De aanschaf van de Russische dwerghamster

De aanschaf van de Russische dwerghamster Een Russische dwerghamster is de meest bekende dwerghamster. De beestjes komen uit Noord-Kazachstan. Ze zijn er in verschillende kleurvarianten zoals wildkleur en parel. Ze zijn goed te houden in onze huizen, omdat ze makkelijk in de verzorging zijn. Ook zijn ze goed tam te krijgen met verschillende technieken. De hamsters hebben ook niet veel ruimte nodig. Toch hebben ze een kooi van minimaal 50 bij 30 cm en bijvoorbeeld een looprad nodig. Russische dwerghamsters zijn leuke huisdieren wanneer je op weinig vierkante meters woont. Ze hebben niet meer dan een meter nodig aan ruimte. Voor kinderen zijn deze diertjes niet geschikt, omdat ze erg snel zijn. Bij kinderen kun je beter kiezen voor een cavia of een syrische hamster.

Natuurlijke leefomgeving

De Russische dwerghamster komt uit Noord-Kazachstan. Soms wordt het beestje de Dzjoengaarse of Siberische dwerghamster genoemd. Rusje is een afkorting die veel hamsterliefhebbers gebruiken. In de natuur gaan ze in de winter in winterslaap. Tamme hamsters zullen dit niet snel doen. Als de temperatuur erg laag is, kunnen ze wel in een winterslaap raken.

Kleuren

Hamsters kunnen heel veel verschillende kleuren hebben. De drie meest bekende zijn wildkleur, pearl of parel en mandarijn.

De aalstreep

De aalstreep is de donkere streep die over de hele rug loopt. De streep begint op de kop en loopt tot de staart. Op de kop en in de nek is de streep dikker.

De ticking

De ticking zijn de donkere haartjes op de kop en rug. Vooral bij de kleur pearl kun je dat erg goed zien. Deze kleurige haarpuntjes samen zijn de ticking.

Wildkleur

De naam zegt het eigenlijk al: Wildkleur. Dit is de kleur van de Russische dwerghamster in het wild. De kleur is donkerbruin. De aalstreep is zwart. Het kopje is ook vrij donker van kleur, de buik is wat lichter van kleur. De oogjes zijn zwart.

Pearl

Pearl of parel is een witte hamster die sinds 1999 tussen de kleuren hoort. Deze kleur heeft een ticking op zoveel de kop als op de kont. De aalstreep bij deze variant is vaak onderbroken of afwezig. De parel is eigenlijk geen kleurmutatie, maar een vachtpatroon. De pearl kun je combineren met een andere kleur. De hamster zal wit blijven, omdat het wit dominant is en overheerst. Toch verandert er wel iets: De ticking, de kleur van de kop en de aalstreep.

Mandarijn

Mandarijn is een van de onbekendere kleuren van de Russische dwerghamster. Het is een echte mutatie van de Russische dwerghamster. Dat wil zeggen dat de kleur altijd aanwezig kan zijn. Rond het jaar 2000 werd deze kleurenvariant gevonden. De kleur is geel en ze hebben een bruine ticking. Later in hun leven zullen ze verkleuren. Mandarijnen zijn erg gevoelig voor diabetes. Wil je fokken met mandarijnen, dan is het aan te raden om ze bij een fokker te kopen die de voorouders van het diertje kent.

Solitaire dieren

Rusjes leven alleen. Het zijn solitaire dieren en ze kunnen zelden bij elkaar. Soms kunnen de dieren wel bij elkaar, maar zorg ervoor dat het twee van hetzelfde geslacht zijn. Dit voorkomt baby's. Als je twee rusjes samen wilt houden, dan is het belangrijk om voor broertjes of zusjes te kiezen. Zij kennen elkaar vanaf kleins af aan en het wennen is vaak niet heel moeilijk. Je moet bij twee dieren in een kooi altijd een reservekooi klaar hebben staan om de dieren te kunnen scheiden. Ze kunnen elkaar doodbijten. Het beste is dan ook om het niet te doen. Een hamster alleen in een kooi is niet zielig!

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd van een hamster is zo rond de twee jaar. Dit geldt voor een gezonde hamster. Er zijn uitzonderingen. Sommige hamsters kunnen wel vijf worden. Het is echter niet veel voorkomend.

De kooi

De kooi kun je zo gek maken als je wilt. Je kunt kiezen voor koppelkooien: Deze kooien koppel je aan elkaar door middel van buizen. Een fabrikant van deze buizen is Ferplast. Het oppervlakte is belangrijk. In de winkels zie je weinig echt goede kooien. Een goede kooi is minstens vijftig centimeter lang, dertig centimeter breed en dertig centimeter hoog. Verdiepingen en buizen tellen niet mee. Als je twee koppelkooien hebt, moet minstens een van die kooien aan de maten voldoen. Goedkope kooien kun je vinden op Marktplaats of misschien bij de plaatselijke kringloop. Ontsmet een tweedehandse kooi altijd met een ontsmettingsmiddel zoals Dettol. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een curverbak of aquarium met gaas er overheen.

Inrichting van de kooi

In een kooi moet tenminste staan:
  • Een looprad van minstens vijftien centimeter doorsnee
  • Een eetbakje
  • Drinkbakje of -flesje
  • Iets om te klimmen
  • Dingen om mee te spelen
Zet de kooi klaar voordat de hamster komt. Zo kan je nieuwe vriendje meteen zijn nieuwe huis verkennen.

De kooi en andere huisdieren

Voor je de kooi koopt, is het belangrijk om te denken aan de andere huisdieren die er misschien zijn. Je wilt natuurlijk niet dat Pluis de kat je hamster doodmaakt, omdat hij het als speeltje ziet. Heb je bijvoorbeeld katten of honden die erbij kunnen, kies dan voor een dichte bak met aan de bovenkant tralies. Deze worden ook wel duna's genoemd.

De aanschaf

Het beste is om een hamster niet mee te nemen uit een dierenwinkel, maar te kiezen voor een dier van een fokker. Fokkers geven de dieren genoeg zorg en aandacht. Wanneer het dier ziek is, zal de fokker deze behandelen. Daarnaast maken fokkers ze al handtam.

Fokkersvereniging

Sommige fokker zijn aangesloten bij de NKV: De Nederlandse Knaagdierfokkers Vereniging. Deze vereniging is er om de belangen te behartigen van onder andere rusjes en hun fokkers.

Let op!

Let wel op dat je niet bij broodfokkers een dier koopt. Deze fokkers doen het alleen voor het geld en niet voor het welzijn van de hamster. Zij hebben vaak honderden hamsters.
Zo'n fokker zal vaak niet bij de NKV aangesloten zijn.

Tam krijgen

De hamster is opgehaald en in zijn kooi gezet. De diertjes zijn erg gevoelig voor stress. Het beste kun je hem dan ook een paar dagen met rust laten. Daarna kun je het dier langzaam laten wennen aan jou en jouw hand. Ga eerst eens bij de kooi zitten en praat tegen hem of haar.

Wanneer je voor de eerste keer je hand erin steekt en de hamster je hand nieuwsgierig benadert, kun je hem een snoepje geven. Een zonnebloempitje of vers fruit werkt ook goed. Dit werkt vaak ook als de hamster wat bang is. Op deze manier zal hij denken dat hij altijd wat lekkers krijgt als hij jouw hand ziet. Na een tijdje zal hij je platte hand gaan verkennen. Was vantevoren altijd je handen. Om de hamster vertrouwd te laten worden met jouw geur, kun je een washandje of een lapje stof even onder je oksel houden. Goede stof hiervoor is bijvoorbeeld fleece.

Blijft hij bijten?Je kunt te maken hebben met een territoriale hamster. Haal hem eens uit zijn kooi met een mandje. Als hij niet bijt buiten de kooi, wil hij zijn leefgebied beschermen door te bijten. Niet alle hamsters vinden oppakken fijn. Dat is een kwestie van ontdekken wat jouw hamster wel en niet fijn vindt.
© 2011 - 2024 Lizzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwerghamster als huisdierDwerghamster als huisdierIn Nederland zijn er vier soorten dwerghamsters die als huisdier worden gehouden. De Russische dwerghamster, de Campbell…
Soorten dwerghamstersSoorten dwerghamstersDwerghamsters worden onderscheiden in vier soorten. De Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwe…
De Chinese dwerghamsterBen je van plan een Chinese dwerghamster aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel, zodat je goed voorbereid bent, en…
De Wintervacht van de Russische DwerghamsterOntdek het geheim van de Winter White Dwerghamster, zoals de Russische Dwerghamster in Engeland en Amerika genoemd wordt…

Artrose: een veelvoorkomende aandoening bij de oudere katArtrose: een veelvoorkomende aandoening bij de oudere katOuderdom komt met gebreken. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor onze huisdieren. Honden en katten worden st…
Methode Cesar Millan bij agressieve hondenDe methode Cesar Millan is nog altijd ongekend populair. Veel mensen proberen zijn technieken toe te passen. Een veelges…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lichtpuenktchen, Pixabay
  • http://www.dehamster.nl/fokkers/fokkers.php
  • http://www.dwerghamster.nl/
Lizzerd (12 artikelen)
Laatste update: 07-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.