Ontwormen van uw paard

Ontwormen van uw paard Iedereen die paarden houdt heeft ermee te maken: ontwormen. Tegenwoordig moeten ontwormingsmiddelen op recept verkregen worden. Hoe ontwormingsmiddelen werken, wat u moet gebruiken en waarom leest u in dit artikel. Zo weet u waarom u een bepaald middel gebruikt bij uw paard of pony.

Inleiding

Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om ontwormingsmiddelen zomaar af te halen bij de winkel. Wormenkuren kunnen alleen bij de dierenarts of op recept bij een bevoegde handelaar worden afgehaald. U kunt de wormkuren afhalen bij de balie van een dierenarts, aan de balie krijgt u dan advies over welke kuur u het beste kunt gebruiken. Dit wordt bekeken aan de hand van jaarschema. Ook kunt u een mestonderzoek laten doen. Aan de hand van dit onderzoek wordt bepaald welk middel u het beste kunt gebruiken. Ook kan het voorkomen dat het blijkt dat ontwormen niet nodig is. Let er wel op dat mestonderzoek geen volledige betrouwbaarheid garandeert.

Welk ontwormingsmiddel kunt u het beste gebruiken?

Welk ontwormingsmiddel u gebruikt is afhankelijk van een aantal factoren. In dit artikel probeer ik u zo duidelijk mogelijk uit te leggen welk middel waarvoor geschikt is en wanneer u dit kunt geven.

Veulens

Veulens kunnen snel spoelwormen krijgen. Om dit te voorkomen moet u vanaf dat een veulen tien dagen oud is ontwormen met ivermectine. Dit kunt u elke zes weken herhalen. Het is verstandig om op de leeftijd van zes en tien maanden uw veulen te ontwormen met pyrantel, dit omdat spoelwormen resistent worden voor ivermectine.

Paarden in combinatie met ezels

Ezels kunnen drager zijn van longwormen zonder hier zelf last van te hebben. Paarden en pony’s krijgen wel last van deze longworm. Als paarden samen met ezels in een weide staan is het verstandig uw paard elke acht weken met ivermectine te ontwormen.

Volwassen paarden

Bij volwassen paarden is het vaak seizoensafhankelijk wat u moet gebruiken. Hierover staat meer bij middelen beschreven.

Middelen om te ontwormen

Ontwormingsmiddelen kunnen worden onderverdeeld in vier groepen werkzame bestanddelen namelijk:
  • Pyrantel
  • Ivermectines of moxidectine
  • Praziquantel
  • Fenbendazol

Pyrantel

Pyrantel werkt tegen kleine bloedwormen, grote bloedwormen, spoelwormen, veulenworm, aarsworm, longworm en lintworm. Het werkt niet tegen de paardenhorzel en heeft geen effect op de eitjes. Dit middel werkt vooral goed bij spoelwormen.

Ivermectine of moxidectine

Moxidectine mag nooit worden toegediend aan veulens jonger dan vier maanden.

Ivermectine en moxidectine werkt tegen de kleine bloedworm, grote bloedworm, spoelworm, veulenworm, aarsworm, longworm en de paardenhorzel. Het bestanddeel werkt niet tegen lintworm en heeft geen effect op wormeitjes. Ivermectine werkt alleen bij volwassen wormen, moxidectine werkt ook tegen larven.

Praziquantel

Dit bestanddeel werkt tegen alleen de lintworm. Vaak zit dit bestanddeel bij andere bestanddelen toegevoegd. Als u dus echt tegen lintworm wilt ontwormen moet u zorgen dat dit bestanddeel in uw wormenkuur zit.

Fenbendazol

Fenbendazol werkt tegen de kleine bloodworm, grote bloodworm, spoelworm, veulenworm, aarsworm, longworm en heeft effect op wormeitjes. Het werkt niet tegen lintworm en de paardenhorzel.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Ontwormen van paardenPaarden onderhouden is niet alleen voorzien in voedsel en water. Je moet ook voorkomen dat ze ziek worden. Hierbij hoort…
Paard ontwormen met kruiden: het nieuwe ontwormen?De meest bekende manier van ontwormen (het bestrijden van parasieten) is het om de acht weken toedienen van een chemisch…
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…

Alles over de egelAlles over de egelDe egel komt veel voor in Nederland. Vooral in de herfst worden er veel egels gezien, dit komt doordat de egel in de her…
Het lieveheersbeestjeHet lieveheersbeestjeWie kent het lieveheersbeestje nou niet met zijn rode kleur en zwarte stippen? Lieveheersbeestjes zijn er in vele soorte…
Bronnen en referenties
  • http://www.delingehoeve.nl/eigenaren/paarden-ontwormen.php
  • http://www.ontwormen.com/ontwormen-paard/
  • http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/wormmiddelen-en-resistentie.html
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.