Slecht advies van dierenwinkels

Slecht advies van dierenwinkels Veel mensen gaan wanneer zij een dier zoeken naar de dierenwinkel, daar kan je onder andere dieren zoals hamsters, ratten, cavia’s en konijnen vinden die ze daar verkopen. Vaak denk je dan dat je goede informatie krijgt wanneer je daar een dier aanschaft, maar in feite is dit niet zo. Veel mensen gaan wanneer zij een dier zoeken naar de dierenwinkel, daar kan je onder andere dieren zoals hamsters, ratten, cavia’s en konijnen vinden die ze daar verkopen. Vaak denk je dan dat je goede informatie krijgt wanneer je daar een dier aanschaft, maar in feite is dit niet zo.

Verkeerd advies

Vaak zijn de verkopers in een dierenwinkel niet goed opgeleid en weten ze weinig af van de dieren die ze verkopen. Zo weten ze vaak niet wat voor geslacht een dier heeft, dan denk je een mannetje aan te schaffen, blijkt het een vrouwtje te zijn. Maar dat is nog niet alles, omdat dierenwinkels commercieel zijn proberen ze vaak zoveel mogelijk spullen te verkopen, ook al is het niet goed voor de dieren.

Gevaarlijke producten

Knaagstenen en Likstenen

Zo heb je bijvoorbeeld de knaagstenen en likstenen. Vaak bij de aanschaf van een konijn, cavia of hamster krijg je dan te horen ‘dat het zo goed voor de tanden is’. In feite is dit niet zo. De tanden van een knaagdier slijten doordat er achter de boventanden speciale stifttandjes zitten, waardoor de tanden slijten wanneer het dier iets eet. Wat je wel kan kopen waardoor de tanden toch slijten is bijvoorbeeld een knaagstick, met pitjes, nootjes en andere lekkere dingen eraan. Let hier wel bij op dat je het niet te vaak moet geven omdat er veel suiker in zit.

Knaagstenen en likstenen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van knaagdieren, de meeste mensen weten dit helaas niet. Knaagdieren krijgen er blaasstenen en nierstenen van, wat veel pijn veroorzaakt en je naar de dierenarts moet, wat weer veel geld kost.

Hamsterwol/hamsterwatten

Wanneer je een hamster aanschaft krijg je vaak te horen dat hamsterwol, of hamsterwatten, zo lekker warm en zacht zijn voor je hamster. Dit klopt ook, het is warm en zacht maar het is ook gevaarlijk. Er zijn veel hamsters doodgegaan omdat ze zichzelf opgehangen hebben, ze nestelen zich in de wol en kunnen er niet meer uit. Of ze eten het op, maar het kan niet verteert worden in de darmen, waardoor het diertje dood gaat.

Zaagsel

Ook verkopen vrijwel alle dierenwinkels zaagsel. Zaagsel is giftig dat komt omdat het van dennenbomen gemaakt is, wanneer het zaagsel nat wordt, komen er giftige stoffen vrij. Hierdoor kunnen veel dieren (sneller) kanker krijgen en voor de meeste dieren is het ook erg stoffig. Zo moet je ratten en ook muizen nooit op zaagsel zetten omdat ratten en muizen erg gevoelige longen hebben en daardoor kunnen ze veel moeite met ademen krijgen en daar zelfs aan overlijden. Bodembedekking zoals houtsnippers, cotton comfort of corbo zijn uitstekende bodembedekkingen voor deze huisdieren. Let er wel op dat Corbo snel kan gaan schimmelen wanneer het vochtig is.

Cursus de oplossing

Helaas weten veel verkopers die werken in dierenwinkels dit niet, het zou zoveel beter zijn als ze dat wel zouden weten. Het gaat immers wel om een dier en daar wil je toch het beste voor. Het zou beter voor de dieren als de verkopers een soort cursus krijgen waardoor ze verstand hebben van de dieren die ze verkopen, zodat er minder misverstanden zijn en de klant de juiste informatie krijgt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verzorging van de Russische dwerghamsterDenk je eraan om een hamstertje aan te schaffen? Dierenwinkels geven vaak verkeerd advies, dus het is verstandig om je i…
Waarom dierenwinkels geen dieren meer zouden mogen verkopenmijn kijk opWaarom dierenwinkels geen dieren meer zouden mogen verkopenOntzettend veel mensen houden één of meer huisdieren: een groot deel van deze dieren is afkomstig van dierenwinkels. De…
Werken in een dierenwinkelWerken in een dierenwinkelAls u werkt in een dierenwinkel bent u de gehele dag bezig met en voor dieren. Het is een afwisselende baan maar vaak me…
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…

De ijsvogel (Alcedo Atthis)Iedereen kan de ijsvogel we herkennen aan zijn opvallend gekleurde vleugels. Toch zijn er maar weinig mensen die dit die…
Veilig omgaan met paarden - touwhalstersTouwhalsters vind je tegenwoordig in bijna elke ruitersportzaak. Ze zijn -zoals de naam al doet vermoeden- gemaakt van t…
Bronnen en referenties
Reactie

Rick Oostermann, 21-12-2011
Ik ben 12 jaar oud en ik hou ontzettend veel van dieren. Ik heb 2 ratten 2 hamsters 2 gerbils en 2 vogels. Maar ik heb gehoord van de dierenwinkel dat likstenen heel goed waren voor de tanden. Dus ik heb er eentje opgehangen bij de ratten. Ze hebben er maar misschien 2 tot 3 keer aan gelikt. Ik hoop dat ze niet dood gaan want ik heb ze pas 3 weken
Groeten rick Reactie infoteur, 21-12-2011
Hallo Rick,

wat leuk dat je zo veel dieren hebt! Zitten je hamsters bij elkaar in de kooi? Sommige dierenwinkels adviseren om er twee bij elkaar te zetten, maar dan is de kans groot dat ze elkaar doodmaken door te vechten. Hier een handige link voor hamsters:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/78436-welke-kooi-voor-mijn-hamster.html

Je ratten gaan er niet dood van hoor, pas als je ze langer geeft is er een grote kans dat ze blaasstenen en nierstenen krijgen, maar dat zal van 2 of 3 likjes niet komen, dus maak je daar geen zorgen over.

Groeten, Dazzeltje

Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 15-04-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.