09-2015
Ik heb op dit moment een Dwerghamstertje maar ik wil na haar graag een gewone hamster, ik weet dat voor een gewonen hamster mijn huidige kooi the klein is. Mijn ouders zijn helaas gescheiden dus mijn hamster wisselt elke Vrijdag met mij mee, nu is mijn vraag welke kooi is het beste geschikt voor een gewonen hamster die ook makkelijk te vevoeren is. Ik wil het liefts gewoon een traliekooi en niet te veel gedoe er om heen zoals zaagselbakken, de kooi die ik op dit moment op het oog heb is "Ferplast Laura" en zit er ook over na te denken om er een gym bij te doen.

Ik hoor graag van jullie,
groetjes Esmee Reactie infoteur, 08-09-2015
Hallo Esmee,

een ferplast Laura is redelijk klein, een Gym is ook de klein omdat het loopwiel maar 16cm is, een loopwiel voor een grote hamsters kan het beste 20cm zijn, ander groeit de rug scheef.
Misschien dat een Ferplast Duna Maxi (de normale Ferplast Duna is weer te klein) iets is? Of de Ferplast Mary? Je kan het ook altijd nog op www.forum.dehamster.nl vragen.

Groetjes, Dazzeltje

Yasmin, 12-05-2015
De kooi van mijn lieve dwerghamster Chippie is 37x35. Eerder op deze site had ik gezien dat de kooi voor een dwerghamster minstens 50x30 moest zijn. Ik weet niet of mijn kooi groot genoeg is. Er hangen ook twee plankjes(een met eten en drinken en een met een slaapplekje) in de kooi waar Chippie met 2 buizen naartoe kan. Die plankjes zijn 14x22. Op de bodem van 37x35 staat het renrad. Is de kooi nou groot genoeg of niet? Reactie infoteur, 12-05-2015
De kooi is helaas aan de kleine kant, maar het hangt ook wat van de hamster af. Kijk goed of het loopwiel niet te klein is en hoe actief de hamster is. Je kunt eventueel, als die mogelijkheid er is, een kooi verbinden met jouw kooi, zodat de hamster wat meer ruimte heeft. Je kunt meer informatie vinden op www.dehamster.nl en www.forum.dehamster.nl.

Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 18-01-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.