Het karakter en de verzorging van de Franse bulldog

Het karakter en de verzorging van de Franse bulldog Het karakter van de Franse bulldog is onder andere dat hij van gezelligheid houdt. Ze houden van aandacht en worden jaloers als je ze niet genoeg aandacht geeft. Denk er wel om dat je hem de baas blijft want anders zorgt de Franse bulldog er wel voor dat hij de baas wordt. Wat maakt verder deel uit van het karakter van de Franse bulldog en hoe verzorg je hem?

De Franse bulldog

Deze bulldog maakt deel uit van de groep ‘gezelschapshonden’. De honden zijn ontstaan uit kruisingen van de Engelse bulldog met kleinere rassen. De rechtopstaande oren heeft de hond van de toy bulldog, deze hond leefde in de 18e en het eerste deel van de 19e eeuw. In het begin van de 20ste eeuw werd de hond steeds populairder in Frankrijk. De Franse bulldog bereikt gemiddeld een leeftijd van elf jaar.

Karakter

De Franse bulldog is een speelse en vrolijke hond die houdt van gezelschap en aandacht. De Franse bulldog is niet erg goed ingesteld op een slecht humeur en kan niet goed tegen slechte woorden. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de baas over hem blijft en dat zijn leuke kopje er niet voor zorgt dat je hem zijn gang laat gaan want de Franse bulldog is een erg eigenwijze hond. Hij kan dan snel de baas in huis worden.

De honden willen overal bij zijn en houden er niet van om te lang alleen te zijn. Wanneer de Franse bulldog het gevoel heeft dat hij niet genoeg aandacht krijgt dan kunnen ze net als mensen zich jaloers gaan gedragen.

Bij vreemdelingen is de Franse bulldog over het algemeen erg enthousiast. Kinderen alleen laten met de hond is nooit een goed idee en dit is in het geval van de Franse bulldog ook het geval. Hij kan namelijk wat te druk zijn voor kinderen. Aan de andere kant kunnen ze zich juist ook goed aanpassen. Bij bejaarden zijn deze honden vaak een stuk rustiger.

Met andere honden kunnen vooral reuen laten zien wie de baas is. Dit proberen ze juist tegenover grotere honden. Het lezen van de Franse bulldog is voor andere honden soms wat verwarrend, zijn staart laat niet altijd duidelijke signalen zien. Verder maakt de hond veelal knorrende en snurkende geluiden. Bovendien heeft het rimpels boven zijn neus. Dit alles kan een andere hond die niet gewend is om met een Franse bulldog om te gaan bedreigend vinden.

Verzorging

De Franse bulldog heeft een korte vacht waardoor uitgebreid borstelen niet aan de orde is. Losse haren zullen in de ruiperiode wel wat meer verwijderd moeten worden met behulp van een rubberen borstel.

Ademhalingsproblemen

Waar je goed op moet letten is dat door de korte snuit de Franse bulldog sneller kans op ademhalingsproblemen heeft. Je zult extreme hitte dan ook moeten vermijden. De hond kan namelijk minder gemakkelijk afkoelen door hijgen. Neem de Franse bulldog daarom ook niet mee op warme zomervakanties en beperk in de zomermaanden de bewegende activiteiten tot de ochtend en de avond.

Plooien

De Franse bulldog beschikt over plooien die je kunt vergelijken met de mopshond. Deze moeten regelmatig goed worden schoongemaakt. Dit om te voorkomen dat er een ophoping van bacteriën ontstaat.

Allergische reacties

Franse bulldogs kunnen last krijgen van allergische reacties. Dit kunnen ze krijgen door een stoffige omgeving. Het kan ervoor zorgen dat ze jeuk krijgen aan hun poten, de lies en waar de staart begint. De Franse bulldog heeft dan zoveel jeuk dat ze de plekken kapot bijten waardoor het gaat bloeden. Infecties en kale plekken kunnen op deze manier vormen. Het is dus aan te raden om hier goed op te letten.

Overige

De oren zijn een ander aandachtspunt, doordat ze rechtop staan kunnen hier gemakkelijk vuiltjes in belanden. Naast de oren moet het gebit geregeld gecontroleerd worden. De nagels moeten niet te lang worden en de ogen moeten goed schoon zijn. Als laatste moet de Franse bulldog niet te dik worden.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Franse BulldogHoe dit ras is ontstaan is niet zeker, vermoedelijk heeft de Engelse Bulldog hierbij een rol gespeeld. Toen in 1820 de h…
De populaire Franse bulldogDe populaire Franse bulldogDe Franse bulldog is een van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Het is een leuke speelse hond die te hanteren…
De Old English BulldogDe Old English BulldogDe Old English Bulldog is een middelgrote, gespierde hond. Hij is atletisch en sportief gebouwd. Als gezinshond echt een…
Engelse bulldog: tophond in verkeerd lichaamEngelse bulldog: tophond in verkeerd lichaamDe Engelse bulldog is een stevige, middelgrote hond met een apart uiterlijk. Brede borst, korte poten en een gerimpelde…

De greyhound, een snelheidsduivelDe greyhound, een snelheidsduivelDe greyhound is een grote, gracieuze hond met een vriendelijk en trots karakter. Binnen is hij rustig, kalm en gezellig,…
Stichting Animal In Need Foundation (AINF)Stichting Animal In Need Foundation (AINF)De Animal In Need Foundation (AINF) is een stichting die in 2007 op initiatief van drie Nederlandse dames is opgericht.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Timhwoodcock, Pixabay
  • http://www.yourpurebredpuppy.com/reviews/frenchbulldogs.html
  • http://www.petwave.com/Dogs/Breeds/French-Bulldog/Personality.aspx
  • http://www.akc.org/dog-breeds/french-bulldog/care/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.