Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?

Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken? Als je kiest voor een schildpad als huisdier heb je de keuze tussen een landschildpad of waterschildpad. Deze dieren hebben een intensieve verzorging nodig, waarbij een terrarium met de juiste grootte, temperatuur en verlichting een vereiste is. Schildpadden kunnen erg oud worden tot wel tachtig jaar. Veel landschildpadden houden een winterslaap, ook al worden ze in gevangenschap gehouden. Landschildpadden zijn planteneters, terwijl waterschildpadden alleseters zijn. Het is verstandig je eerst goed te laten informeren voordat je een schildpad aanschaft.

Goed over nadenken

Een schildpad als huisdier is iets waar je van te voren goed over na moet denken. Eerst moet je weten of je voor een landschildpad of waterschildpad kiest, beiden hebben een ander soort verzorging nodig. Zo kan een landschildpad heel oud worden, tot wel 80 jaar en heeft het een goede verzorging nodig. Waterschildpadden hebben een intensievere verzorging nodig. Schildpadden hebben een terrarium nodig waarbij een goede temperatuur en verlichting belangrijk is. Laat je van te voren eerst goed door een deskundige informeren voordat je een schildpad aanschaft. Hieronder worden de verzorging en benodigdheden van zowel de landschildpad als waterschildpad besproken.

Landschildpad

Vooral een landschildpad is een kostbaar huisdier. Hij is duur in aanschaf, maar ook het onderhoud kost geld en tijd. Omdat een landschildpad erg oud kan worden, moet je beseffen dat hij lange tijd bij je zal blijven, waarschijnlijk de rest van je leven. De meeste soorten houden van nature een winterslaap van november tot uiterlijk maart. Als je hem binnen houdt in een warme omgeving met licht, zal hij geen winterslaap houden. Dit kan geen kwaad voor zijn gezondheid. Als de schildpad buiten wordt gehouden en hij houdt een winterslaap, besef dan dat meerdere dagen een temperatuur onder de nul graden dodelijk kan zijn. In dat geval kun je hem beter in een doos op een koele plek in huis houden.

Eigenschappen

Een landschildpad heeft een boller en harder schild dan een waterschildpad. De Griekse landschildpad wordt ongeveer 25 cm lang en weegt ongeveer 2 tot 3 kilo. Meestal variëren andere soorten landschildpadden van grootte tussen de 10 en 50 cm en tussen de 1 en 10 kilo. Oorspronkelijk komen schildpadden uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Huisvesting

Je kunt hem buiten in de tuin houden, als de tuin goed is afgeschermd. Het is een planteneter, dus hij zal van de planten en het gras gaan eten. Zorg dat hij een plekje heeft waar hij beschut kan zitten. Je kunt hem ook binnen houden, bij voorkeur in een terrarium. De lengte van het terrarium moet minstens vijf keer zo groot zijn als de grootte van het schild. De schildpad moet zich kunnen opwarmen en heeft een temperatuur nodig van 36 tot 39 graden. Hij kan niet zwemmen, maar hij heeft wel een ondiep badje nodig. Zorg dat de bodem ruw is, zodat zijn nagels goed kunnen afslijten.

Voeding

En landschildpad is een planteneter en hij heeft een gevarieerd aanbod nodig van groenten. Zo kun je hem bijvoorbeeld de volgende groenten geven: andijvie, brandnetels, Chinese kool, gras, paardenbloembladeren, paprika, witlof, distel en smalle weegbree. Je kunt hem in mindere mate fruit geven, wees matig hiermee i.v.m. suikers. Omdat de pitten in een appel giftig zijn, kun je dit beter niet aan hem geven. Het is ook beter om hem geen tomaat of sla te geven. Landschildpadden hebben regelmatig bijvoeding nodig om groeiproblemen te voorkomen.

Waterschildpad

Waterschildpadden zijn goedkoper in onderhoud dan landschildpadden, maar ook zij hebben een intensievere verzorging nodig. Voor de aanschaf van het territorium ben je vaak wel veel geld kwijt. Je hebt allereerst een goed terrarium nodig en de waterschildpad is een alleseter en heeft de juiste voeding nodig. Een waterschildpad is geen dier om te knuffelen en te aaien, maar ze zien er wel heel mooi uit en je kunt er uren naar kijken. Soorten die veel worden gehouden zijn: geelwang, geelbuik en de zaagrug.

Huisvesting

De waterschildpad heeft een flink aquarium nodig. De minimale afmeting is zes keer de lengte van het schild en vier keer de breedte van het schild. Bij voorkeur is het terrarium groter. Minimaal een derde deel van het totale oppervlak moet een zonneplek zijn en daarvoor is een goede UV lamp nodig. Dit moet een landgedeelte zijn die goed te bereiken is. Dek de bovenkant van het verblijf voor de helft af om een longontsteking te voorkomen. Het water moet minimaal de hoogte van de lengte van het schild hebben. Omdat het water snel vervuild raakt, is een goede pomp en filter noodzakelijk. Een waterschildpad kan behoorlijk groeien en dit betekent dat zijn verblijf groter moet worden naarmate hij groeit. Het water moet tussen de 18 en 26 graden zijn. De luchttemperatuur moet minstens 2 graden hoger zijn dan het water, bij voorkeur tussen 36 en 39 graden.

Voeding

Jonge waterschildpadjes eten voornamelijk vlees en een volwassen schildpad eet ongeveer 50 procent vlees (bijvoorbeeld insecten en meelwormen). Voor de rest eten ze vooral groente en fruit, zoals andijvie, sla, peulen, witlof, peen, komkommer, paprika, mandarijnen, appels, bananen, aardbeien, druiven en kiwi’s. Variatie in de voeding is erg belangrijk. Verder moeten ze vaak worden bijgevoerd voor de groei en sterkte van het schild.

Meerdere waterschildpadden

Een schildpad is een dier dat van nature solitair leeft. Mocht je er meerdere bij elkaar willen houden, zorg dan dat het verblijf groot genoeg is. Zet ook geen grote schildpad bij een kleine omdat ze nogal hard kunnen bijten en dan kan er van de kleine schildpad een lichaamsdeel worden afgebeten. Een schildpad kan prima alleen worden gehouden.

Mannetje of vrouwtje?

Zowel bij land- als waterschildpadden is het pas op latere leeftijd te zien of het een mannetje of vrouwtje is. Dit is meestal pas vanaf het derde levensjaar te zien, of wanneer ze een minimale lengte van 10 centimeter hebben. Een mannetje is kleiner dan het vrouwtje, heeft langere nagels op de voorpoten en heeft een langere dikke staart dan een vrouwtje. Een mannetje van een landschildpad heeft een gedeukt buikschild, terwijl het vrouwtje een vlak buikschild heeft. Een vrouwtjes schildpad kan op een gegeven moment eitjes willen leggen, ook al wordt ze alleen gehouden. Zorg voor een landgedeelte met zand. Als ze geen eieren kan leggen, zal ze legnood krijgen en wordt een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Gedrag

Een schildpad maakt geen geluid, wel kan hij een soort van sissend geluid maken als hij boos is. Ze kunnen soms boos reageren als je ze oppakt. Een schildpad die steeds heen en weer zwemt in zijn terrarium is niet gelukkig. Pas in dat geval zijn verblijf aan, bijvoorbeeld een ander verblijf geven of meer schuilruimte maken. Een schildpad die plat op het landgedeelte ligt met uitgestrekte poten, is aan het genieten van het zonnebaden. Als een schildpad zijn kop en poten heeft ingetrokken, is hij bang.

.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpadEen winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpadDe Griekse landschildpad is afkomstig uit de Europese landen rond, en de eilanden in de Middellandse Zee en heeft dus ve…
Waterschildpad: huisvesting, winterslaap en voedselWaterschildpad: huisvesting, winterslaap en voedselEr bestaan veel verschillende soorten waterschildpadden. Ook de grootte kan erg verschillend zijn laat u daarom goed inf…
Landschildpad kopen. Terrarium en andere benodighedenLandschildpad kopen. Terrarium en andere benodighedenEen landschildpad is een apart maar kwetsbaar huisdier. Een 'gewone' schildpad of landschildpad kan prima in zijn eentje…
Een Griekse landschildpad, een schildpad in huisEen Griekse landschildpad, een schildpad in huisEen schildpad is onder te verdelen in twee grote soorten namelijk de waterschildpad en de landschildpad. De landschildpa…

Zindelijkheidstraining bij jonge hondenEen puppy in huis, er komt heel wat bij kijken. Ze zijn schattig maar het opvoeden neemt heel wat werk, tijd en geduld i…
Saarlooswolfhond, hondenras van Nederlandse bodemDe Saarlooswolfhond is een van de negen erkende hondenrassen van Nederlandse bodem. Het is een zeldzaam en bijzonder ras…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wjgomes, Pixabay
  • http://www.zooster.nl/schildpadden/
  • http://plazilla.com/page/4294974234/een-waterschildpad-als-huisdier-nemen
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.