De verzorging van katten

De verzorging van katten Katten zijn zelfstandige huisdieren, maar ze hebben wel zorg en aandacht nodig om gezond te blijven. Een gezonde kat is actief, de vacht glanst en de ogen, oren en het gebit zijn schoon. De verzorging van katten bestaat uit: het geven van aandacht, goede voeding, een eigen plek, het verschonen van de kattenbak en het borstelen van de vacht. Verder moeten katten geregeld worden behandeld tegen wormen, teken en vlooien. Om ziekten te voorkomen is het verstandig om de jaarlijkse vaccinaties te halen. De dierenarts kan dan meteen een gezondheidscheck doen.

Gezonde katten

Een gezonde kat is actief, heeft heldere ogen, stevige ontlasting, een schoon gebit, schone oren, een glanzende vacht en geen overgewicht. Met een goede verzorging blijft de kat langer gezond en kan hij 14 tot 20 jaar oud worden.

Een eigen plek

Een kat heeft een eigen plekje nodig waar hij tot rust kan komen. Dit kan een kattenmand zijn of een doos. Katten die niet naar buiten kunnen om hun behoefte te doen, hebben een kattenbak nodig. De kattenbak moet op een rustige plek staan, waar de kat gemakkelijk bij kan. Houd voer en waterbakjes uit de buurt van de kattenbak. Een kattenbak moet regelmatig worden schoon gemaakt.

Vaccinaties

Bij het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts kan de kat worden ingeënt tegen infecties en ziekten. De dierenarts doet dan meteen een gezondheidscheck. Katten moeten ook geregeld worden behandeld tegen wormen, teken en vlooien.

Het geven van aandacht

Katten hebben persoonlijke aandacht nodig. Ze houden ervan om te spelen, of om lekker te worden geaaid. Je kunt hier het beste zo jong mogelijk mee beginnen, zodat je een band opbouwt met de kat.

De verzorging van de vacht

Katten zijn erg schoon, ze wassen zichzelf met behulp van de tong en de voorpoten. Door het wassen:
 • Blijft de vacht schoon.
 • Worden de huidklieren gestimuleerd, die ervoor zorgen dat de vacht waterafstotend blijft.
 • Krijgt de kat vitamine D binnen.
 • Zorgt het speeksel ervoor dat de vacht koel blijft bij warm weer.

Het wassen van katten

Wanneer een kat zichzelf niet kan wassen door bijv. ouderdom of ziekte, of wanneer hij erg vuil is geworden, was hem dan met lauw water en kattenshampoo. Doe dit alleen als hij het zelf niet kan, want het verstoort de balans in de vacht en het zorgt voor veel stress.

Borstelen en kammen

Begin al met het borstelen en kammen van de vacht bij een kitten. Begin bij de kop en borstel zachtjes in één richting de rug, staart, buik en kin. Hoewel het dan nog niet noodzakelijk is, raakt de kat ermee vertrouwd. Bovendien is het een goede manier om samen een band op te bouwen. Bij een kortharige kat is één borstelbeurt per week voldoende. Langharige katten moeten elke dag worden geborsteld en gekamd. Door het borstelen blijft de vacht glanzend en schoon, zonder klitten. Borstel altijd rustig en zachtjes, zonder de kat te dwingen.

Haarballen

Tijdens het wassen krijgt de kat haren binnen, die hij normaal gesproken via de ontlasting uitscheidt. Bij langharige katten vormen de haren zich soms tot een bal in de maag. De kat voelt zich niet lekker en braakt de haarbal meestal weer uit, maar soms komt de haarbal in de darmen en veroorzaakt daar verstopping. Een bezoek aan de dierenarts is dan noodzakelijk. Met een borstelbeurt verwijder je de haren zodat de kat minder haren binnenkrijgt.

Voeding en gebit

Katten zijn echte vleeseters. Ze hebben een sterke kaak en scherpe tanden, waar ze hard mee kunnen bijten. Katten eten blikvoer of harde brokjes. Harde brokjes houden het gebit schoon, blikvoer veroorzaakt tandplak. Dit kun je voorkomen door het gebit regelmatig te poetsen. Begin al met poetsen bij een jonge kat, dat voorkomt problemen op latere leeftijd. Een schoon gebit voorkomt ook tandvleesproblemen. Geïrriteerd tandvlees is rood. Het geneest weer als het gebit goed wordt gepoetst.

Hoeveel voer heeft een kat nodig?

Voer een kat twee keer op een dag. Oudere katten, kittens en zwangere katten hebben meerdere kleine porties per dag nodig. Een kat die veel binnen zit heeft meer kans op overgewicht. Pas de hoeveelheid voedsel dan aan. Behalve voeding moet een kat altijd kunnen beschikken over schoon en vers drinkwater. Cacao is giftig voor katten. Geef een kat dus geen chocolade!

Oren

Het gehoor van een kat is buitengewoon goed. Bij het jagen kan een kat horen uit welke richting zijn prooi komt. Voor een dove kat wordt het jagen veel moeilijker, alhoewel andere zintuigen dan beter gaan werken en de doofheid compenseren. De oren van een kat moeten schoon zijn en mogen niet ruiken. Meestal hoef je ze niet schoon te maken, maar een teveel aan oorsmeer verwijder je met een vochtig doekje. Maak de oren heel voorzichtig schoon, want ze zijn erg gevoelig.

Ogen

De ogen van een kat moeten helder en schoon zijn. Soms zit er wat vuil in de ooghoeken. Met een watje, gedrenkt in afgekoeld, gekookt water, haal je de viezigheid weg.

De nagels

Een kat gebruikt zijn nagels als houvast bij het klimmen, om mee te krabben en om een prooi te vangen. Als hij voldoende ruimte heeft om te bewegen en kan beschikken over een krabpaal, dan blijven de nagels kort. Bij katten die niet kunnen krabben worden de nagels te lang. Ze moeten dan met een speciaal schaartje worden geknipt. Ook het vijfde teentje aan de binnenkant van de voorpoten verdient speciale aandacht. Deze teen raakt de grond niet en slijt niet goed af. De nagel groeit door in een cirkelvorm en kan in het vlees steken.

Nagels knippen

Het knippen van de nagels kan lastig zijn. Bij witte nagels zie je waar je moet knippen, bij zwarte nagels niet. Zwarte nagels kun je beter door de dierenarts laten knippen. Het voorste gedeelte van de nagel is dood, er zit geen leven in. Dit gedeelte mag worden geknipt. In het roze gedeelte zitten de zenuwen en de bloedtoevoer, als je daarin knipt heeft de kat pijn en de nagel zal gaan bloeden.
© 2015 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw kitten in huisNieuw kitten in huisAls je kattenliefhebber bent en je koopt op krijgt een of meerdere kittens dan moeten er wel wat ‘aanpassingen’ in huis…
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Kittens en onzindelijkheidKittens en onzindelijkheidJaarlijks worden er in Nederland miljoenen kittens geboren, van verschillende rassen met verschillende kleuren. Helaas z…
Kat in huis, geen probleemKat in huis, geen probleemAls huisdieren tot de mogelijkheid behoort en specifiek katten, dan is het raadzaam ook “krab” –materiaal in huis te heb…

Waterschildpad kopen. Terrarium en benodigdhedenWaterschildpad kopen. Terrarium en benodigdhedenWaterschildpadden vergen aandacht en ze zijn ook niet goedkoop in onderhoud. Wil je echter heel graag een waterschildpad…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jan Mallander, Pixabay
 • http://www.dierendokters.com/katten/verzorging/
 • http://www.dekattensite.nl/html/hvekdv.html
 • http://www.licg.nl/12r/praktisch/kat/aanschaf-en-verzorging/verzorging-van-uw-kitten.html
 • http://www.kattenplaza.nl/verzorging
 • http://www.hillspet.nl/nl-nl/cat-mature/grooming-your-cat.html
 • http://www.worldanimalprotection.nl/kom-actie/diervriendelijk-leven/verzorging-huisdier/verzorging-van-katten
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 13-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.