Wat je moet weten over de kat

Wat je moet weten over de kat Als je van plan bent om een katje te kopen of uit het asiel te halen, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Want dierenliefde is weliswaar een must, daarmee alleen kom je er niet. Materialen, omgeving, gedrag er komt van alles voorbij wat handig is te weten als je voor het eerst een katje in huis haalt.

Basis uitgangspunten

Een kat is een huisdier en geen kind. Dat wil zeggen dat je het dieren een aantal zaken bij kunt brengen, maar het is en blijft een dier. Voor bepaalde die inherent aan het dier zijn, moet je voorzieningen treffen.

Belang van voeding

Daarnaast is goede voeding bij het dier net zo belangrijk als bij de mens. Geef de kat, jong of oud, de juiste voeding in de vorm van brokjes waar alles in zit. In principe heeft de kat dan geen nat voer meer nodig, maar soms wat natvoer uit een blikje of wat vers gekookte kip of een hard gekookt eitje mag best. Maak er alleen geen gewoonte van. Complete voer in de vorm van brokjes is voldoende en beter voor het gebit van de kat. Verder moet er altijd schoon water klaar staan voor de kat.

De kat die verder geen aparte zaken eet (althans niet in grote regelmaat) zal over het algemeen zelf maat kunnen houden als het om eten gaat. In tegenstelling tot veel honden die blijven eten, zullen de meeste katten dit niet doen. De kat met overgewicht is meestal de kat die te veel eten gehad heeft (en dit mogelijk in combinatie met weinig bewegen). Extra’s die niet goed zijn, zeker geen restjes van mensen eten of chocolade, of continue blikvoer overvoeren het dier alleen maar.

Ook koeienmelk behoort niet tot het dieet van de kat. Als je de kat toch iets van melk wilt geven, koop in de speciaalzaak dan speciale melk voor de kat.

Tips/weetjes

  • Een krabpaal in huis is een must om de meubels en muren te beschermen. De kat moet aan de krabpaal gezet worden om te beseffen dat ze daar mag krabben. Zet in het begin dan ook een plantenspuit klaar als de kat ergens anders wil krabben. De plantenspuit is meestal wel afdoende.
  • Afhankelijk van het type kat is katten/borstelen een must of gewoon lekker voor de kat. De langharige rassen moeten regelmatig gekamd worden, maar de kortharige kat vindt het over het algemeen gewoon lekker.
  • Zorg dat de kat een rustig plekje heeft waar ze zich terug kan trekken. Een mandjes, kussentje of dekentje is veelal voldoende, zolang het maar een rustig veilig plekje is.
  • De ene kat is speelser van karakter dan de ander (let daarop goed als je een katje in huis neemt), maar alle katten zijn stevige slapers. Dit kan gemakkelijk oplopen tot zo’n 14 tot 16 uur per dag.
  • Eenmaal per jaar moet de kat ingeënt worden tegen katten- en niesziekte en koppel er meteen een ontwormingskuur aan. De ontwormingskuur is beter nog tweemaal per jaar uit te voeren.
  • Een schone kattenbak is een must voor de kat. Zorg er voor dat de kattenbak, bij voorkeur met een kap er over, op een rustige plaats staat en maak deze regelmatig schoon. Als de kattenbak smerig is, kan de kat zomaar elders de behoefte gaan doen … met alle gevolgen van dien.
  • Een kat is een gevoelig dier en besef dat als je zelf niet goed in je vel zit, de kat dit – als het langer duurt – over kan nemen.
  • Vergewis je er van dat als je kinderen hebt en je neemt een kat, dat de kat in de huislijke omgeving is gezoogd. Zeker de traditionele boerderijkat, die eigelijk de muizenvanger van de boerderij of het buitenverblijf is, heeft hier nog wel eens moeite mee.
  • Neem je een jonge kater maar wil je geen nestje, overleg met de dierenarts dat de kater – zodra deze volwassen is – gecastreerd wordt. Dat voorkomt dat hij gaat sproeien.
  • Wil je de kat wassen begin hier dan zo vroeg mogelijk mee. Een jong katje in een bodempje water zal in het begin nog niet eenvoudig zijn, maar dat went wel. Zo kan de kat langzaam wennen aan het wassen.
  • Een kat kan je ook aan een leiband laten lopen. Doe dit van jongs af aan en zeer regelmatig. Als het katje aan het lijntje gewend is, en snapt dat ze met je mee moet lopen, zal ze dit zeker doen.

Waarom een kat?

Behalve het feit dat je dierenliefhebber bent, is een kat een heerlijk gezelschapsdier wat ook zichzelf prima kan vermaken (wel in balans uiteraard). Dat ligt bij enkele hondenrassen wat moeilijker en dus is het belangrijk op voorhand te beseffen welk type huisdier het best bij je past.

De kat heeft natuurlijk ook aandacht nodig, maar zorg voor wat speeltjes in huis en de kat kan zomaar een tijdje met een eenvoudig speeltje bezig zijn. Een kartonnendoos wil het ook nog wel eens goed doen als speeltje.

Verder is een huisdier altijd goed als je kinderen hebt. Het socialiseringstraject is goed voor het kind (en voor het dier).
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Nieuw kitten in huisNieuw kitten in huisAls je kattenliefhebber bent en je koopt op krijgt een of meerdere kittens dan moeten er wel wat ‘aanpassingen’ in huis…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…

Rechten en plichten bij het kopen van een kittenRechten en plichten bij het kopen van een kittenWas het in het verleden nog zo dat er een wildgroei was in duurbetaalde kittens die vervolgens toch van alles bleken te…
Engelse Bulldog: uiterlijke kenmerkenEngelse Bulldog: uiterlijke kenmerkenToen Bullbaiting in 1835 verboden was dreigde het ras uit te sterven, maar enkele liefhebbers hebben dit kunnen voorkome…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Reactie

Carla Nienhuis, 12-03-2011
Altijd goed om mensen te informeren over de aanschaf van een kat, maar helaas staan er in dit artikel een aantal onjuistheden en ontbreken er een heleboel nuttige informatie.

Natvoer is geen enkel probleem voor een kat, een combinatie van droog en natvoer kan ook prima. Katten die enkel brokjes eten hebben grotere kans op nier- en blaasaandoeningen. Katten zijn immers slechte drinkers en het percentage water in brokjes is erg weinig. Om zo dicht mogelijk bij de natuurlijke behoefte te blijven is een groot percentage vlees van belang. Vers voeren kan bijvoorbeeld. Echter raad ik dit alleen mensen aan die zich goed ingelezen hebben. Als je zelf het menu gaat samenstellen is de kans aanwezig dat er voedingsstoffen missen. Wil je echt goed advies over voeding voor jouw kat, vraag dan eens een voedingsdeskundige. Brokjes werken slechts voor 15% tegen tandplaque. Het is dus niet voldoende voor een schoon gebit. Dagelijks tandenpoetsen wel! Om een kat voldoende te laten drinken is het verstandig om meerdere grote bakken water in huis te plaatsen. En deze niet naast het eten neer te zetten! Katten drinken minder wanneer het naast hun eten staat. Ander punt wat betreft de voeding: voedselverrijking. Katten zijn jagers, dus laat ze werken voor hun eten! Brokjes verstoppen, brokjes weggooien, voederpuzzels etc. Katten die werken voor hun eten worden ook minder dik dan katten die altijd toegang hebben tot onbeperkt eten.

Melk is voor een kat niet nodig. Wij mensen zijn de enige zoogdieren die als volwassenen nog melk drinken. Katten kunnen prima op water.

1 krabpaal is te weinig voor een kat. De stelregel bij kattenbenodigdheden is per kat 1+1. Dus de kat dient 2 plekken te hebben om te kunnen krabben. Om te voorkomen dat de kat op andere plaatsen gaat krabben is de vorm, hoogte en plaatse van de krabpalen belangrijk. Een plantenspuit is is voor planten en absoluut niet nodig om katten te corrigeren. Als een kat krabt waar het niet mag, is het zaak te achterhalen waarom hij dit doet. Straffen van katten is zinloos en katonvriendelijk.

Katten zijn sociale dieren, dus wil je dat ze lekker veel spelen, neem dan bij de aanschaf van een kat er 2! Het liefst uit hetzelfde nestje of op andere wijze verwant van elkaar.

Ontwormen dient 4 keer per jaar te gebeuren. 2 keer per jaar is te weinig. Ook het behandelen tegen vlooien is van groot belang!

Een kattenbak met kap? Dat is uitgevonden door mensen. Een kat gaat buiten toch ook niet een hol in om daar zijn behoeften te gaan doen? Beter is het om de kap eraf te halen. Daarnaast is het een must om 2 kattenbakken te plaatsen en deze in verschillende ruimtes te plaatsen op een rustige plek. Bij 2 katten zijn 3 kattenbakken nodig.

Om een sociale kat te krijgen dient deze minimaal 16 weken bij de moeder te zijn gebleven. Het is niet voldoende om een kat alleen te socialiseren met mensen. Daarnaast is het plaatsen van 2 kittens tegelijk aan te bevelen.

Wanneer je met castratie wacht totdat hij volwassen is, ben je al te laat als het gaat om sproeigedrag. Je kunt een kat al als kitten laten castreren. Dit is zelfs aan te bevelen boven later castreren. Op internet zijn interessante artikelen te lezen over vroegcastratie.

Een kat wassen? En hoe zit het dan met de natuurlijke bescherming? Het is nergens voor nodig om een kat te wassen. Tenzij je te maken hebt met een 'naakte' kat, maar ook dan is het verstandig om dit beperkt te houden. De huid van een kat beschermt de kat tegen micro-organismen, door de kat te wassen haal je de beschermlaag van de huid. Wassen is dus niet nodig!

Katten aan een leiband? Waarom zou je dat willen? Wil je je kat veilig naar buiten laten gaan, dan zijn er vele manieren om een tuin of balkon af te rasteren. Veilig voor de kat, de buren hebben er geen last van en je kat voelt zich veilig in zijn eigen territorium.

Voor goede tips kan ik het boek De Kleine Kattengids aanraden. Dit boek geeft alleen katvriendelijke tips en worden ondersteund door wetenschappelijk aangetoonde feiten. Reactie infoteur, 12-03-2011
Hier staan een aantal zaken in welke slechts een mening zijn. Dit werkt eerder verwaarend dan dat het iets toevegt.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.