De vierde week in het leven van een pup

De vierde week in het leven van een pup De pup van vier weken is zo leuk om te zien en om mee te spelen! Hij staat nu op zijn poten, gaat op onderzoek uit, likt zijn baasjes, gromt en keft, doet pogingen om te spelen, etc. Er is al een zekere herkenning van het baasje. Maar het is en blijft een pup, die nog heel veel slaap nodig heeft. Wandelen kan nog niet. Wel is het nu ook tijd om te beginnen met de zindelijkheidstraining en om de pup te socialiseren. Wil je de pups niet houden, dan moet er ook een nieuwe eigenaar worden gezocht!

Herkenning van het baasje

De pups hebben nu hun oogjes goed open. Wanneer ze wakker zijn, komen ze naar je toe. Ze lijken je wel te herkennen. Ook wanneer je hun naam roept, komen ze soms aangelopen, het hoofd omhoog en je recht aankijkend.

Naam

Bij de geboorte krijgt iedere pup best een naam. Deze leren ze kennen en ze leren er ook op reageren. Kies hem liefst zo kort mogelijk. Wanneer de pup naar een nieuwe eigenaar gaat op acht weken, mag deze hem gerust een andere naam geven, dat is geen enkel probleem. Honden reageren op klanken, meer dan op hun eigenlijke naam. Wil je dus een goed resultaat, laat de nieuwe eigenaar dan een naam kiezen die dezelfde klanken bevat, zoals bijvoorbeeld Mickey en Rickye, Lucky, Witty of Kitty.

Op vier poten!

De pups staan steeds steviger op hun poten. Ze wankelen al veel minder dan voordien. Ze gaan vooruit, maar ook achteruit. Soms vallen ze daarbij op hun achterste. Ze beginnen ook te klimmen. Over de poten van mama teef, over de liggende reu, over je benen wanneer je op de grond zit, over kleine hindernissen op de grond. Vermijd het om honden te laten springen voor ze een jaar zijn, dit is echt niet goed voor hun gewrichten.

Horen, zien en ... grommen!

De pups zien en horen nu goed. Het blauwachtige over hun ogen is verdwenen. Ze gaan nu ook geluiden voortbrengen. Het piepen verdwijnt langzamerhand en maakt plaats voor een soort gekef en... een gegrom!

Slapen, slapen en nog eens slapen

Puppies hebben veel slaap nodig. Gun hen dus voldoende rust! Laat de kinderen geen uren met hen dollen, want dit is echt niet goed voor puppies. Wanneer ze spelen, zal je zien dat ze na vijf à tien minuten moe worden en gaan liggen. Gun hen die rust. Leg ze terug in de werpkist of in de loopren en laat ze met rust tot ze uit zichzelf terug wakker worden!

Bijten en likken!

De pupjes zullen nu ook beginnen bijten, op menselijke vingers, op loshangend haar, op brede truien en op elkaar. Het lijkt wel of ze elkaar kusjes geven of elkaars muil helemaal gaan opeten! Ook zullen ze veel gaan likken. Elkaar, maar ook de mens! Handen, vingers, neuzen, handen, armen, ... alles zal er aan geloven!

Voeding van de drie weken oude pup

De pup krijgt nu veel minder eten van de mama. Soms heeft mama teef helemaal geen zin meer om haar pups te voeden. Je ziet de kleintjes dan hongerig achter mama aanlopen. Ze trachten rechtopstaand een tepel te pakken te krijgen. Maar mama teef loopt gewoon door. Je zal moeten helpen. Ze moeten zo'n vier maal per dag drinken krijgen. Hoeveel hangt af van het ras. Met speciale puppymelk, gemaakt uit poeder van bijvoorbeeld Farmfood of Royal Canin Babydog milk kan je ze bijvoeren. Farmfood is gemaakt op basis van geitenmelk, Royal Canin Babydog Milk is gemaakt op basis van melkwei. Beiden vind je in de dierenwinkels. Vul een kleine spuit met de melkoplossing en breng het zachtjes in de muil aan. De pup zal gaan likken en slikken. Heeft de pup genoeg, dan zal het zijn hoofdje wegdraaien of stoppen met likken. Rond vier weken kan je dan overschakelen op puppyvoeding uit blik, of op puppybrokjes, al dan niet geweekt in water. Voor de juiste hoeveelheden kan je op de verpakkingen kijken. Let er wel op dat er steeds voldoende drinkwater voorhanden is.

Ontwormen

Op week vier is het weer tijd om de pups te ontwormen. Met een pasta als bijvoorbeeld die van Dogminth, is het heel eenvoudig om dankzij de bijgeleverde spuit de gewenste hoeveelheid in het bekje van de pup te spuiten. Voor de juiste hoeveelheid, kijk je ook best op de bijsluiter bij het product.

Plassen en poepen

Het is tijd om aan de zindelijkheidstraining te beginnen. Zet de pups op een plaats waar ze zich mogen ontlasten, telkens wanneer ze wakker worden, na het spelen en na het eten. In het begin zal dat overdag zo ongeveer elk uur zijn en 's nachts om de drie uur. De pups zullen soms hard beginnen piepen en keffen. Meestal is dat omdat ze hoogdringend moeten! Laat ze dat dan ook toe, zo kweken ze al heel vroeg goede gewoonten. Mama teef zal de troep ook steeds minder opkuisen. Ze houdt niet erg van de smaak van het nieuwe eten in de uitwerpselen.

Tandjes

Tussen drie à vier weken beginnen ze de eerste melktandjes te krijgen. Rond vijf weken zal hun gebit volledig zijn. Zo kunnen ze gemakkelijker beginnen aan vaste puppyvoeding.

Wegen

Het is belangrijk om de pup regelmatig te wegen. Het gewicht moet regelmatig omhoog gaan. Het mag niet achteruit gaan en ook niet stagneren. Een groeicurve per type hond (klein, middelmatig of groot) vind je op www.petstarter.be van Royal Canin.

De verzorging van de teef

Ook in de vierde week van het zogen heeft de teef extra voeding nodig. Zo'n drie à vier maal meer dan voordien. Let goed op haar gezondheid, dit is essentieel. Een teef in goede gezondheid en die voldoende eet zal haar pups beter kunnen voeden. Geef de teef dus rood vlees, hardgekookte eieren, rijst met groentjes, puppyvoeding, brokken, blikvoer, karnemelk met druivensuiker, etc.
Bij een goed gevoedde teef zal je geen ribben, ruggewervel of bekkenbeenderen zien. Is dit wel te zien, dan krijgt de teef te weinig te eten. Het is dan goed de teef speciale voeding voor zogende teven te geven.

Nieuwe eigenaars

Wil je de pups niet houden, dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar. Ze mogen de pups nu komen bekijken en uitkiezen. Hang advertenties in de plaatselijke winkels, zet advertenties in plaatselijke kranten (in Nederland) en praat er over met mensen uit uw omgeving. In België is het niet mogelijk om honden op websites in in kranten te verkopen. Hiervoor heeft men een herkenningsnummer nodig. In gespecialiseerde hondenmagazines mag het dan weer wel. Toch zal in België vooral de mond-aan-mond reclame zijn werk moeten doen. Ook kan je een affiche aan je raam hangen en in je auto. Komen er mensen kijken en hebben ze een pup gekozen, maak dan een contract op en laat ze een voorschot betalen. Het is wenselijk dat de nieuwe eigenaar eenmaal per week naar de pup komt kijken, zodanig dat eigenaar en pup aan elkaar kunnen wennen. Wanneer de eigenaar hem dan komt halen op acht weken, zijn pup en nieuwe baas al een beetje aan elkaar gewoon.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De achtste week in het leven van een pupDe achtste week in het leven van een pupAcht weken zijn zo voorbijgevlogen. De pups zijn nu al groot. Ze zullen nu snel naar hun nieuwe eigenaar gaan. Ze spelen…
Ontwormen van uw paardOntwormen van uw paardIedereen die paarden houdt heeft ermee te maken: ontwormen. Tegenwoordig moeten ontwormingsmiddelen op recept verkregen…
Wormen bij de katWormen bij de katHet hoort er nu eenmaal bij en hoe vervelend dan ook, je ontkomt er niet aan om je kat periodiek een ontwormingskuur te…
Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Je zou graag een eigen paard willen, maar je kunt de hoge kosten niet betalen of het ontbreekt je gewoon aan voldoende t…

Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
De Chinese dwerghamsterBen je van plan een Chinese dwerghamster aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel, zodat je goed voorbereid bent, en…
Bronnen en referenties
  • Brochures van Farmfood
  • Brochures van Royal Canin
  • Hondenleven
  • Woef
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.