Wormen bij de kat
Het hoort er nu eenmaal bij en hoe vervelend dan ook, je ontkomt er niet aan om je kat periodiek een ontwormingskuur te geven. Verschillende soorten wormen kunnen het lijfje van de kat bevolken ook al verzorg je de kat goed.
Soorten wormen
De spoelwormen, haakwormen en lintwormen zijn de meest voorkomende worden bij de kat en zoals gezegd maakt het dus niet uit of het een goed verzorgde kat betreft of niet, ze kunnen het allemaal krijgen.
Hoe loopt de kat de wormen op?
Er zijn verschillende manieren om wormen op te lopen en dit geldt voor katten die buiten lopen, maar ook katten die altijd binnen zijn. Het betreft zoal:
- Door overdracht van de moeder op de kittens via de melkklieren.
- Door de opname van vlooien (vlooien zijn vaak besmet met vlooien).
- Door het opeten van prooien zoals vogels en muizen, die vaak met wormenlarven besmet zijn.
- Door wormen die zich al in de omgeving bevinden. De kat kan zichzelf ongemerkt besmetten door bijvoorbeeld de poten te likken als daar een worm op gekomen.
- Door de mens die ze meebrengt als deze ergens geweest is waar wormen zijn.
Symptomen
Het lastige is dat er lang niet altijd symptomen zijn. De kat kan gaan braken, diarree krijgen, sterk vermageren of bloedarmoede ontwikkelen. Een van deze symptomen komt nog al eens voor, maar het lastige is is dat dit niet het geval hoeft te zijn. De kat kan ogenschijnlijk nergens last van hebben en toch wormen met zich meedragen.
Voorkomen
Juist omdat het niet altijd zichtbaar is dat er iets met de kat aan de hand is, is het goed de kat regelmatig te ontwormen en zelf zo hygiënisch mogelijk te werken. Als je met de kat bezig bent, de kattenbak maar ook als je juist met de eigen voeding bezig etc. Regelmatig handen wassen is dan ook geen overbodige luxe.
Wanneer ontwormen?
Vanaf 3 weken tot aan volwassenheid ligt er een schema wat goed is te volgen. Geef de kuur wat het handigste werkt voor het dier bijvoorbeeld een pasta voor in de bek, maar een tablet – als de kat dit accepteert – kan ook.
- 3 weken oud (neem de moeder ook mee in de ontwormingskuur)
- 5 weken oud (neem de moeder ook mee in de ontwormingskuur)
- 8 weken oud (neem de moeder ook mee in de ontwormingskuur)
- 3 maanden oud
- 4 maanden oud
- 5 maanden oud
- 6 maanden oud
- vanaf 6 maanden wordt de periode opgeschroefd naar 1x per 3 maanden voor de kat die buiten komt en 1x per 6 maanden voor de kat die niet buiten komt.
Noot! Richtlijnen worden gegeven door ESCCAP (European Scientific Council Conpanion Animal Parasites). ESCCAP is een non-profit organisatie.
Kosten
Afhankelijk van wat je neemt, maar zowel de pillen als pasta varieert van 7,00 euro tot 8,50 euro.
Kitten
Informeer dus goed bij de eigenaar van de cattery waar je een kitten koopt of het katje goed ontwormt is. Het wordt vaak in het paspoort erbij geschreven. Als je het nou helemaal niet weet, kan de hygiëne in huis een leidraad zijn. Echter, voorkomen is beter en ontworm het katje dan nog een keer voor de zekerheid of neem het een mee naar de eigen dierenarts. Desnoods kan een kweekje wat opleveren.
Als het kitten wormen heeft, neem dan meteen contact op met de dierenarts om een kuur te starten. Een kitten heeft minder weerstand dan een volwassen kat en kan ten kosten gaan van de gezondheid van het kitten.