Wormen bij de kat

Wormen bij de kat Het hoort er nu eenmaal bij en hoe vervelend dan ook, je ontkomt er niet aan om je kat periodiek een ontwormingskuur te geven. Verschillende soorten wormen kunnen het lijfje van de kat bevolken ook al verzorg je de kat goed.

Soorten wormen

De spoelwormen, haakwormen en lintwormen zijn de meest voorkomende worden bij de kat en zoals gezegd maakt het dus niet uit of het een goed verzorgde kat betreft of niet, ze kunnen het allemaal krijgen.

Hoe loopt de kat de wormen op?

Er zijn verschillende manieren om wormen op te lopen en dit geldt voor katten die buiten lopen, maar ook katten die altijd binnen zijn. Het betreft zoal:
 • Door overdracht van de moeder op de kittens via de melkklieren.
 • Door de opname van vlooien (vlooien zijn vaak besmet met vlooien).
 • Door het opeten van prooien zoals vogels en muizen, die vaak met wormenlarven besmet zijn.
 • Door wormen die zich al in de omgeving bevinden. De kat kan zichzelf ongemerkt besmetten door bijvoorbeeld de poten te likken als daar een worm op gekomen.
 • Door de mens die ze meebrengt als deze ergens geweest is waar wormen zijn.

Symptomen

Het lastige is dat er lang niet altijd symptomen zijn. De kat kan gaan braken, diarree krijgen, sterk vermageren of bloedarmoede ontwikkelen. Een van deze symptomen komt nog al eens voor, maar het lastige is is dat dit niet het geval hoeft te zijn. De kat kan ogenschijnlijk nergens last van hebben en toch wormen met zich meedragen.

Voorkomen

Juist omdat het niet altijd zichtbaar is dat er iets met de kat aan de hand is, is het goed de kat regelmatig te ontwormen en zelf zo hygiënisch mogelijk te werken. Als je met de kat bezig bent, de kattenbak maar ook als je juist met de eigen voeding bezig etc. Regelmatig handen wassen is dan ook geen overbodige luxe.

Wanneer ontwormen?

Vanaf 3 weken tot aan volwassenheid ligt er een schema wat goed is te volgen. Geef de kuur wat het handigste werkt voor het dier bijvoorbeeld een pasta voor in de bek, maar een tablet als de kat dit accepteert kan ook.

 • 3 weken oud (neem de moeder ook mee in de ontwormingskuur)
 • 5 weken oud (neem de moeder ook mee in de ontwormingskuur)
 • 8 weken oud (neem de moeder ook mee in de ontwormingskuur)
 • 3 maanden oud
 • 4 maanden oud
 • 5 maanden oud
 • 6 maanden oud
 • vanaf 6 maanden wordt de periode opgeschroefd naar 1x per 3 maanden voor de kat die buiten komt en 1x per 6 maanden voor de kat die niet buiten komt.

Noot! Richtlijnen worden gegeven door ESCCAP (European Scientific Council Conpanion Animal Parasites). ESCCAP is een non-profit organisatie.

Kosten

Afhankelijk van wat je neemt, maar zowel de pillen als pasta varieert van 7,00 euro tot 8,50 euro.

Kitten

Informeer dus goed bij de eigenaar van de cattery waar je een kitten koopt of het katje goed ontwormt is. Het wordt vaak in het paspoort erbij geschreven. Als je het nou helemaal niet weet, kan de hygiëne in huis een leidraad zijn. Echter, voorkomen is beter en ontworm het katje dan nog een keer voor de zekerheid of neem het een mee naar de eigen dierenarts. Desnoods kan een kweekje wat opleveren.

Als het kitten wormen heeft, neem dan meteen contact op met de dierenarts om een kuur te starten. Een kitten heeft minder weerstand dan een volwassen kat en kan ten kosten gaan van de gezondheid van het kitten.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneesmiddelen bij wormen (anthelminthica)Veel mensen krijgen ooit te maken met wormen (maden, spoelwormen en/of lintwormen). Worminfecties zijn over het algemeen…
Rondwormen en lintwormen bij je paardRondwormen en lintwormen bij je paardPaarden kunnen last hebben van twee verschillende soorten wormen die voorkomen in de ingewanden, dit zijn rondwormen en…
Worminfectie bij de katWorminfectie bij de katHuisdieren zijn niet meer uit ons beeld van een gezellig thuis weg te denken. Honden en katten voeren de boventoon. Maar…
Worminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderenWorminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderenZodra de letter R weer uit de maand is, krijgt onze gezondheid vaak een goede impuls. Maar het mooie zomerweer kent ook…

Feliway en Adaptil bij honden en katten met stressFeliway en Adaptil bij honden en katten met stressFeromonen zijn lichaamseigen stoffen waarbij een hond of kat zich op zijn of haar gemak voelt. Fabrikanten hebben deze f…
Een bengaal aanschaffenEen bengaal aanschaffenHet is een ontzettend mooie kat, de Bengaal. De laatste jaren zijn ze erg in trek. Helaas zien veel mensen een aantal di…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.