Kitten kopen tijdens een kattenshow

Kitten kopen tijdens een kattenshow Als je een kitten koopt (en meeneemt) op een show moet je wel extra op wat zaken letten. Normaal als je bij de fokker thuis bent, kan je de omgeving goed bekijken, hoe sociaal de dieren zijn etc. Maar op een show is dat niet mogelijk. Maak goede afspraken (dat geldt ook als je een kitten bij de fokker thuis koopt) en ga niet alleen voor het lief ogende katje.

De show

Een kattenshow is, als je van raskatten houdt, leuk om eens te bezoeken. Eigenaren hebben het onderste uit de kan gehaald om hun kat veel punten te laten halen en dus zien al die pluizige viervoeters er perfect uit. Daarnaast zijn altijd kramen met nieuwe gadgets en vinden veel mensen het prettig om met kattenliefhebbers bij elkaar te zijn en te genieten van het al het moois en liefs wat er te zien is.

Punten

Die punten zijn enerzijds goed voor het geld, kittens uit nesten van winnaars zijn vaak duurder. Daarnaast zijn mensen trots op wat ze gefokt hebben, een soort bevestiging en tenslotte is het competitieve element voor veel mensen belangrijk.

Mooi kitten kopen!

Heb je vooraf bepaald of je – als je een leuk kitten ziet – een kitten koopt of niet. Het is belangrijk om niet echt in de verleiding te komen als je er nog niet uit bent of eigenlijk al genoeg katten hebt of … vul zelf maar in. Maar de verleiding zal groot zijn, immers alle kittens zijn leuk.

En als je dan rondloopt, kan het zomaar gebeuren dat je een kitten ziet wat er wel erg lief en leuk uitziet. Zeker als de eigenaar je opmerkt is de kans groot dat hij/zij met het kitten gaat spelen. Zo kan je nog meer zien hoe leuk het kitten is. Ga niet voor de eerste speelse kopjes welke het kitten geeft of de lieve ronde oogjes … die hebben ze allemaal.

Toch kopen

Dan nog kan het betreffende kitten, het kitten zijn dat je graag wil. Je bent niet bij de fokker thuis, dus de omgeving in je opnemen gaat niet. Maar dat neemt niet weg dat je naar foto’s kunt vragen. Een trotse fokker heeft behalve eventuele prijzen ook altijd foto’s uit de huislijke kring. Stel vragen over wat je ziet en speel intussen met het kitten. Je kunt niet alles voor zijn, maar je kunt wel op wat zaken letten, zoals:
  • Speelt het kitten leuk met je, is het niet schrikkering.
  • Als de moeder er bij is, bekijk haar goed en hoe ze zich (eventueel samen met het kitten) gedraagt. Noot! Is moeder er niet bij, vraag dan naar foto’s.
  • Maak een onverwachte beweging en volg of het kitten alleen maar een beetje schrikt of dat ze in een hoekje wegkruipt.
  • Maak ook een wat harder geluid en kijk hoe ze hierop reageert.
  • Ziet ze er schoon uit, geen vlooien poepjes in de vacht, schoon kontje, schone oogjes en oortjes. Doe het bekje open en kijk in het mondje. Ziet alles er schoon en fris uit?
  • Vraag naar de inentingen, ontwormingskuur, chip etc. Een goede fokker zorgt er nl. voor dat alles geregeld is voor de kittens de deur uit gaan.

Kitten mee naar huis

Een kitten wat van de show mee naar huis gaat, mag in principe pas aan het eind van de dag weg. Maak zodra je er uit bent goede afspraken over het kitten, wissel gegevens uit en eventueel is een aanbetaling goed.

Spreekt voor zich dat als je het kitten bij de eigenaar thuis op gaat halen je nog eens goed naar de omgeving kijkt. Maar als je het vorige al gedaan hebt en je hebt nog steeds het juiste gevoel, dan is de kans groot dat het allemaal oké is.

Onderweg

Als je op voorhand bepaald had dat je eventueel een kitten wilde gaan kopen, zorg dan dat je een goede reismand bij je hebt. Overleg met de eigenaar ook over de voeding. Vaak is het beter om eerst even de voeding te geven die het kitten aldoor gehad heeft. Het kitten heeft al het nodige door te maken en dan is langzaam omschakelen (als je dit al wil) beter.
Fokkers hebben vaak proefzakjes, dus die kan de fokker wel meegeven.

Thuis

Laat het kitten thuis in alle rust wennen aan de nieuwe omgeving. Etensbakje, drinkbakje, kattenbak en laat de reismand (wat haar enige toevlucht is) nog even staan en laat andere huisdieren even buiten deze ruimte. Kinderen vooraf informeren en afpreken dat het kitten even met rust gelaten moet worden.
Niets opjagen en laat het kitten maar even ontdekken. Grote spanning laat het afweer afnemen en dat is niet goed. Zorg dus dat grote spanning zoveel mogelijk vermeden wordt.

Tot slot

Je stelt vragen, krijgt het juiste gevoel (of niet) en het totaalplaatje maakt of je een kitten neemt of niet … niet alleen die lieve oogjes. Immers een kitten wordt groot en zal al snel 15 of meer jaar bij je leven. Niet een beslissing om zomaar even te nemen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Rechten en plichten bij het kopen van een kittenRechten en plichten bij het kopen van een kittenWas het in het verleden nog zo dat er een wildgroei was in duurbetaalde kittens die vervolgens toch van alles bleken te…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…

Welke kooi voor mijn hamster?Veel mensen denken dat ze even naar de dierenwinkel kunnen gaan om snel een hamster en een kooi te kopen. En meestal moe…
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen katten - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.