De achtste week in het leven van een pup

De achtste week in het leven van een pup Acht weken zijn zo voorbijgevlogen. De pups zijn nu al groot. Ze zullen nu snel naar hun nieuwe eigenaar gaan. Ze spelen al flink, zijn zo goed als zindelijk en hebben al een paar keer gewandeld. Niet te lang echter om hun spieren en gewrichten niet te overbelasten. Ze gaan steeds meer op onderzoek uit. Lopen ze los in de tuin, dan moeten ze goed in het oog worden gehouden. Ze luisteren naar hun naam. In de achtste week worden ze nogmaals ontwormd, krijgen ze eventueel hun herhalingsinenting en worden ze gechipt.

Ontwormen

Na acht weken is het tijd voor de vierde maal ontwormen. Dit gebeurde ook al op twee weken, vier weken en zes weken. De pup regelmatig ontwormen is echt noodzakelijk. Pups kunnen ziek worden van wormen, maar ze kunnen er ook de mens mee infecteren. Belangrijk is dus om steeds goed de handen te wassen na het aanraken van de pups en na het opruimen van hoopjes. De makkelijkste manier om pups te ontwormen is met de spuit van Dogminth. Op de spuit staat aangegeven hoeveel je juist moet inspuiten per kilo lichaamsgewicht. Nadien moeten de pups om de twee maanden ontwormd worden en wanneer ze groot zijn minstens tweemaal per jaar. Bij grote honden is het makkelijker om pilletjes te geven. Drontal Dogs is een handig pilletje dat eenvoudig in eten kan geduwd worden, bijvoorbeeld in een beetje gehakt of in een stukje kaas. Ze worden geleverd in een pakje met twee pilletjes. Eén pilletje is goed voor een hond van 10 kilo. Voor een hond van 20 kilo moeten dus 2 pilletjes gegeven worden.

Spelen en slapen

Op onderzoek

De pups spelen steeds meer en langer. Ze gaan overal op onderzoek uit en kruipen overal op en tussen. Wanneer ze los lopen is het dus even opletten geblazen en moeten ze goed in het oog gehouden worden. Is het goed weer, dan kan je ze in de tuin in een ren zetten. Daar kunnen ze lopen, met elkaar ravotten en genieten van de buitenlucht. Een paar speeltjes er bij maken het helemaal leuk. Vooral touwtje trekken vinden ze geweldig! Lopen ze los in de tuin, dan moet men oppassen voor giftige planten, tuingereedschap, gevaarlijke hoeken en kantjes, spleetjes waardoor ze kunnen ontsnappen en op straat geraken, etc.

Nog veel slaap nodig

Toch is het nog steeds belangrijk dat de pups genoeg slaap krijgen. Soms is het dan ook nodig om ze verplichtte rust op te leggen. Pups zijn immers als kinderen, ze blijven maar doorgaan. Laat ze gewoon even alleen en ze vallen zo in slaap. Na het slaapje niet vergeten ze even naar hun behoefteplaats te brengen.

Wandelen

Nu de pup een halsband aanheeft, kan je er ook mee gaan wandelen. Ook hier is het belangrijk om het kalm aan te doen in het belang van de spieren en de gewrichten van de pup. Over het algemeen wordt er aangenomen dat een pup 1 minuut per levensweek mag wandelen. Een pup van acht weken oud mag dus acht minuten wandelen, 3 maal per dag.

Luisteren naar een naam

Op acht weken luistert de pup al goed naar zijn naam. Heb je al een tijdje mensen gevonden voor de pup, dan kan je hen vragen welke naam ze de pup zouden willen geven. Zo kan je de pup al roepen met zijn definitieve naam en kan hij er al aan wennen. Heb je hem zelf een naam gegeven bij de geboorte, dan kunnen de nieuwe eigenaars zelf een naam kiezen eens de pup bij hen is. Een korte naam is het eenvoudigste. Honden luisteren niet naar een woord, maar naar klanken. Best kan de nieuwe eigenaar dan een naam kiezen met dezelfde klanken.

Inenten

Heeft de dierenarts op zes weken gekozen voor een eerste inenting, dan is het nu tijd voor de herhalingsvaccinatie. Heeft de dierenarts op zes weken gekozen voor een volledige puppyspuit, dan kan er gewacht worden tot drie maanden.

Puppydeken

Een puppydekentje is een dekentje dat bij de pups wordt gelegd in het nest. Zo neemt het deken de nestgeur op. Wanneer de pup dan mee naar zijn nieuwe huis gaat, ruikt hij in het dekentje nog de nestgeur. Zo zal de pup minder huilen en zijn mama, zijn broers en zijn zussen nog ruiken. Dit is heel belangrijk voor de eerste dagen, want het kleintje wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en moet wennen aan een hele hoop nieuwe indrukken.

Chip

Door de fokker of door de nieuwe eigenaar

Voor de pup naar zijn nieuwe eigenaar gaat, moet hij gechipt zijn, tenzij de nieuwe eigenaar uitdrukkelijk vraagt om de pup zelf te mogen laten chippen. Het is ook mogelijk om samen met de nieuwe eigenaar naar de dierenarts te gaan om het dier te laten chippen. Zo bevat de chip naam en adres van de nieuwe eigenaar. De kosten zijn voor de fokker. Wordt de hond toch door de fokker gechipt, dan kan de nieuwe eigenaar de gegevens eenvoudig laten veranderen door kosteloos een kaartje op te sturen naar de gegevensdatabank. Een rashond zal door een chipper thuis gechipt worden, niet-rashonden mogen door de dierenarts gechipt worden. Voor rashonden is het dus heel belangrijk om de hond niet te verkopen vooraleer hij gechipt is geweest, zo niet verliest de hond zijn recht op stamboom.

Belang van de chip

Iedere ISO chip (transponder) heeft een unieke identificatiecode. De code kan niet veranderd en niet gewist worden. De chip bestaat uit een gesloten buisje van bio-glas, met daarin een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Er zit geen batterij in de chip, dus het blijft eeuwig werken. De gegevens van elke chip worden opgeslagen in een databank. Loopt een hond verloren, dan kan men door middel van een afleesapparaat de code opvragen in de databank en de eigenaar van de hond terugvinden. Daarom is het ook zo belangrijk om iedere adreswijziging of wijziging van baasje te melden. De prijs voor het chippen hangt af van dierenarts tot dierenarts. Sommigen zullen 30 euro vragen, anderen misschien 50. In het buitenland, bijvoorbeeld in Frankrijk, werkt men nog met een tattoo in het oor. Je kan je hond toch best ook nog eens laten chippen in je eigen land.

Contract

Is de pup verkocht, dan kan de fokker best een contractje opmaken als bewijs dat de hond wel degelijk van eigenaar verandert. In het contract kan het ras van de hond vermeld worden, de geboortedatum, de gegevens van de ouders, de kleur, het geslacht en natuurlijk de prijs. Plaats en datum mogen ook niet ontbreken. Het contract wordt in tweevoud opgemaakt en door beide partijen ondertekend. De fokker moet ook het paspoort met reeds gegeven inentingen meegeven met de nieuwe eigenaar. Ook leuk om mee te geven is een overzichtje van de eerste weken (gewichtscurve, voedingspatroon, andere details) en eventueel een aantal fotootjes van de eerste acht weken.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwormen van paardenPaarden onderhouden is niet alleen voorzien in voedsel en water. Je moet ook voorkomen dat ze ziek worden. Hierbij hoort…
De zesde week in het leven van een pupDe zesde week in het leven van een pupZes weken na de geboorte. De pups worden al flink groot en ravotten al heel wat af. Je zal ze zo veel mogelijk moeten so…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Inentingen voor paardenDe meest bekende inenting voor een paard is de influenza-tetanusinenting, maar er bestaan nog meer ziekten en aandoening…

Zelf speeltjes maken voor rattenZelf speeltjes maken voor rattenRatten zijn gek op speeltjes, huisjes en hangmatjes in hun kooi. Aangezien ze ook graag dingen slopen is het veel goedko…
Nova Scotia Duck Tolling Retriever of kortweg de tollerEen ras dat de laatste jaren steeds populairder is in Nederland is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. De hond staat…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 10-11-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.