Engelse Bulldog: uiterlijke kenmerken

Engelse Bulldog: uiterlijke kenmerken Toen Bullbaiting in 1835 verboden was dreigde het ras uit te sterven, maar enkele liefhebbers hebben dit kunnen voorkomen. Om de hond terug populair te maken werd een volledig nieuw fokschema opgesteld. In de loop der jaren veranderde het dier van brute woesteling in een lieve, trouwe huisgenoot. Het brute karakter van zijn voorlopers is gelukkig helemaal verdwenen, maar de typische uiterlijke kenmerken zijn bij onze huidige exemplaren nog steeds aanwezig.

Inhoud


Krachtig, stoer en waardig

De Engelse Bulldog is een gladharige, fors gespierde zware hond, redelijk laag gebouwd, breed, stevig en compact. De gerimpelde kop is tamelijk groot met afhangende lippen en een stompe, ingedrukte snoet. Door zijn typerende kenmerken zal de middelgrote rashond, kracht, vastberadenheid, stoerheid en een bijzondere waardigheid uitstralen.

Kenmerken

Beharing en kleur
Beharing De beharing is hard, doch niet ruw, kort, dicht, fijn, glad en glanzend.
Kleur Eenkleurig met of zonder zwart masker, vaak in golven, onregelmatige strepen of bont. meerdere rode tinten (met wit), wit (met wit), geel (met wit)etc. Niet leverkleurig en ook geen zwart.
De kop
Kop De kop is massief en groot in omtrek. Het vel is los en fijn gerimpeld.
Ogen De ogen zijn rond en zeer donker. Ze moeten laag in de schedel liggen en mogen niet uitpuilen.
Neus De diepliggende neus is zwart, groot, breed, stomp en opwaarts gericht.
Oren De oren zijn roze, klein, dun en hoog aangezet. Ze hebben aan de uiteinden een vouw en hangen naar voor.
Bovenlippen”chopsDe bovenlippen zijn zwaar dik en breed. Ze hangen aan beide zijkanten, geheel los over de onderkaak, tot aan de onderlip en bedekken eveneens de tanden.
Kaak : De brede vierkante kaken zijn duidelijk zichtbaar. De onderkaak is opwaarts gebogen en steekt verder uit dan de bovenkaak.
Tanden De tanden zijn niet zichtbaar als de mond gesloten is. De hoektanden zijn zeer groot en staan ver uit elkaar. Tussen de hoektanden staan zes kleine, puntige snijtanden.
Nek De nek is kort, zeer zwaar en fors gespierd met veel losse, dikke, gerimpelde huid vanaf het strottenhoofd tot aan de borst.
Poten
Voorpoten De voorpoten zijn goed gespierd, staan ver uit elkaar en mogen lichtjes gebogen zijn. Ze moeten wel korter zijn dan de achterpoten en mogen bij de ellebogen niet naar buiten of naar binnen draaien.
Achterpoten De achterpoten hebben licht gebogen knieën, zijn zwaar gespierd en stralen kracht uit. De voeten zijn rond en compact. De achterpoten moeten iets langer zijn dan de voorpoten.
Lichaam
Lichaam Is kort en goed gevormd. De voorhand is breder dan de achterhand.
Ledematen Zijn fors en gespierd.
Schouders Zijn dik, sterk gespierd, breed, schuin en laag.
Borstkas Is ruim en aan beide zijden rond.
Buik Is opgetrokken en mag niet hangen.
Rug Is kort sterk en breed bij de schouder en duidelijk smaller bij de lendenen.
Staart De staart is kort en laag aangezet. Aan het begin tamelijk dik en loopt smaller neerwaarts buigend/draaiend in een punt. De staart wordt niet over de rug gedragen en vertoont ook geen extreem opwaartse krul.
Gewicht en grootte
Teven Wegen ongeveer 21-23 kilogram en zijn 44-49 cm groot.
Reuen Wegen ongeveer 23-25 kilogram en zijn 45-50 cm groot.

Gouden regel

Aan de voorkant moet de ruimte, tussen de voorpoten, borst en de grond, een vierkante vorm hebben.
In 1903 was kampioen Pressgang een toonaangevende pijler en een perfect voorbeeld. Hij is en wordt nog steeds beschouwd als een van de bekendste en mooiste Engelse Bulldoggen uit de geschiedenis.


Lees verder

© 2011 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pitbull, wat is dat voor hond?Pitbull, wat is dat voor hond?De Pitbull wordt officieel als een vechthond gezien. Het is geen rashond maar een hond die op speciale kenmerken wordt g…
Hondenrassen: Amerikaanse BulldogHondenrassen: Amerikaanse BulldogSteeds vaker zie je deze honden in het straatbeeld verschijnen: de Amerikaanse Bulldog. Zoals de naam al zegt komt deze…
Het karakter en de verzorging van de Franse bulldogHet karakter en de verzorging van de Franse bulldogHet karakter van de Franse bulldog is onder andere dat hij van gezelligheid houdt. Ze houden van aandacht en worden jalo…
Rashonden: Mastino NapoletanoRashonden: Mastino NapoletanoDe Mastino Napoletano is een grote hond en hij behoort tot de rasgroep van de dogachtigen. Deze uit Italië afkomstige st…

Wat je moet weten over de katWat je moet weten over de katAls je van plan bent om een katje te kopen of uit het asiel te halen, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet hou…
Met de hond op het strand: waar toegestaan?Met de hond op het strand: waar toegestaan?Waar en wanneer mag u met uw hond het strand op gaan wandelen in Nederland en België? Iedere stad of gemeente heeft hier…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.