Het ideale hamsterparadijs voor een dwerghamster

Het ideale hamsterparadijs voor een dwerghamster Veel mensen in Nederland hebben een hamster als huisdier, maar vaak worden deze kleine wollige wezentjes niet op de juiste manier gehuisvest. In dit artikel staan diverse tips om uw hamster gelukkig te maken met zijn eigen mini-paradijs.

De kooi

Er zijn veel verschillende soorten kooien te verkrijgen in de dierenwinkels, maar helaas worden de meeste mensen vaak verkeerd geïnformeerd. De kleine kooien met kleurtjes en allerlei onnodige/hamster-onvriendelijke attributen worden vaker aangeraden door het dierenwinkelpersoneel, dan de grotere kooien die met een beetje creativiteit ook heel mooi kunnen worden, maar dan voor de hamster en niet voor het oog van de kijker.

Voor dwerghamsters zoals de Russische dwerghamster, Campbelli dwerghamster, Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster, adviseer ik een minimummaat voor de kooi van 50x30 centimeter.
Hamsters zijn van nature gewend om kilometers te rennen over de vlaktes, en een lage kooi met een groot bodemoppervlak is dan ook wat ik adviseer. Er zijn hamsters die het leuk vinden om te klimmen, maar een val van grote hoogte kan fataal zijn voor zo'n klein diertje.

Dunakooien (plastic kooien met een dichte bak en vaak een groot bodemoppervlak en weinig hoogte) zijn een goed voorbeeld van een veilige hamsterkooi. Wil je toch graag een traliekooi, dan zou je het probleem van de hoogte kunnen oplossen door het gebruik van leuke hangmatjes en verdiepingen waardoor de kans kleiner wordt dat je hamster valt van grote hoogte.

Hoe richt ik de kooi goed in?

Hamsters zijn nachtdieren, dus overdag slapen ze. Waar je je hamster dus erg blij mee maakt, zijn veel verstopplekjes in zijn kooi. Dit hoeft niet eens een fluoriserend slaaphuisje van de dierenwinkel te zijn, met een stapel toiletpapier maak je de hamster nog een stuk blijer.
Een paar leuke ideën als verstopplek:
 • Een leeg wcrolletje
 • Een stapel toiletpapier
 • Een steen (bijvoorbeeld een terrariumsteen)
 • Wat hooi
 • Een kartonnen doosje (zonder scherpe randjes)
 • Een flinke laag zaagsel in de bak (speciaal voor de gravers)

Zo kun je zien dat je geen bakken met geld uit hoeft te geven om iets leuks voor je hamster te maken in zijn kooi.


Wat mag er verder niet ontbreken in de kooi? Uiteraard een drinkflesje met vers water, voedsel voor de hamster en een loopradje. Wat wij mensen een groot oppervlak vinden voor een kooi, is in vergelijking tot een grote woestijn ontzettend miniem voor een hamster. Om toch lekker afstanden te kunnen rennen, is een loopradje voor de hamster toch wel een vereiste. Let bij de aankoop van het looprad erop, dat u een dicht radje koopt en geen tralieradje. De kleine hamsterpootjes raken hier makkelijk in verstrikt. Ook de radjes op een ijzeren standaard zijn géén goede radjes, dus ga bij voorkeur voor een plastic, dicht rad.

Leuke (zelfgemaakte) speeltjes

De ene hamster houdt er wel van, de andere hamster kijkt er niet naar om: speeltjes. In de dierenwinkel zijn ontzettend veel verschillende speeltjes te vinden, maar waarom zou je zelf niet iets maken voor je hamster?
Hieronder een lijstje met wat ideën:
 • Een zelfgemaakt huisje
- Van klei: Als je een beetje creatief bent kun je met DAS-klei een superleuk huisje maken in de vorm die je wilt.
- Van een oud doosje: Pak een oud doosje, maak er een paar gaten in en doe er wat toiletpapier in en klaar is kees!
 • Een hangbruggetje van plankjes en wat touw
 • Hangmatjes van fleecestof
 • Wipjes van een stukje hout
 • WC-rolletjes dichtmaken en er voer instoppen
 • Voer op een moeilijke plaats hangen of leggen zodat de hamster er wat voor moet doen
 • Voerslingers

Wat leg ik juist niet in mijn hamsterkooi?

Niet alles wat je in de dierenwinkel ziet en je aangeraden wordt is ook daadwerkelijk goed voor je hamster. Voorbeelden hiervan:
 • Hamsterwatten
Deze watten worden aangeraden als lekker nestmateriaal. Koop deze niet! Hamsters raken erin verstrikt met hun kleine pootjes, of knagen eraan en stikken erin. Ook al staat er op de verpakking dat het 100% ecologisch is, er zijn al meerdere hamsters een pootje kwijtgeraakt of zelfs overleden door de gevolgen van hamsterwatten.
 • Zoutstenen
De tandjes van een hamster slijten al genoeg van goed hamstervoer. Deze knaagstenen zijn dus helemaal niet nodig en vaak zelfs ongezond door een overschot aan zout en kalk. Kies dus liever een goed merk voer.

Tot slot

Hopelijk heb je hiermee wat leuke ideeën op kunnen doen voor de inrichting van een kooi. En vergeet niet, neem nooit een overhaaste beslissing bij het nemen van een dier, ook niet bij zo'n klein diertje als een hamster.
© 2010 - 2024 Melanie-p, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk loopwiel/rad is het beste voor mijn hamster?Meestal zit er in de hamsterkooi al een loopwiel, maar wat vaak het probleem is, is dat deze loopwielen vaak véél te kle…
Soorten dwerghamstersSoorten dwerghamstersDwerghamsters worden onderscheiden in vier soorten. De Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwe…
Dwerghamster als huisdierDwerghamster als huisdierIn Nederland zijn er vier soorten dwerghamsters die als huisdier worden gehouden. De Russische dwerghamster, de Campbell…
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…

Staart- en maneneczeem bij paardenDe zomer komt er weer aan en dat is niet voor alle dieren leuk. Paarden die last hebben van staart- en maneneczeem begin…
Das: marterachtigeDas: marterachtigeDassen leven in groepen. Overdag blijven ze in de burcht, in de avond komen ze naar buiten, op zoek naar voedsel. De bur…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • www.dehamster.nl
Melanie-p (5 artikelen)
Laatste update: 01-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.