De vijfde week in het leven van een pup

De vijfde week in het leven van een pup Je pupje is nu vier weken oud en gaat naar zijn vijfde week toe. Je krijgt meer en meer werk als baasje omdat mama teef het wat rustiger aan gaat doen. De pups moeten nu zindelijkheidstraining krijgen en moeten gesocialiseerd worden. Ze krijgen vaste voeding en dat geeft heel wat plasjes en hoopjes! Ze beginnen ook steeds meer rond te huppelen en alles te ontdekken. Er moet dus altijd over gewaakt worden. Ook al omdat ze nu graag hun tandjes uitproberen en overal gaan aan knabbelen en bijten.

Tandjes

De pups hebben nu al heel wat tandjes en die zijn best wel scherp! Op vijf weken is het melkgebit van de kleine pup volledig. Ze zullen ook op alles beginnen bijten en knabbelen, dus het is tijd om ze goed in het oog te houden en op tijd "neen" te roepen! Het is vooral opletten geblazen voor elektrische bedrading en computerkabels. Ook op menselijke vingers durven ze al wel eens bijten en die kleine tandjes doen serieus pijn! Luid "auw" roepen is aangewezen, zo leren de pups dat ze te ver gaan. Ook broertjes en zusjes moeten het ontgelden en er wordt onderling heel wat afgebeten op poten en oren. Ook pups onder elkaar laten horen dat ze daar niet van gediend zijn door heel hard te piepen. Zo weet de "dader" dat hij te hard bijt en dat hij moet ophouden. De meest onderdanige pup zal op zijn rug gaan liggen, met zijn vier pootjes in de lucht. Zolang het spelen blijft, is er geen probleem. Anders moet de baas tussenkomen door de pups streng toe te spreken.

Socialisering

Contact met de mens

De pups hebben steeds meer behoefte aan menselijk gezelschap. Ze zullen zelf komen vragen om gepakt te worden door tegen je benen op te springen. Dit gedrag moet wel afgeleerd worden, anders zullen ze heel hun leven blijven opspringen tegen iedereen. Geef ze geen aandacht wanneer ze opspringen maar aai ze wanneer ze met hun pootjes op de grond blijven. De pups zullen je likjes geven, wat betekent dat ze jou als baas aanzien. Worden de pups in huis opgevoed, dan is er geen probleem, dan zullen ze wel genoeg aandacht krijgen. Zitten ze in een schuur of stal of ergens apart, dan moeten de pups geregeld bezocht worden of in huis gehaald worden.

Geluiden

Pups moeten ook in contact komen met allerlei licht en geluiden: een neonlicht, de radio, de televisie, kinderen die lachen of roepen, een baby die huilt, onweer, auto's die voorbijkomen, etc. Hoe meer de pup met (harde) geluiden in contact komen, hoe minder ze later zullen opschrikken van vreemde geluiden. Zijn ze angstig, dan haal je ze zeker niet aan want dan bevestig je hun gedachte dat er iets mis is. Laat ze gewoon begaan, dan weten ze dat het geluid normaal is en dat ze er niet bang van moeten zijn.

Hondenmanieren

Het is ook goed om de pups in contact te laten met de moeder en eventueel met de vader, zodanig dat ze ook hondenmanieren kunnen leren. Een dekreu die met zijn kroost speelt, zal ze op tijd en stond een tik verkopen wanneer ze te ver gaan.

Voeding

Het spenen

Tussen vier en vijf weken schakelt de pup over op vaste voeding. Deze overschakeling noemt men spenen. Drie à vier keer per dag moet de pup nu brokjes krijgen al dan niet geweekt in water om ze malser te maken of speciale puppyblikvoeding. Dit patroon zal zo doorgaan tot 6 maanden. Dan moet je overschakelen op 2 maaltijden per dag.

Wisselen van merk

Het is belangrijk om niet te vaak te wisselen van merk of van soort voeding. Puppydarmpjes zijn nog heel gevoelig en de pup moet zeker tien dagen wennen aan een bepaald soort voeding. Om op een andere voeding over te schalen ga je als volgt te werk. Op dag 1 en 2 geef je 75% van de oude voeding plus 25% van de nieuwe voeding. Op dag 3 en 4 wordt de verhouding fifty-fifty. Op dag 5 en 6 stap je over naar 75% nieuwe voeding plus 25% oude voeding. Vanaf dag 7 alleen nog maar de nieuwe voeding. Belangrijk is ook dat er steeds vers water bij de pups staat, zodanig dat ze geregeld kunnen drinken.

Brokjes, blikvoeding of vers vlees

Er kan gekozen worden voor brokjes, speciaal voor hondjes van drie tot acht weken. Deze brokjes zijn klein en worden extra mals wanneer er water wordt bijgevoegd. Voorbeelden van zulke brokjes zijn Maxi Starter van Royal Canin, Dog Chow Puppy van Purina, Puppy Mini, small en large van Nutro, etc. Het verschil tussen mini, small en large ligt hem in het gewicht dat de volwassen hond zal hebben. Je kan ook kiezen voor puppyblikvoeding. Een voorbeeld hiervan is Starter Mousse van Royal Canin. Je kan ook Mousse en brokjes mengen. Gewone blikvoeding voor puppies mag slechts vanaf 2 maanden gegeven worden. Een andere methode is om dieren te voeden met rauw versvleesvoer, al of niet uit de diepvries. Farm Food heeft een variant met tenminste 50% vuile pens. Dit bevordert de instandhouding van een goede darmflora.

Zindelijkheidstraining

De teef ruimt niet meer op

Nu de pupjes groter worden zal mama teef ze steeds minder gaan voeden. Het is tijd om de pups dus te laten kennismaken met vaste voeding onder de vorm van puppybrokjes of speciale blikvoeding voor puppies. Dit heeft wel een ander gevolg: mama teef zal de hoopjes en plasjes van haar kroost nu niet meer opkuisen. De uitwerpselen hebben immers een andere geur en smaak gekregen en daar is mama hond niet dol op. Dit betekent dus dat baasje de pups geregeld op een krant, buiten of in een bak met zand of kattenbakvulsel gaat moeten zetten en dat het baasje veel gaat moeten kuisen.

Uitwerpselenplek

Zet de puppies op de speciale "uitwerpselenplek" telkens na het slapen, voor het eten, na het eten en na het spelen. Laat de pups niet in hun eigen uitwerpselen zitten of spelen moest er eens een ongelukje gebeuren. Pups die het gewoon zijn om in uitwerpselen te zitten, zullen moeilijker getraind geraken op zindelijkheid. Zij vinden die troep immers normaal. Let ook goed op de uitwerpselen. Hebben de pups diarree of zijn de uitwerpselen niet erg consistent, dan is er iets mis met de voeding. Kijk ook of de pups geen wormpjes hebben. Ze zijn al tweemaal ontwormd, op twee en op vier weken, maar het is toch iets dat in het oog moet worden gehouden. Wormen kunnen niet alleen de pups ziek maken, maar ook de mens. Het is dus belangrijk om de handen dikwijls te wassen wanneer men met de pups bezig is geweest.

Inentingen

Het is ook het moment om contact op te nemen met de dierenarts om een afspraak te maken voor de eerste inenting. Aangezien pups immuun zijn tegen ziektes door de moedermelk, het colostrum, en mama teef nu steeds minder gaat voeden, zullen de pups ook makkelijker vatbaar zijn voor ziektes. Hun eigen afweersysteem staat immers nog niet helemaal op punt. Een inenting kan daartegen bescherming brengen. Het beste kan deze inenting rond zes weken gegeven worden. Informeer nu al bij de dierenarts of ze dan even wil langskomen.

Adverteren

Binnen vier à vijf weken mogen de pups het huis verlaten. Het is belangrijk om nu al aan adverteren te denken. In Nederland kan dat op zoekertjessites, in grootwarenhuizen en in kranten. Voeg foto's van de kleine pups toe, maar geef ook details over de ouders. Mensen weten graag hoe groot hun toekomstige hond ongeveer gaat worden. In België staat er de trotse eigenaar van een nestje schitterende, familiale pups echter een onaangename verrassing te wachten! Daar verbiedt een wet particulieren een advertentie te plaatsen in kranten, op zoekertjessites en in grootwarenhuizen indien men geen erkenningsnummer heeft! Een grote strop voor mensen die occasioneel eens een nestje hebben! Alleen in gespecialiseerde tijdschriften zoals bijvoorbeeld "Hart voor Dieren" of "Woef" is het wel mogelijk. In grootwarenhuizen wordt het soms oogluikend toegelaten, maar eigenlijk is het dus bij wet verboden. Rest nog het mond-aan-mond-reclame maken via vrienden en kennissen. Ook in gespecialiseerde dierenwinkels (Aveve, Horta, Tom & Co) mag het mits toelating van de winkeluitbater. En nu maar hopen dat er genoeg gegadigden zijn!

Lees verder

© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheidstraining gaat niet altijd vanzelfZindelijkheidstraining gaat niet altijd vanzelfZindelijkheidstraining roept bij veel ouders vragen op. Wanneer begin je ermee? Wanneer is je kind er klaar voor? Is het…
Het consultatiebureauIn ons land worden baby's en peuters ongeveer veertien keer gevraagd om naar het consultatiebureau te komen. Het is erg…
Zindelijkheidstraining bij kleuters“Wanneer moet mijn kind zindelijk zijn?” Die vraag stellen vele ouders zich, zeker als kinderen van bevriende koppels al…
Hoeveel kost een pup? De kosten van een hondHoeveel kost een pup? De kosten van een hondVeel mensen hebben geen idee hoeveel een hond kost. In het eerste jaar kan dat oplopen tot maximaal 2250 euro. Hierbij i…

De Bouvier des Flandres, Vlaamse herdershondDe Bouvier des Flandres, kortweg 'Bouvier' is een trouw huisdier aan welk menigeen gezin veel plezier beleeft. Zijn oors…
Cavia: wassen, vachtverzorgingCavia: wassen, vachtverzorgingCavia: verzorging, wassen, vachtverzorging. De cavia is een geliefd huisdier, vooral bij kinderen doet dit knaagdier het…
Bronnen en referenties
  • Brochures Royal Canin, Nutro en Purina
  • Brochure Farm Food
  • Eigen ervaring
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.