Waterschildpad kopen. Terrarium en benodigdheden
Waterschildpadden vergen aandacht en ze zijn ook niet goedkoop in onderhoud. Wil je echter heel graag een waterschildpad als huisdier, dan kan je er jarenlang plezier hebben. Niet elke soort waterschildpad mag je als huisdier houden. Voor bepaalde soorten zijn (ontheffings-)papieren vereist. Voor aanschaf van waterschildpadden is het verstandig om eerst het een en ander over de soort, die je als huisdier wilt, te lezen. Sommige rassen waterschildpadden groeien snel en worden erg groot. Ook kunnen waterschildpadden (gaan) bijten. Niet alleen kleine maar ook grote waterschildpadden hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen en te zwemmen.
De foto bij dit artikel laat eigenlijk zien hoe het niet moet: tientallen waterschildpadden, die in een klein laagje water over elkaar heen kruipen in de hoop wat meer ruimte te vinden. Waterschildpadden zijn mooie maar kwetsbare dieren. Ze hebben ruimte nodig, water en een stukje 'land.' Continu in het water verblijven is niet goed voor ze, net als continu alleen op land zitten. Ze hebben dus zowel water nodig om in te zwemmen, als land om op te drogen en uit te rusten. Waterschildpadden moet je niet over de vloer laten kruipen, het tocht er maar het is er ook niet veilig voor ze om andere redenen. Ze kunnen bijvoorbeeld stof binnenkrijgen, rommel opeten, zich verstoppen en dan uitdrogen, of iemand kan op ze stappen, enzovoorts. Waterschildpadden kunnen (afhankelijk van het ras) 10 tot 30 jaar oud worden.
Verzorging
Waterschildpadden zijn diertjes die zich thuis voelen in het water. Ze hebben specifieke verzorging nodig. Dit maakt ze als huisdier kwetsbaar waardoor waterschildpadden in gevangenschap helaas nogal eens ziek worden en/of overlijden. Vaak worden deze dieren in een opwelling gekocht. Als het na een tijdje tegen blijkt te vallen worden er ook regelmatig waterschildpadden in de natuur uitgezet. Dat is volgens de Flora en Faunawet verboden, en de schildpad overleeft dit avontuur op den duur zelfs niet. Er bestaan aardig wat soorten waterschildpadden, maar de soorten die het vaakst verkocht worden in Nederland, zijn:
- Roodwang en Roodbuik.
- Geelwang en Geelbuik.
- Zaagrug.
Een kleine waterschildpad koop je voor ongeveer 15,- a 25,- per stuk, afhankelijk van de soort. (Prijsindicatie 2015) Tweedehands kan je ze soms gratis (of voor een zacht prijsje) vinden via bijvoorbeeld Marktplaats. Naast een groot verblijf, water en land, en voedsel, hebben ze ook nog aanvulling op het voedsel , en een warme lamp nodig.
Huisvesting
Waterschildpadden hebben voldoende ruimte nodig, dus een ruim terrarium (of een andere ruime bak) is noodzakelijk. In gevangenschap worden deze schildpadden relatief snel ziek. Als je ze (te) vaak optilt en/of verplaatst, lopen ze meer kans op infecties. Tocht en kou en stress kunnen hen noodlottig worden. Daarom vergen ze een vrij intensieve verzorging, maar als je de zorg geeft die ze nodig hebben, kunnen ze in gevangenschap een gezond leven leiden. Waterschildpadden hebben zwemwater nodig, dat spreekt voor zich. Het zijn in eerste instantie zwemmers, die zo nu en dan ook graag op een rots of landje klimmen om te drogen, op te warmen en om eventueel te vervellen. Een terrarium of aquarium moet een flinke afmeting hebben. Een bak van 100 centimeter lengte, en 60 centimeter breedte, is ideaal voor een paar jonge schildpadden. Kleiner kan, maar het is snel te klein aangezien een kleine waterschildpad hard groeit. De bak moet minimaal een halve meter hoog zijn.
Om ze tegen tocht te beschermen in het terrarium, aquarium of paludarium, wordt de bak (indien open) half afgedekt met stevig materiaal, bijvoorbeeld een plaat of plank of dik glas. Indien waterschilpadden in een bak zitten met veel hoge planten of andere klimmogelijkheden, moet er een deksel op de bak zitten. De kans dat waterschildpadden van de planten eten is groot, maar ze houden er ook van om zich ertussen te verschuilen. Tegen de tijd dat ze steeds sterker en groter worden kan het voorkomen dat ze waterplanten stuk trappelen tijdens het zwemmen. Waterschildpadden houden van klimmen. Bouw landjes en rotspartijen daarom bij een halfopen bak niet zo hoog op dat de dieren uit het verblijf kunnen klauteren. De schildpadden voelen zich thuis in een terrarium, aquarium of paludarium.
Terrarium
Een terrarium is feitelijk een bak waarin normaal gesproken alleen land gemaakt wordt, maar je kunt een terrarium gebruiken voor waterschildpadden, als je zowel land als water aanlegt. Een beetje redelijk groot terrarium kost nieuw al snel 250,-, maar er zijn (tweedehands bijvoorbeeld) zeker wel goedkopere bakken te vinden. (Prijsindicatie 2015)
Aquarium
In een aquarium zit normaal gesproken alleen water, maar je kunt een aquarium ook gebruiken voor waterschildpadden als je een deel zowel land als een deel water in de bak stopt. Bijvoorbeeld door de bak gedeeltelijk te vullen met water, en er een eiland van (zonder verf of andere gifstoffen) steen, hout of kurk in te maken.
Paludarium
Een paludarium is een (nagebootste) natuurlijke leefomgeving in een bak, met land, planten en water, en dieren. Als je een paludarium voor waterschildpadden maakt, kan je de natuurlijke leefomgeving van waterschildpadden ook zo goed mogelijk nabootsen. Het paludarium kan een hoge bak zijn, met veel water en voldoende land, maar het kan ook een brede bak zijn. Als schildpadden groter worden zullen ze een steeds groter verblijf nodig hebben.
Meerdere waterschildpadden in één verblijf
Of je meerdere waterschildpadden bij elkaar zet is afhankelijk van een aantal dingen. Waterschildpadden redden zich prima in hun eentje, maar als je meer schildpadden bij elkaar wilt zetten hou dan rekening met de volgende zaken:
- waterschildpadden die bij elkaar in een bak zitten, steken elkaar gemakkelijk aan als er sprake is van besmettelijke ziektes. Hou een zieke waterschildpad geïsoleerd van andere en gebruik een desinfecterend middel voor het reinigen van voorwerpen, en je handen. Heb je geen verstand van het behandelen van zieke waterschildpadden, overleg dan met de dierenarts.
- plaats een nieuwe waterschildpad eerst enige tijd in quarantaine om te zien of het diertje geen ziekteverschijnselen vertoont alvorens hem bij andere te plaatsen.
- zet slechts één soort bij elkaar, en geen meerdere soorten door elkaar heen.
- zet alleen waterschildpadden van hetzelfde formaat bij elkaar, maar niet te veel in eenzelfde verblijf. Als ze agressief gedrag vertonen, haal ze dan uit elkaar want waterschildpadden kunnen gaan vechten, en als de een sterker en groter is dan de ander, kunnen ze elkaar flink verwonden.
Waterhoogte en waterkwaliteit
Dit verschilt per schildpaddensoort en van de afmeting van het schild. Men gaat uit van de waterhoogte van de lengte van het schild. Dat is echter de minimale waterhoogte. Dieper water is beter, zodat de schildpad echt kan rondzwemmen. Lees altijd informatie over de soort waterschildpad die je gekozen hebt, om te lezen wat qua bak en afmetingen wordt aanbevolen voor de soort, aangezien dit per soort verschilt en ook de afmeting van de schildpad en de hoeveelheid schildpadden, spelen uiteraard een rol. Omdat waterschildpadjes kwetsbaar zijn voor ziektes, worden er hoge eisen aan de kwaliteit van het water gesteld. Het water moet gezuiverd worden door middel van een pomp- met filtersysteem. Een dergelijke pomp kost al snel 70,- of meer. Om het water te verwarmen heb je verwarmingselementen nodig. Deze kosten al snel 25,- of meer. Ook heb je een thermometer nodig om te controleren of het water de juiste temperatuur heeft. Deze zijn te koop voor ongeveer 10,-. (Prijsindicatie 2015)
Verlichting
De verlichting voor schildpadden is van groot belang omdat de dieren koudbloedig zijn, maar ook kunnen ze in gevangenschap in een bak geen vitamine D3 aanmaken. Verlichting met UV(B) stralen zijn dus nodig om ze gezond te houden. Dergelijke lampen zijn niet goedkoop, afhankelijk van het formaat zijn ze duurder. De prijzen kunnen variëren van een paar tientjes tot meer dan 100,-. (Prijsindicatie 2015)
Land
Een waterschildpad heeft een plek nodig waar hij/zij kan opklimmen uit het water. Een grote natuursteen (grote kiezel of kleine rots) met een platte bovenkant is geschikt. De steen moet wel gemakkelijk toegankelijk zijn vanuit het water, dus hij moet te beklimmen zijn. Je kunt ook gebruikmaken van een stuk (ongeverfd en onbewerkt) hout. Een landdeel voor waterschildpadden moet droog zijn en het mag geen scherpe kanten of punten hebben. Ook mag het geen materiaal zijn waar waterschildpadden aan kunnen knagen, zoals plastic bijvoorbeeld. Het landje kan drijven, bijvoorbeeld als het van kurk of hout is, maar als het een torentje van steen is moet het stabiel vastliggen zodat het niet kan instorten. Natuurlijk moet je de bak ook goed kunnen verschonen dus het landje moet ook schoon te maken zijn. Het vrouwtje legt eieren, met of zonder aanwezigheid van een mannetje. Daarom heeft een vrouwelijke waterschildpad een plaats van zand nodig waar ze eieren kan leggen. Aanbevolen wordt reptielenzand of speelzand. Je kunt je hierover laten informeren door een dierenarts of de dierenspeciaalzaak waar je de schildpad(den) hebt gekocht.
Winterslaap
Waterschildpadden uit koude gebieden houden een winterslaap als de temperatuur daalt. Hoe kouder het water wordt, hoe minder ze gaan eten. Veel soorten waterschildpadden komen echter uit streken rondom de evenaar, waar het altijd warm is. Informeer bij de verkoper of jouw schildpad een winterslaap of winterrust periode nodig heeft.
Voeding
Waterschildpadden hebben niet allemaal hetzelfde menu. Het menu hangt af van de soort. Je hebt planteneters (herbivoren), alleseters (omnivoren), en carnivoren (vleeseters). Hoe dichter je de samenstelling van hun natuurlijke voedsel benaderen kunt, hoe gezonder het voor ze is. Laat je dus goed informeren over het voedselpatroon van jouw waterschildpad. Omdat de meeste waterschildpadden alles eten wat ze tegenkomen, moet goed gekeken worden of waterplanten eventueel giftig zijn. Over het algemeen verkoopt men in de dierenwinkels levende waterplanten, die niet giftig zijn voor waterschildpadden, maar het is wel verstandig om dit altijd na te vragen als je planten koopt voor in het verblijf van waterschildpadden. Afhankelijk van de soort eten waterschildpadden: plantaardig of dierlijk voedsel, of een combinatie daarvan. De Graptemys spp. (Zaagrug) eet bijvoorbeeld overwegend dierlijk eten, terwijl Trachemys scripta elegans (Roodwang), als hij volgroeid is, alleen maar plantaardig voedsel op het menu heeft staan. Informeer bij de verkoper welk menu voor je schildpad het beste is, en controleer dit nog via je dierenarts of via informatie uit bibliotheek of online. Je kunt kant en klaar voeding voor waterschildpadden in dierenwinkels verkrijgen. Als basis volstaat dit, maar aanvulling is altijd nodig. Ook de aanvulling is afhankelijk van de soort schildpad die je hebt. Laat je ook hierover informeren door een dierenarts of de verkoper.
Lees verder