Hondenrassen: Amerikaanse Bulldog

Hondenrassen: Amerikaanse Bulldog Steeds vaker zie je deze honden in het straatbeeld verschijnen: de Amerikaanse Bulldog. Zoals de naam al zegt komt deze hond oorspronkelijk uit Amerika. Hij heeft een waakzaam karakter en is goed in staat om zijn familie of zichzelf te verdedigen. Zijn baas moet een evenwichtig persoon zijn die consequent is en stevig in zijn schoenen staat. Hij is gefokt op karakter en kan goed met mensen omgaan. Als gezinshond is hij geschikt en hij past binnen een gezin met kinderen.

Geschiedenis

De Amerikaanse Bulldog stamt af van de bulldoggen die afkomstig uit Engeland zijn. Van oorsprong waren dit werkhonden die gebruikt werden om vee bij elkaar te drijven en als waakhond. Bulldoggen werden in het verdere verleden gebruikt om te vechten. De bulldoggen die overleefden waren sterk waardoor het een gehard ras is. Deze honden werden ook gebruikt als meutehond en bij de jacht op beren. Door kolonisten is deze hond naar Amerika gebracht. Kleine boeren en ranchers gebruikten deze hond voor veel taken. Na de Tweede Wereldoorlog was het ras bijna uitgestorven, maar gelukkig is er toch een wederopbouw van dit hondensoort geweest. Doordat lijnen van het ras werden gekruist, zijn de huidige Amerikaanse Bulldoggen qua type moeilijk uit elkaar te houden. In het jaar 1999 is de Amerikaanse Bulldog erkend door de United Kennel Club.

Twee typen

Er zijn twee typen van dit ras: het klassieke type Johnson type of het standaard type Scott type. Het grote verschil tussen deze typen is dat het Scott type iets smaller en atletischer is van bouw. Daardoor is hij meer geschikt voor de jacht op groter wild, waarbij afstand afgelegd moet worden.

Uiterlijk

Deze sterke hond is atletisch en zwaar van bouw. Het lichaam is grof en breed. De schouderhoogte van een reu is tussen de 56 en 69 centimeter en voor een teef geldt een schouderhoogte tussen 43 en 66 centimeter. Het gewicht van een reu is tussen de 35 en 59 kilo, voor de teef is dat tussen de 30 en 55 kilo. De kop is blokvormig dat aan de bovenkant plat is en bedekt is met spieren. In het voorhoofd is een diepe groef aanwezig. De schedel en snuit zijn gescheiden door een diepe abrupte stop. De snuit is sterk en zijn onderbijt is niet te groot. De ogen zijn rond en staan goed uit elkaar. De nek is erg gespierd, breed en het is de plaats waar zijn kracht is geconcentreerd. De voor- en achterpoten moeten als geheel in balans zijn. De achterhand is zwaar gespierd en is smaller dan de schouders. De staart is bij de aanplant dik en loopt dunner uit naar de punt. De staart is een verlengde van de hond, is sterk en heeft de vorm van een halve cirkel.

Vacht

De vacht is kort, hard en moet glanzend zijn. De korte stugge vacht is gemakkelijk te onderhouden en moest geborsteld worden met een stevige borstel. De verharing is gemiddeld. De voorkeur van de kleur is dat de hond ten minste voor de helft wit is met grote vlekken. Een volledig witte hond is toegestaan, maar dan moet men er wel voor uitkijken dat de kans op doofheid groter is. Voor de kleur van de vlekken is alles toegestaan en dat kan variëren van bruin, tan rood tot geel fawn of een combinatie van de kleuren.

Karakter

Door de jaren hen is dit ras altijd al geselecteerd op het karakter. Het fokken gebeurde na selectie op het karakter van de hond, ongeacht de kleur die hij had. Het ging om het karakter dat stoer was, zonder angst en niet gevaarlijk naar mensen als de omstandigheden normaal waren. Een Amerikaanse Bulldog is uit zichzelf niet overdreven agressief naar andere dieren, maar zal een uitdager niet uit de weg gaan. Hij is waakzaam, vastberaden en onderzoekend. Hij zal zijn familie beschermen als er gevaar is. In een moeilijke situatie zal hij zelf oordelen en reageren. De hond heeft veel zelfvertrouwen en een gehoorzaamheidstraining is een vereiste. Hij kan vrij daarnaast ook vrij eigenwijs zijn. De omgang met andere huisdieren zal goed gaan als hij hier op zeer jonge leeftijd al mee wordt gesocialiseerd. De Amerikaanse Bulldog is liefhebber van kinderen en past goed binnen een gezin. Verder heeft deze hond veel beweging nodig omdat het van nature een werkhond is.

Opvoeding

De Amerikaanse Bulldog is niet geschikt voor mensen die geen ervaring hebben met honden of voor mensen die onevenwichtig zijn. Hij heeft een baas nodig die zowel mentaal als fysiek sterk is. Een rustige baas met een natuurlijk overwicht is geschikt. Het is een intelligente hond die vrij snel kan leren. Hij moet consequent, maar liefdevol behandeld worden. Zoals voor alle honden geldt is dat een harde aanpak uit den boze is. Ze moeten op jonge leeftijd leren dat trekken aan de lijn niet mag, want als ze volwassen zijn, zijn ze erg sterk waardoor ze niet meer te houden zijn.

Gezondheid

De Amerikaanse Bulldog is een gehard en over het algemeen een gezond ras. Bij de juiste verzorging en voeding kan de hond wel een leeftijd bereiken van wel zestien jaar. Voor wat betreft zijn gezondheid vormt dit ras geen uitzondering op andere rassen. Zoals bij veel hondenrassen voorkomt, heeft de Amerikaanse Bulldog ook aanleg voor heupdysplasie. Ook kunnen er elleboogdysplasie, oogproblemen en hart-, nier- en schildklierproblemen voorkomen. Vraag aan de fokker of de ouders gezond zijn en vraag naar de testresultaten. Een goede fokker laat deze graag zien.

Overige informatie

Het is jammer dat deze honden veel voorkomen in het asiel omdat mensen vaak een hond aanschaffen zonder te beseffen wat ze precies in huis hebben gehaald. Mocht je interesse hebben in deze mooie hond, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent. Een fokker kan je er meer over vertellen.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Franse BulldogHoe dit ras is ontstaan is niet zeker, vermoedelijk heeft de Engelse Bulldog hierbij een rol gespeeld. Toen in 1820 de h…
Het karakter en de verzorging van de Franse bulldogHet karakter en de verzorging van de Franse bulldogHet karakter van de Franse bulldog is onder andere dat hij van gezelligheid houdt. Ze houden van aandacht en worden jalo…
De Old English BulldogDe Old English BulldogDe Old English Bulldog is een middelgrote, gespierde hond. Hij is atletisch en sportief gebouwd. Als gezinshond echt een…
Engelse bulldog: tophond in verkeerd lichaamEngelse bulldog: tophond in verkeerd lichaamDe Engelse bulldog is een stevige, middelgrote hond met een apart uiterlijk. Brede borst, korte poten en een gerimpelde…

Hondenras - Middenslag SchnauzerHondenras - Middenslag SchnauzerDe Schnauzer is niet zo'n bekend ras in Nederland. Oorspronkelijk komt dit ras uit Duitsland. Het is een intelligente, w…
De aanschaf van een caviaDe aanschaf van een caviaDe cavia is een uit Zuid-Amerika afkomstig knaagdier. Het is ook een dier dat erg gevoelig is voor extreme hitte (zonnes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PgmJanssen, Pixabay
  • www.hondeninfo.net
  • www.wikipedia.nl
  • www.hondenpage.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.