Waterschildpad als huisdier

Waterschildpad als huisdier Een waterschildpad als huisdier, kan dat? Wat eet een schildpad? Waar houd je hem in? Kortom wat komt er kijken bij het houden van waterschildpadden...

Welke waterschildpadden worden meestal gehouden

  • Geelwang (trachemys scripta troosti)
  • Geelbuik (trachemys scripta scripta)
  • Zaagrug

De roodwangschildpad was altijd de meest populaire waterschildpad maar daar geldt tegenwoordig een invoerverbod voor. Daarvoor in de plaats zijn de geelwang en geelbuik schildpad gekomen.

Huisvesting

Waterschildpadden houd je in een aquarium of grote bak. De bovenkant moet minimaal voor 50% gesloten kunnen worden, i.v.m. oplopen van longontsteking etc. Zorg voor een watertemperatuur van 18-26 gr. Er kan gebruik gemaakt worden van een verwarmingselement, zorg voor een beveiligingsomhulsel want de schildpadden kunnen dit stuk bijten! De luchttemperatuur moet minimaal 2 graden hoger liggen tussen 24-28 gr.

Er kunnen planten in het verblijf gezet worden want dit lijkt natuurlijk mooi. Maar houd er rekening mee dat de schildpadden ze los kunnen rukken of eraan gaan eten!

Doe geen kleine schildpadden bij grote, want dan kunnen er eventueel ledematen van de kleine schildpad afgebeten worden. Schildpadden kunnen ook prima alleen gehouden worden. Wilt u meer schildpadden, houd er dan rekening mee dat het verblijf groot genoeg is!

Het verblijf moet een minimale lengte van 4x het schild hebben en een breedte van minimaal 3x de breedte van het schild. Ook de hoogte van het water moet minimaal de lengte van het schild hebben zodat een schildpad altijd kan draaien. Verhoog het waterniveau geleidelijk bij jonge schildpadden.

Als een schildpad weigert te eten is mogelijk de temperatuur van het water te laag.

Plaats een landgedeelte van ongeveer 1/3 of 1/4 van het verblijf. Hang hierboven een lichtspot met UVA en UVB licht. Hang de lamp zo op dat de schildpadden er niet te dichtbij kunnen komen i.v.m verbranden/oververhitting. Schildpadden zonnen graag en dit is ook noodzakelijk voor de aanmaak van vitamine D3. Vrouwtjes schildpadden kunnen op den duur eieren willen leggen (ook zonder mannetje), zorg dan voor een landgedeelte met zand. Als ze niet kunnen leggen wordt een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk!

Er kan gekozen worden voor bodembedekking zoals grind. Dit lijkt natuurlijk mooi maar is ook vele malen moeilijker schoon te maken. Ook mogen niet te grote steentjes gebruikt worden, want net als vogels eten schildpadden steentjes voor hun spijsvertering.

Zomers kunnen schildpadden eventueel in een buitenverblijf (overdag). Dit verblijf moet zorgvuldig gemaakt worden, waarop gelet wordt dat er geen katten of andere dieren bij kunnen, schildpadden klauteren graag dus pas op dat ze niet kunnen ontsnappen. Het landgedeeltje en stuk watergedeeltje moet grotendeels van de dag in de zon zitten, zorg wel dat er ergens schaduw is voor verkoeling. Zet het verblijf ook niet op de tocht (longontsteking).

Schoonmaken

Gebruik een goed pomp, je kunt kiezen voor een binnen filter of buitenfilter. Verder moet het water minstens 1x per week ververst worden. Schildpadden zijn heel goed in het vervuilen van hun verblijf! Gebruik geen schoonmaakmiddelen want dit kan schadelijk zijn voor je schildpad.

Voedsel

Schildpadden zijn alleseters. Je kan als basisvoeding prima kant en klare voeding uit de dierspeciaalzaak halen. Hierin zitten larfjes en vliegjes, dit is echter niet volledig voor schildpadden. Geef ze ook andere dingen als:
  • meelwormen
  • tomaat
  • bladgroente (niet bij jonge schildpadden)
  • insecten
  • levende visjes (guppy's )
  • krekels
  • gedroogde vis (spiering)
  • tartaar of biefstuk (rauw) (zorg dan wel voor regelmatige ontworming)
  • waterslakken
  • waterplanten (waterpest)

Voer de schildpadden een keer per dag 's morgens. Schildpadden eten in het water.

Geslacht herkennen

Het is moeilijk te zien of je een mannetje of vrouwtje hebt, dit is pas zichtbaar als ze minimaal een lengte van 10 cm hebben.

Mannetje:

  • Kleiner dan vrouwtje.
  • Nagels voorpoten zijn langer.
  • Lange dikke staart.

Vrouwtje:

  • Korte nagels zowel voor als achter.
  • Groter dan mannetjes.
  • Korte dunne staart.

Gedrag

Een schildpad maakt geen geluid. Als een schildpad steeds heen en weer loopt in zijn verblijf dan voelt hij zich daar niet happy, je zult eventuele aanpassingen moeten doen (ander verblijf, meer schuilruimte etc etc.). Ligt hij plat op het land met uitgestrekte poten dan voelt hij zich juist happy en geniet van het zonnebaden. Heeft hij zijn kop en poten ingetrokken dan is hij bang, laat hem dan met rust. Het snel wegduiken van het land gedeelte is een natuurlijk vluchtreactie en dus niet erg.

Meer info

www.waterschildpad.info
© 2007 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterschildpad: huisvesting, winterslaap en voedselWaterschildpad: huisvesting, winterslaap en voedselEr bestaan veel verschillende soorten waterschildpadden. Ook de grootte kan erg verschillend zijn laat u daarom goed inf…
Muskusschildpad: een kleinblijvende schildpad als huisdierMuskusschildpad: een kleinblijvende schildpad als huisdierSchildpadden zijn populaire huisdieren, en niet voor niets. Deze dieren zijn zeer fascinerend en zijn zelfs tam te maken…
Waterschildpad als huisdierHeeft u net een waterschildpad aangeschaft of bent u van plan er een aan te schaffen? Dan moet u zich wel eerst realiser…
Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?Als je kiest voor een schildpad als huisdier heb je de keuze tussen een landschildpad of waterschildpad. Deze dieren heb…

Kwaaltjes bij hondenKwaaltjes bij hondenIedereen die een hond in huis heeft, weet dat die soms kleine kwaaltjes kan hebben. Hier een paar op een rij plus de mog…
Myxomatose bij konijnenMyxomatose is een van de akeligste aandoeningen die uw konijn zou kunnen treffen, slechts 15 tot 20% van de konijnen ove…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yavanessa, Pixabay
  • Waterschildpad.info
Reacties

Ineke, 16-09-2015
Hallo, ik heb een vraag: ik heb 4 schildpadden van een goeie maand oud (dat ik ze bij me heb). In het begin moest ik maar 1x het water veranderen, toen heb ik besloten 2x, maar nu is het om de 2dagen want mijn water is snel vuil en stinkt enorm. Is er iemand die mij kan helpen? Reactie infoteur, 17-09-2015
Heb je een filterpomp? Zonder pomp kan je inderdaad vaak verversen…

Laurens, 31-08-2015
Hallo,

ik heb 2 waterschildpadden, de grote probeert de staart van de kleine af te bijten. Is dit normaal?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 17-09-2015
Waterschildpadden zijn in principe geen groepsdieren en kunnen behoorlijk territoriaal zijn. Zorg voor genoeg ruimte dat ze elkaar kunnen ontwijken.

Billy, 05-01-2013
Ik had een aquarium voor mijn 2 geelwangschildpadjes van 120cm op 50cm op 50cm
ik heb een derde gekregen (ook een geelwang) waarbij ik het ook wil laten,
maar voor kerstmis heb ik een duurdere kleinere aquarium van zo'n 59.5cmx36.5cm
gekregen (waardoor dat deze zo duur was ik hem moest aanemen terwijl ik wist dat het beter is voor mijn schildpadden beter is om de grote aquarium te gebruiken) waarbij ikeen filter heb met watten en een verwarming met een uvb lamp (boven mij eiland) het water staat zo'n 13.5cm hoog de verwarming staat op 24°C
in mijn grotere bak had ik ook wel een filter en bij mijn eilandje (een plastieke) hing toen een gloeilamp ik ben van plan om als ze groter worden mijn andere aquarium terug voor mijn schildpadden te gebruikenen mijn kleine om eventueel visjes te kweken om mijn schildpadden te voeren en voor mijn 3e aquarium in de badkamer of voor de vissen van een van mijn vijvers maar ik wil mijn schildpadden liefst niet in de vijver in de tui, n te zetten omdat mijn hand met warm weer in de vijvergaat staan en de vijver in de hal (binnen) zet ik ze ook nietgraag omdat er mijn mama haar dure vissen in zwemmen waar niks aan mag komen : )

ik heb hierover natuurlijk ook vragen dus lijkt het me makkelijk ze op te sommen.:
1) als mijn schildpadden in mijn grote bak gaan moet ik dan nog een zandeilandje extra erbijzetten en zoja hoe kan ik dit hetbest doen?
2) ik moets zowieso in de grotere bak een 2e eilandje hebben omdat deze te klein is voor 3 schildpadden (in mijn nieuwe aquarium zit een ingebouwd stenen eilandje waarbij de filter is ingebouwd) maar welk licht moet ik dan gebruiken een 2e gloeilamp of een gleoilamp en een uvb lamp of 2 uvb lampen
3)bij mijn kleine bak zitten al nep-plantjes verwerkt in de bak maar moet ik bij de grote dan ook echte plantjes gebruiken of beter neppen plantjes
4) moest ik ooit eitjes krijgen hoe kan ik ze dan het best laten uitkomen en waar kan ik dan met ze blijven want ik kan er zeker geen 5 houden
5) kunnen mannetjes ook samen blijven?

alvast bedankt…

groetjes, Reactie infoteur, 09-01-2013
1: een zandeiland is behalve heel fijn ook heel belangrijk voor vrouwtjes aangezien ze anders geen eieren kwijt kunnen. je kan bijvoorbeeld een bak kitten in je bak. op forums vind je vaak hoe anderen dit doen.
2; bij reptielenzaken of via internet kan je goede warmtelampen met uva/b licht kopen
3: ik zou geen echte plantjes gebruiken aangezien schildpadden deze eten en door de hele bak verspreiden
4: de kans is niet heel groot dat je bevruchte eieren krijgt, maar ik zou de eieren gewoon laten waar ze liggen en afwachten. mochten er wel kleintjes komen dan kan je deze altijd verkopen
5: ja mannetjes kunnen ook samen maar aangezien schildpadden solitair zijn zal je hoe dan ook voor veel ruimte moeten zorgen omdat ze anders gaan vechten. ik zou ook zeker gauw weer het grotere aquarium gaan gebruiken!

veel plezier met de schildpadjes!

Sinem Cangir, 04-01-2013
Hallo ik heb 2 waterschildpadden 1 daarvan heeft bij zijn 2 ogen paarse, opgezwollen ogen gekregen wat kan ik doen? Reactie infoteur, 09-01-2013
Ik ben geen dierenarts en kan zo ook niet zeggen wat het is, dus ik zou langs een dierenarts gaan.

M&waterschildpadden, 02-01-2013
Als ik het water in mijn Aquarium 1 keer per week zou verversen, zouden mijn rekeningen hoog oplopen… Met een aquarium van 1.30m is dat gewoon niet mogelijk.
Een goede buitenfilter kan het water prima helder houden! Reactie infoteur, 02-01-2013
1x per week het water verversen geldt ook alleen als je geen pomp hebt. Met een goede pomp hoef je het water idd maar eens in de paar maanden te verversen…

Sylvia Sars, 18-10-2012
Hallo, Hoe lang kan een geelwangwaterschildpadje zonder eten? Als we 2 dagen weggaan moet hij dan extra veel krijgen?
Groetjes, Sylvia Reactie infoteur, 18-10-2012
Volwassen of oudere schildpadden eten een paar keer per week en kunnen makkelijk dus 2 dagen zonder… Als het nog een jonkie is dan heeft teveel voeren geen zin, maar als het niet anders kan zou ik vlak voor vertrek voeren en direct na thuiskomst.

Stephan En Melissa, 05-07-2012
Hallo,

Wij hebben 1 geelbuik schildpad, een vrouwtje. Wij hebben haar nu 4 maanden en ze is nu ongeveer 10 cm, zij heeft geen eiland van zand, wel een plastic eiland. Is dit voldoende voor haar om eieren te leggen, mocht ze legnood krijgen? Vanaf welke leeftijd gebeurt dit?

Groetjes Reactie infoteur, 11-07-2012
Ze moet echt een zandeiland hebben voor eieren aangezien ze deze ingraven…
niet alle vrouwtjes zullen eieren leggen, ze is op zich groot genoeg om er mee te beginnen!

Vandycke, 28-06-2012
Wij hebben 2 grote schildpadden en vragen ons af of er ook vissen in hetzelfde aquarium kunnen gehouden worden. Kan iemand ons raad geven? Reactie infoteur, 03-07-2012
Als je de vissen in leven wilt houden zou ik het niet doen. De schildpadden zullen ze opjagen en opeten of verwonden…

Yous, 23-05-2012
Mijn geelbuik waterschilpad haar rug en der bruik worden heel zacht en de buik is een heel klein beetje raar bruinig en het schild is wat aan de zachte kant "beetje" buig baar?

Is er iets mis? Reactie infoteur, 23-05-2012
Dat lijkt me wel. weet niet wat je voert, maar belangrijk is om genoeg groente maar ook vlees te geven. Wat ook heel belangrijk is is het zonnen onder uva/b licht. zorg voor goede voeding en licht en geef eventueel een vitaminepreparaat. succes

Minouche, 21-04-2012
Mogen schildpadden en kippen samenleven? Of beter niet? Reactie infoteur, 24-04-2012
Tja theoretisch kan het wel, maar je moet heel goed uitkijken dat de kippen niet pikken op de schilpadden…
gaan ze in de winter wel naar binnen?

Martiena, 10-03-2012
Hey allemaal, ik heb 2 geelwangachildpadden van ca. 6 maanden oud. Heb ze vanaf enkele weken oud. Zitten in een bak van 80 bij 50 ongeveer. Met droge plaatsen, thermostaat en lampen. Alles op advies van de dierenwinkel. Beide hebben een schild van ca 8 cm. Sinds week bijt de ene de andere steeds in zijn nek. En dan houdt ie flink vast tot het die ander lukt om los te trekken en weg te zwemmen. De nek is al helemaal opgezwollen. Waarom zou ie dat doen? En wat kan ik er tegen doen? Graag tips en advies. Grtz TinyM Reactie infoteur, 13-03-2012
Waarschijnlijk territoriaal gedrag, een oplossing is een grotere bak zodat ze hun eigen weg kunnen gaan of 1 wegdoen.

Charlotte, 05-03-2012
Ik heb een heel dringende vraag. Ik heb een waterschildpad, iets kleiner dan mijn handpalm, bijna 1 Jaar. Ik heb ze verstoken van een kleine plastieken bak, naar een groot aquarium, met pomp. Ik gebruik geen warmtebron (Ik wil het zo natuurlijk mogelijk houden). Nu is ze van zaterdag 'levensloos' Ik weet niet of ze dood is, of ze in en late winterslaap terechtgekomen is. Misschien omdat het water te koud had? Ze beweegt niet, reageert op niets. Ze heeft even met haar mond open gelegen, nu is hy opnieuw toe. Ze verkeert in deze toestand sinds zaterdag. Kan iemand mij zekerheid geven? Iedereen zegt iets anders, heb al verschillende dierenartsen gecontacteerd.
PS; Ze drijft niet, ze ligt op de bodem.

Iemand ervaring? Help? Reactie infoteur, 13-03-2012
Hoe is het met de schildpad?
Geen warmte bron gebruiken om het zo natuurlijk mogelijk te houden is een beetje onzin als je er daarvoor zorgt dat het water juist kouder is dan in de natuur… dan doe je dus precies het tegenovergestelde van wat je wil. heb je wel de temperatuur van het water gecontroleerd? Als je haar vastpakt beweegt ze dan?
Moeilijk te zeggen wat er is, als het water erg koud is zou ik toch even een warmte element erin doen!
sterkte, ik hoop dat het ondertussen al opgelost is.

Tessa, 04-03-2012
Hallo, ik heb een vraag ik heb twee geelwangschildpadden 1 is wat kleiner dan de andere ze krijgen 1 keer per dag eten en soms geef ik ze wat extra, maar de kleine bijt telkens in de staart van de grotere schildpad, en mist nu ook een stukje van zijn staart. waarom doet hij dit? voer ik hem te weinig of is er een andere reden. Reactie infoteur, 13-03-2012
Schildpadden zijn eigenlijk solitaire dieren en kunnen dus territoriaal zijn naar elkaar. belangrijk is dat ze ruimte genoeg hebben om hun eigen gang te gaan!

Celine, 25-02-2012
Mijn geelwangschildpad wil niet vaak meer op het plateau aleen voor eten en als ik eraan kom en hij zit me gaat hij zoo snel mogeijk weg, mijn schildpad kruipt ook vaak in hoekjes maar hij wil juist wel eten. Reactie infoteur, 04-03-2012
Geef je eten op het plateau? waterschildpadden eten in het water, voer dus ook alleen in het water. Dat hij weg gaat als je er aan komt is eigenlijk een prima reactie, aangezien dat hun natuurlijk instinct is. Dat hij juist wel wil eten is helemaal goed, dat betekent dat hij niet ziek is en zich verder wel prima voelt!

Kim, 14-11-2011
Wij hebben twee schildpadden. Ze zitten nu alweer binnen in een grote bak! Ze zonnen goed onder de lamp, ik heb er pas een filter in gehangen en ze hebben een verwarming op 25graden. nu heeft er één schildpad op zijn huid boven op zijjn nek een witte waas/vlek op zijn huid. ik heb al gebrobeert te voelen of die plek anders aanvoelt, maar zo ver ik kan voelen is dat niet! Weet iemand wat dit is en wat wij eraan kunnen doen. bij de dierenarts moet hij aan het infus voor 80euro per dag. Dus ik wil het graag zo oplossen! Alvast bedankt Reactie infoteur, 16-11-2011
Heb je wel aan de dierenarts gevraagd wat het is of kan zijn? anders zou je op google kunnen zoeken naar plaatjes er van en kijken wat het is en wat je kan doen… ik zou het zo niet weten. succes ermee…

Lizzy, 28-10-2011
Heee, ik heb een hele dringende vraag. Ik heb een Geelwang schildpad uit mijn fijver gered omdat hij niet meer goed kon zwemmen, schreef in het water hangt en niet naar beneden kan komen. De hele zomer heeft ze in de zon gelegen en ze bleef maar om het eiland zitten ook nu (herfst). De andere schildpadden zijn al nergens meer te bekennen (ik denk in winterslaap). Ze eet niets en blijf in de kou op het eiland zitten. ik heb haar naar binnen gehaald en nu is ze een stuk levendiger. Ze eet echter nog niets maar is helemaal niet schuw. Het arme beestje is ontzettend druk en maakt zielige geluidjes. Ook komt er slijm uit het mondje. Ik mag niet naar de dierenarts want dat ik belachelijk duur. Zelf kan ik het ook niet betalen. Maar ik wil er wel alles aan doen om der te helpen. Ze is een echte nieuwsgierige kijkster. Wie kan me helpen? Alsjeblieft alleen antwoorden als je zeker bent over je antwoord. Alvast bedankt Reactie infoteur, 29-10-2011
Dit beestje moet echt naar de dierenarts! Als je dat niet kan betalen, sta haar dan af aan een opvang o.i.d of bel eerst met de dierenarts en vraag of hij tips heeft voor je. dit beestje is nu duidelijk niet goed en kan je niet laten lijden. Fijn dat je er wel alles in jou macht aan wil doen te helpen, ik hoop dat je er uit komt…

Sabine, 20-10-2011
Wij hebben met het huis dat we huren een schildpad erbij gekregen (zeker 20cm lang). Deze zit al een paar jaar in de vijver. Ook in de winter. Ik vind het een beetje zielig maar hij overleefd het dus. Moeten we de schildpad binnenhalen of doet hij een winterslaap? Reactie infoteur, 24-10-2011
Ze kunnen het idd overleven, maar fijn is het zeker niet voor ze. Waterschildpadden leven in tropische gebieden en komen niet voor niets hier niet van nature voor. Je zou de schildpad er een groot plezier mee doen als hij s'winters naar binnen kan.
(de meeste soorten houden ook geen echte winterslaap)

Bianca, 04-10-2011
We hebben 2 schildpadden, fantastische beestjes. We hebben een grotere (schild 10 cm) en een kleinere (5 cm), waarbij de grote continu honger heeft. Tenminste dat denk ik. De grote zwemt dan tegen de rand van de bak, alsof hij door het glas heen wilt zwemmen. Als je eten geeft begint hij gulzig te happen en binnen 3 min is het op. Dit bijna elk uur. Vandaag begint hij steeds te happen naar de kleine, dus heb ze idd even apart gezet. Is dit voor altijd? Hoe leer ik het gedrag beter te begrijpen, iemand tips?
Het aqarium is in orde, grote bak, zon gedeelte, temp.regelaar, zuiveringssysteem etc. Reactie infoteur, 06-10-2011
Schildpadden zijn eigenlijk solitaire dieren. grotere schildpadden kunnen kleintje flink verwonden en daarom moet je eigenlijk nooit grote en kleine schildpadden bij elkaar houden tenzij je een enorme vijver o.id hebt. Dat je schildpad tegen het raam zwemt kan meerdere dingen betekenen maar als je normaal voldoende voert kan het geen honger zijn. Je moet het dan als bedelen als een hond zien en er niet aan toegeven. Sommige schildpadden zwemmen zo tegen het raam uit frustratie zoals toch een te kleine bak. Misschien is je watertemperatuur te hoog?

succes!

Fdm, 28-09-2011
Ik heb een schildpad in aquarium met een vervarming en filter er midden in heb ik een eiland gemaakt van een houten stuk ik heb een vraag ik heb het water laag gedaan het is ver van het licht is dat wel goed en ik geeft als voer vis of rundvlees want hij eet geen gedroogde insecten is dat wel goed? Reactie infoteur, 03-10-2011
Je water moet wel hoog genoeg zijn dat als de schildpad op zijn rug terecht komt hij weer kan draaien. Hij moet wel onder een warmte lamp kunnen zitten, verder is het dan niet erg dat het licht in het water niet sterk is. Voeren moet wel wisselender, geen gedroogde insecten is niet erg maar hij moet ook groente etc hebben.

Ries, 23-09-2011
Wij hebben een roodwang geadopteerd. Hij (of zij, hoe zie je dit?) schijnt al heel wat jaartjes oud te zijn. Hij is ongeveer 12cm groot en zit in een bak van 50x30x30cm. Onze vraag is: Is deze bak niet te klein voor de schildpad, moet er een warmtelamp op? (er zit nu een witte tl-lamp), kan/mag er een achterwandje in? Bestaat er iets als een vlondertje ofzo, zodat de zwemruimte maximaal blijft? Reactie infoteur, 03-10-2011
Het geslacht zie je aan de nagels en staart, mannetjes hebben hele lange nagels en langere staart. de bak is zeker te klein voor deze schildpad, probeer een bak van minstens 100x40x50 te vinden. Een achterwand kan er in, kijk alleen wel of hij/zij er niet aan kan bijten. je kan een drijfeiland kopen en daarboven moet een warmtelamp komen. Schildpadden hebben uva en b licht nodig voor hun schild en aanmaak vitamines.

Ine, 08-08-2011
Hallooo…

Ik had graag geweten als ik mijn 2 roodwang schildpadden (mannetje&vrouwtje) van ong. 10a12cm groot bij 2 geelwang schildpadden kan zetten in een groot buitenverblijf met vijver speciaal voor schildpadden?

wie weet raad?

mvg ine. Reactie infoteur, 23-08-2011
Als ze allen ongeveer even groot zijn en er echt genoeg ruimte is om elkaar ook te kunnen ontwijken, zal het weinig problemen geven…

Robbe, 02-08-2011
Ik heb een vraagje moet een waterschildpad ook eens naar buiten en zonlicht krijgen of is dat alleen bij landschildpadden?
Hebben waterschildpadden ook een winterslaap? Reactie infoteur, 08-08-2011
Een waterschildpad heeft een speciale warmte lamp nodig waar ook uva/b stralen in zitten. Natuurlijk is het voor een schildpad ook goed/fijn om buiten in de zon te komen… Niet alle waterschildpadden hebben een winterslaap, dit hangt af van het soort.

Karm, 30-07-2011
Ik heb 2 schildpadjes gekocht en heb ze in een aquarium zitten, ik heb er ook een verwarmingselement inzitten en een lamp. Maar nu zou ik graag de temperatuur van het water willen meten om te kijken of het water ook juist verwarmd word. Kan ik daar een bepaalde thermometer voor krijgen? Reactie infoteur, 01-08-2011
Ja bij een dierenwinkel/aquariumzaak kan je thermometers kopen

Bart, 06-07-2011
Ik heb mijn geelbuik schildpadden (mannetje en vrouwtje) nu 13 jaar, altijd erg veel plezier van en ze worden goed verzorgd. De laatste paar dagen, liever gezegd nachten, houden ze mij de hele nacht wakker met het gebonk en gezwem tegen de zijkanten van de bak. Dit hebben ze nooit eerder gedaan. Ik merk ook op dat het vrouwtje het meeste onrust stookt. Paar feiten: Licht gaat uit snachts. Ik heb geprobeert wat voer te geven snachts toen ik er wakker van werd, dit maakt haar niet rustig (ze eten het wel, maar als het op is gaan ze verder met bonken tegen het raam). Het is geen paringritueel, want dat ziet er anders uit. Water is gewoon 26,5 graden, dus prima. Ze hebben geen ontstoken oogjes of zacht schild, dus zien er gezond uit. Iemand enig idee waarom het vrouwtje mogelijk zo onrustig in de nacht is? Reactie infoteur, 17-07-2011
Is er een zand eiland? misschien legnood?

Shalinie, 22-05-2011
Ik heb een schildpad gevonden op straat en kon hem daar niet laten lopen dus heb ik hem meegenomen naar huis, ik had daar nog een aquarium staan waar ik ooit goudvissen in had. Nou weet ik alleen niet of het een zaagrug is of een geelwang. Ik heb wat rond gegoogled en vind dat ze erg op elkaar lijken, ook weet ik niet of het een mannetje is of vrouwtje. Wel ben ik van plan om het arme beestje te houden. Wat moet ik doen HELP? Reactie infoteur, 23-05-2011
Op straat? ok, nou een zaagrug heeft duidelijk een ander schild en tekening. En het geslacht kan je pas zien bij een minimale grootte van 10cm van het schild. Wat voor soort of geslacht het ook is, wat nu belangrijk is:
- water (met verwarming)
- eiland met warmtelamp
- voeding

verdiep je goed in wat een schildpad nodig heeft en dan komt het allemaal goed. Veel succes ermee!

Hanna, 16-05-2011
Hallo, ik heb een vraagje. ik heb sinds een weekje een 2 schildpadjes gekocht. ze zitten samen in een bak met pomp, droog land, verwarmingselement en verlichting (uvlamp). De lamp blijft 24 uur aan. Kan dat, of moet ik s nachts de lamp uit doen omdat ze duisternis nodig hebben om te slapen Reactie infoteur, 23-05-2011
In de natuur is het ook geen 24uur licht… dus idd de lamp uitdoen in de loop van de avond.
veel plezier met je schildpadjes!

Renzo, 12-02-2011
Hoi!
ik heb 2 geelwang schildpadden.
ik heb ze nu 2 dagen maar ze gaan maar niet op het eiland:-(
en als ze gaan slapen zitten ze bij de verwarming.
wat kan ik doen zodat ze op het eiland gaan zitten? Reactie infoteur, 22-02-2011
Ik denk dat de schildpadden gewoon nog even moeten wennen. Ze zitten nu 2 dagen in je bak en moeten dus eerst vertrouwen krijgen in hun omgeving. Heb je wel een warmte spot boven het eiland?

Celien, 13-01-2011
Hoi, Ik heb een roodwangschildpad en net een occasie aquarium gekocht. De aquarium is 120cm lang 45 cm hoog en 30cm breed. Ik had er graag 3 uva/uvb lampjes ingehangen. 1 in het midden 1 links en 1 rechts. Hoeveel watt heb ik nodig? wat is de ideale hoeveelheid uva/uvb. Ik neem aan dat deze niet te laag mag zijn maar zeker ook niet te hoog!
Ga ik dit water ook nog extra moeten verwarmen of volstaan deze lampjes? Reactie infoteur, 15-01-2011
Hang er een thermometer in en als het water te koud wordt, weet je dat er een verwarming in moet. Ik kan je niet vertellen hoeveel watt je nodig hebt, dit hangt van meerdere dingen af zoals de hoogte waarop de lampen hangen. Je kan niet de hoeveelheid uva/uvb in een lamp bepalen, dit staat vast. veel plezier met je nieuwe aquarium!

Henk, 24-11-2010
Mijn zoon kreeg enige maanden geleden voor zijn verjaardag 3 geelwangen, inclusief aquarium van 30x30x50 cm.rara wie mag er voor zorgen :-p Ik weet niet of dit groot genoeg is en wat voor filter ik er het beste bij kan kopen. Op dit moment vervang ik het water 1 a 2 x per week… Het valt ook op dat er 2 groeien en de 3e blijft wat kleiner (deze is ook veel schuwer dan die andere). wat kan hier de reden van zijn?

Groetjes Henk Reactie infoteur, 30-11-2010
Nou 3 geelwangen in zo'n heel klein aquarium kan niet. zelfs voor 1 schildpad is dit veel te klein! Je zal vrij snel een aquarium van minimaal 1 meter x 50 x 50 moeten hebben en binnen 2 jaar zal ook die te klein zijn en moet de bak minstens 1,20 lang zijn! Bij een dierenwinkel kan een filterpomp (extern) gekocht worden. tevens moet er een eiland aanwezig zijn, verwarming voor het water en een warmtespot. ( zoals in artikel vermeld staat )

Nou succes…

Jeff, 06-10-2010
Ik kwam vandaag thuis en kwam erachter dat er nog maar een schildpad in de bak zat terwijl er 2 in horen te zitten. Heb overal gezocht en uiteindelijk gevonden in een hoekje, maar ik zag al gauw dat de zaagrug tandjes (want het is een Zaagrug) niet de zelfde kleur waren, deze zijn soort wit geworden en ziet er raar uit. hij is blijkbaar van de tafel afgevallen en de tafel is zo'n 1 meter hoog! De schildpad doet verder normaal en eet ook gewoon hij is nu 9 centimeter. Kan iemand vertellen wat de witte plekken zijn? Reactie infoteur, 16-10-2010
Zorg er in iedergeval voor dat je schildpadden nooit uit hun bak kunnen komen! Wat die witte plekken zijn valt moeilijke te zeggen zo, je kan googelen en kijken of er foto's met uitleg te vinden zijn. Gebruik je uv-a en uv-b licht? geef je goede voeding? dit alles is erg belangrijk voor hun schild…

Hannes, 22-08-2010
Hey ik heb net een paar dagen geleden een jong schildpadje gekocht
maar die wil nu al 2 dagen niks eten ik geef hem kant en klaar voer uit de dierenwinkel en geweekte kattekorels maar die eet hy allemaal niet op ik weet niet hoewarm zyn water is maar er staat een warmte lamp op…
als iemand weet wat hy wel zou eten of hoe ik hem kan laten eten laat iets weten a.u.b

grtz
hannes Reactie infoteur, 23-08-2010
Koop in iedergeval een thermometer! Het is belangrijk om je watertemperatuur te weten, mag niet te koud en ook niet te warm zijn! Gedraagt hij zich verder wel actief? Het is wel normaal dat ze niet direct willen eten aangezien ze eerst moeten wennen, maar ze moeten wel binnen een paar dagen gaan eten!
Succes…

Lizss, 15-07-2010
Hallo ik heb 3 schildpadden 2 geelwangen en een zaagrug!
de ene geelwang zwemt haast niet meer hij drijft alleen nog en als ie op het droge ligt beweegt ie haast ook niet meer
wat is dit!

groetejs liz Reactie infoteur, 18-07-2010
Op het droge bewegen ze vaak niet omdat ze lekker liggen te genieten. Maar hij klimt dus nog wel op het droge? ziet hij er verder goed uit? geen belletjes uit de neus, gezwollen ogen of rare plekken op het schild? is het water warm genoeg? Bij twijfel kan je het beste een dierenarts bellen!

Sietske, 12-07-2010
Ik heb dus 2 geelwang schildpadden, ik heb daarom een vraagje ik heb 1 schildpad die dan de pootjes langs zijn gezicht gaat en dan met zijn hoofd naar de andere schildpad gaat ( een soort kiekeboe), zijn dat meer kusjes of zou dat meer bijten kunnen zijn. Ze zijn ongeveer 3/4 jaar oud en zijn 2 vrouwtjes. Reactie infoteur, 18-07-2010
Schildpadden zijn solitaire dieren en zullen dus niet echt spelen of knuffelen ofzo, maar het lijkt me ook geen agressief gedrag.( tenzij je ziet dat ze echt bijten ) Vaak hebben ze wat velletjes van het vervellen die ze op die manier kwijt willen.

Sandra, 12-07-2010
Wanneer is de winterslaap van waterschildpadden Reactie infoteur, 18-07-2010
Niet alle waterschildpadden houden een winterslaap! Typ op google jouw soort waterschildpad in + winterslaap en dan vind je vanzelf of hij wel of geen winterslaap heeft.

Ben, 26-06-2010
Ik heb bij mij in de tuin een grote vijversvan 4 bij 4 meter met allerlei vissen van verschillende grootte ook zit er om deze vijver een stroomdraad voor de reigers, in de vijver zit wel land en ik kan een goeie lamp plaatsen.

Mijn vraag is dus.
1. kunnen de vissen de schildpadden of andersom iets aandoen?
2. zouden ze als ze tegen een 7cm hoge want op kunnen klimmen begrijpen dat ze niet langs het stroomdraad kunnen?
3. wat voor soort schildpad kan ik het beste nemen?
4. kunnen ze tegen regen? Reactie infoteur, 02-07-2010
Hallo ben,

Schildpadden kunnen uiteraard in een vijver, maar als je ze het hele jaar erin wilt hebben moet de vijver wel diep genoeg zijn om te overwinteren en mag er geen ijslaag op komen. ( ook moet je er rekening mee houden dat er niet voor niks officieel geen schildpadden vrij in nederland leven, dus niet alle schildpadden zijn sterk genoeg om te overleven, het is vooral handig om ze s'winters toch binnen te houden. Antwoord op je vragen:

1 vissen zullen de schildpad niks doen, maar een schildpad kan als hij honger heeft en een langzame vis ziet die wel pakken en opeten, maargoed als je grote vissen hebt zal dat niet snel gebeuren.
2 een schildpad is helaas niet zo slim dat ze weten wat een stroomdraad is… daar zul je wat anders op moeten verzinnen!
3 een geelwang of geelbuik kan je nemen, koop geen kleintje want grote kans dat die het niet overleeft in zo'n grote vijver
4 tuurlijk kunnen ze tegen regen, in de natuur regent het immers heel vaak

Dd, 24-06-2010
Hallo,

ik heb een geelwangschildpad gekocht, maar hij eet al 3 dagen niet. Hij staat regelmatig in de zon, buiten.
Wat zou dit kunnen zijn en wat kan ik er aan doen? Reactie infoteur, 25-06-2010
Hallo,

staat hij altijd buiten? heb je een bak met verwarming etc? ik kan zo niet zeggen wat er is, maar vaak als bijv de temperatuur niet goed is, willen ze niet eten.

Gilbert, 22-06-2010
Hallo,
ik heb dus 2 schildpadjes gekocht,
het is 1 geelwang en 1 zaagrug,
die zaagrug is harstikke actief en is alleen maar aant zwemmen en soms op het land.
maar die geelwang maak ik me een beetej zorgen over. hij ligt alleen maar onder de lamp op het droge sinds ik ze eergister heb gekocht, maar hij ligt helemaal uitgestrekt de genieten van het licht/ warmte.
wat kan er mis met hem zijn? Reactie infoteur, 25-06-2010
Hallo,

ik weet niet hoe oud ze zijn etc… maar als hij maar wel binnen korte tijd gaat eten is er niks aan de hand. Zonnen is nou eenmaal een favoriete bezigheid. Je moet er wel voor zorgen dat de watertemperatuur warm genoeg is, anders eten ze niet…

Julia-wu9 (infoteur), 14-05-2010 #50
Hoi,
ik heb ook 2 waterschildpadden
maar die staan bij de aanrecht moet je dan ook een lampje voor hebben? Reactie infoteur, 05-06-2010
Een lamp moet altijd, waar je ze ook neerzet…

Youri, 13-05-2010
Ik wil graag 1 of 2 Waterschilpadjes, maar ik heb een vraag ik ben al bij een paar dierenwinkels geweest bij een dierenwinkel stond er geen lamp bij er zat in het water een pompje waar ook stoom uitkwam de bak was te voelen erg lekker warm en zag er ook erg leuk uit, dit was de bak van de kleintjes de bak waar wel tientallen grote schildpadden in zaten zat echter geen stoomapperaat/lamp. In een andere dierenwinkel zat bij de schildpadden gewoon een bureauspot ze lagen hier wel onder. Wat moet ik nu doen Stoomapperaat een geen lamp? of geen stoomapperaat en een lamp? kan een bureauspot ook? Reactie infoteur, 05-06-2010
Een stoomapparaat mag er dan leuk uitzien maar heeft geen waarde voor de schildpadden! Dus een warmte lamp moet zeker en als je het leuk vind kan je een stoomapparaat erbij doen. een bureauspot mag best maar de lamp erin moet een warmte lamp zijn.

Monique, 06-04-2010
Ik heb 2 schildpadden buiten in de vijver en 1 schildpad ligt geregeld op z'n rug.Ik leg 'm dan weer goed op z'n pootjes maar wat gebeurt er als ik dat niet doe? Kan hij dan dood gaan en kan hij zelf weer terug op z'n pootjes komen en waarom doet hij dat? Gr Monique Reactie infoteur, 10-04-2010
Ik neem aan dat hij dan op het droge op zijn rug ligt? als het in het water gebeurt zou ik toch eens naar een dierenarts/specialist gaan, dit is niet normaal. op het droge gaat een schildpad zelf niet op zijn rug liggen, dit gaat al praktisch niet en hij zal niet terug kunnen!

Max, 18-02-2010
Ik heb vandaag een geelwang waterschildpadje gekocht alleen ik weet niet hoeveel water in de bak moet ik heb hem nu ong. tot de helft kan dat kwaad of moet er meer/minder in ik weet het niet, laat het mij alsjeblieft effe weten.!?
gr. max Reactie infoteur, 13-03-2010
Hallo,
ik weet niet hoe groot je bak is, dus of het nu goed is weet ik niet. Maar het water moet zo hoog zijn dat je schildpad als hij op zijn rug terecht zou komen gewoon kan draaien! daarna verhoog je het water elke week een klein beetje. hij moet in elk geval op een eilandje of iets dergelijks eruit kunnen.

Jonas, 11-02-2010
Ik ga binnenkort enkele schildpadjes kopen, maar heb nogal weinig plaats in mijn kamer. Kan het kwaad dat de schildpadjes naast een (kleine) muziekbox staan, of zijn ze overgevoelig aan trillingen? Nog een vraagje; in de winkel heb ik een bak gezien, maar die was redelijk kaal, hoe kleedt ik dit best aan? Reactie infoteur, 13-03-2010
Hallo,

ik raad je niet aan enkele schildpadjes te nemen! kies voor 1 of 2. behalve dat ze vrij groot worden, leven ze normaal alleen. Heb je in je kamer wel ruimte voor een bak van minimaal 1 meter lang? schildpadjes groeien snel en hebben een ruime bak nodig! aankleden doe je met een eiland, eventueel (nep)waterplanten en stenen.

John Rs, 27-01-2010
Hoe groot kunnen schildpadden worden. ze leven in een bak van 35 bij 22 met een met een rot er in die 1-6 bedekt van het water.

graag uitleg Reactie infoteur, 31-01-2010
Dit is wel een erg kleine bak. ik neem aan dat je nog hele kleine schildpadjes hebt? hoe groot ze worden hangt van het soort af. de geelwang/geelbuikschildpadden worden max rond de 30cm, afhankelijk hoe groot je bak is en hoe gezond ze zijn. je zult hoe dan ook wel een grotere bak nodig hebben. een goed formaat is een bak van +/- 1mtr lang, en het landgedeeltje ongeveer een derde van de bak. Een schildpad groeit grotendeels met zijn bak mee, maar een hele kleine bak houdt ze niet zo klein…

Jesse, 20-01-2010
Hallo ik ben jesse ik heb 4 maanden geleden 2 schildpaden gekocht ze eten perfect maar komen niet op hun eiland en eten geen groenten ze zijn al 5 cm op 6 cm groot geworden weet meschien iemand hoe ik ze op het eiland krijg en groenten kan laten eten Reactie infoteur, 20-01-2010
Hallo jesse,

jonge waterschildpadden eten in het begin weinig tot geen groente. Geef ze elke dag waterschildpaddenvoer uit een potje die je koopt bij de dierenwinkel. Heb je een verwarming in je bak en een warmtespotje op je eiland? ze zullen op het eiland gaan om te zonnen als ze zich prettig in hun bak voelen en als het daar warm is.

John, 17-01-2010
Ik heb 2 schildpadden en ik niet welke soort, maar ik geef ze nu ongeveer 3 kleine garnaaltje per schildpad. maar hoeven ze niks anders te eten?
graag uitleg Reactie infoteur, 20-01-2010
Hallo,

garnaaltjes zijn goed voor ze maar ze hebben wel meer nodig. geef ze bijvoorbeeld larfjes die je in een pot kunt kopen. ik weet niet hoe oud ze zijn, maar na een tijdje kun je ze ook wat sla, andijvie etc geven. op internet kun je heel veel info vinden over voeding…

Nele, 22-07-2009
Ik moet een tijdje voor 2 roodwangschildpadjes zorgen. Ik heb wat opzoekwerk gedaan en zag dat deze dieren een warmtelamp nodig hebben. Dat heb ik ze gegeven en ze lijken er erg van te genieten. Maar ik vrees dat ze dit niet zullen krijgen als ze weer bij hun eigenaars zijn. Kan ik de lamp dan beter uitlaten om ze niet te laten wennen of kan dat niet kwaad? Ik moet nog 5 weken voor hun zorgen. Reactie infoteur, 23-07-2009
Ik zou ze er gewoon van laten genieten. Als de eigenaar weer terug is zou ik hem wel adviseren om zo'n lamp te gaan gebruiken, aangezien dit voor de schildpadden niet alleen fijn is maar ook belangrijk is…

Elsemiek, 26-06-2009
Ik heb mijn schildpadden nu ongeveer 7 weken in een vijver zitten. Eerst had ik ze altijd binnen in een bak. M'n schildpadden eten nu niks meer ze hebben dus als ongeveer 7 weken niks gegeten. Ik ben bang dat ze straks dood gaan. Het is wel mogelijk dat ik ze steeds weer naar binnen sleep, in hun ''oude'' bak. Maar daar zat altijd warmer water in, en ik had gelezen dat als je, je schildpadden steeds van warm naar koud water stuurt dat ook niet goed is voor je schildpadden. Kan ik ze misschien leren om in de vijver te eten?
En ik hen net ontdekt dat een van mijn schildpadden witte doorzichtige plekjes op z'n gezicht heeft rond z'n mond. Weet jullie misschien wat ik kan doe op deze 2 problemen te verhelpen? Reactie infoteur, 23-07-2009
Ik denk dat het water gewoon te koud voor ze is en dan willen ze niet eten… probeer ze toch eens een tijdje terug te doen iin hun oude bak om te kijken of ze dan wel eten. dan weet je zeker dat het aan de temperatuur ligt. Voelen ze zich wel prettig in de vijver? of zijn ze erg onrustig? dan eten ze ook niet. de witte vlekjes zou ik niet weten, geen losse velletjes?

Martijn, 26-06-2009
Hallo

Ik ben tot de ontdekking gekomen dat mijn schildpad blind is geworden.
Er zit een of ander vlies over de ogen je kan zijn ogen niet meer zien, hij/zij at ook al paar weken niet zo goed meer normaal altijd meteen opaf nu eigenlijk nooit meer en ik keek toenstraks en er zat een soort vlies dan kon geen ogen zien. Ik heb al een beetje zitten googelen overal maar niks kunnen vinden. Is dit een ziekte wat ik wel verwacht en is het besmettelijk want ik heb namelijk nog 1 schildpad.
Het gaat zich om een geelwang die dat heeft, en de 2de is een zaagrug. Reactie infoteur, 23-07-2009
Ik zou even googelen naar een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen. Die kan je vast antwoord geven. Misschien heeft hij staar ofzo maar ik durf je geen duidelijk antwoord te geven, alleen dit advies…

Elsemiek, 16-04-2009
Hallo,

Ik heb 2 geelwangschildpadden. Ze zijn beide ongeveer 4.5 jaar oud. M'n ouders hebben net een nieuwe tuin, en daar zit ook een vijver in. Ik heb ze 3 dagen geleden erin gezet en alles gaat goed, maar ze willen niet eten. Ze willen alleen maar binnen eten. Wat kan ik daar aan doen? Ik hoop dat u mij kan helpen. Reactie infoteur, 21-04-2009
Het kan zijn dat het water te koud is voor ze en ze daarom alleen binnen eten… misschien dat ze na een paar dagen wennen gewoon gaan eten. haal je ze s'nachts naar binnen? dan kan je ze gewoon binnen voeren, maar schildpadden van die leeftijd hoeven zeker niet elke dag voer te hebben dus een paar dagen zonder kan geen kwaad. (let trouwens op dat er geen reigers ofzo bij de vijver kunnen, anders ben je je schildpadden zo kwijt…)

Boderik, 31-03-2009
Ik wil graag 2 kleine waterschilpadjes kopen maar ik heb er nog geen ervaring mee. ik kijk ook op vele sites voor info maar wat voor soort kan ik het beste kopen. en wat moet ik ze nou voor eten geven. en wat moet er nou egelijk alemaal in zijn bak doen. en dan heb ik nog1 vraag hoe kam je nou het beste zijn bak verschonen.
graag advies
groetjes boderik 12 jaar Reactie infoteur, 15-04-2009
Je kan kiezen voor een geelbuik of geelwang schildpad. ze eten als ze klein zijn vooral gedroogde larven die je in de dierenwinkel koopt en later voeg je daar sla, paardebloemblad, vis etc aan toe. in zijn bak moet een eiland, warmtespotje, verwarming en een filter. je kan op de bodem niks doen of grind. en wat nepwaterplanten staan ook leuk ( echte maken ze heel snel stuk). de bak maak je schoon door er dus een pomp op te zetten. anders moet je regelmatig een deel van het water verversen.

Laura (36 artikelen)
Laatste update: 27-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.