Konijnen buiten houden
Konijnen zijn erg leuke dieren waar je veel plezier van kunt hebben en ze zijn zeer geschikt om als huisdier te houden. Je kunt konijnen ook prima buiten houden in bijvoorbeeld de achtertuin. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om je konijnen gezond en happy te houden.
Het dierenasiel
Je kunt konijnen kopen bij de dierenwinkel, soms zelfs ook bij tuincentra. Hou er wel rekening mee dat de handel in konijnen voor deze winkels commerciële business is en dat het dierenwelzijn niet altijd op de eerste plaats komt. Wanneer je konijnen bij het dierenasiel haalt, kun je ervan uitgaan dat je eerlijke voorlichting over de gezondheid van je konijnen krijgt en dat ze goed behandeld zijn.
Een maatje
Konijnen zijn echte groepsdieren en hebben altijd een maatje nodig. Er is niets zo triest als een konijn dat eenzaam in een hok zit, ook al geef je nog zoveel aandacht aan je konijn. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee konijnen bij elkaar zet. Je kunt niet zomaar vreemde konijnen bij elkaar zetten, ze moeten wel eerst aan elkaar wennen. Dit heeft wat tijd nodig en soms passen konijnen gewoon niet bij elkaar. Een manier om dit te voorkomen is om een setje konijnen uit hetzelfde nest bij elkaar te zetten. Broer en zus kennen elkaar al langer en dat geeft meestal geen problemen. Zorg wel dat je konijnen gecastreerd of gesteriliseerd zijn.
Ruimte om te spelen
De konijnenhokken die je kant-en-klaar koopt hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn stuk voor stuk veel te klein om konijnen in te houden. Een konijn heeft echt de ruimte nodig om te kunnen huppelen en springen. Het hok moet hoog genoeg zijn om je konijn rechtop te laten staan en er moet minstens 1 vierkante meter vloeroppervlak per konijn zijn. Dit is een minimummaat, meer is altijd beter. Om meer ruimte te krijgen kun je bijvoorbeeld een aparte ren koppelen aan het konijnenhok of je kunt een eigen hok maken als je handig genoeg bent.
Warmte en kou
Konijnen kunnen erg goed tegen de Nederlandse winters. Als ze een schuilplek hebben waar ze droog en uit de wind zitten, met een dikke laag stro, kunnen ze ook bij nachtvorst gewoon buiten blijven. Zorg er wel voor dat ze niet rechtstreeks op de koude grond zitten, een kleine verhoging van het nachthok geeft wat extra bescherming tegen optrekkende kou. Je ziet dit ook terug in het ontwerp van de meeste konijnenhokken.
Met warmte hebben konijnen aanzienlijk meer moeite. Dat is ook wel logisch als je bedenkt dat konijnen een dikke vacht hebben. Zorg er in ieder geval voor dat ze altijd een plekje in de schaduw en genoeg drinkwater hebben. Op hele warme dagen kun je de ren afdekken met een witte badhanddoek en een flinke bak water neerzetten. Hou goed in de gaten dat je konijnen niet oververhit raken, dit kan dodelijk zijn. Sproei desnoods met de plantenspuit om extra verkoeling te geven.
Vliegen
Als er veel vliegen rond je konijnenhok aanwezig zijn, is dit een gezondheidsrisico voor je konijnen. Als er wat keutels in de vacht blijven plakken, kan een vlieg hier eitjes in leggen. De maden die hier uitkomen zijn zeer schadelijk voor je konijn, omdat ze zich door de huid van het konijn heen kunnen werken. Je konijn krijgt dan open wonden. Om dit te voorkomen kun je het beste iedere week het konijnenhok goed uitmesten en voorzien van een schone laag stro. Check ook regelmatig de vacht van je konijn op de aanwezigheid van viezigheid en ongedierte, zeker gedurende de warme zomermaanden.
Jager en prooi
Konijnen zijn prooidieren en ook in de gemiddelde achtertuin zijn er gevaren. Denk aan huisdieren als honden en katten, maar ook marters kunnen 's nachts een kijkje komen nemen. Een goed konijnenhok is stevig en niet toegankelijk voor rovers. Zorg ook dat de ren van boven dicht is en dat er niet onderdoor gegraven kan worden. Het bekende groene kippengaas is niet geschikt, dit kan gemakkelijk doorgeknaagd worden. Beter is het om stevig metalen volièregaas uit de bouwmarkt te gebruiken.
© 2015 - 2024 Johnm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenhok kopen, tipsAls je een konijnenhok gaat kopen dan is het verstandig om op een aantal punten te letten. Er zijn speciale konijnenhokk…
Het verzorgen van een konijnHet is belangrijk om je konijn goed te verzorgen. Maar hoe kun je je konijn het beste verzorgen? Wat voor hok kun je je…
Hoe verzorg ik een konijnKonijnen behoren tot de groep van populaire huisdieren. Weet u bijvoorbeeld dat u een konijn gewoon zindelijk kunt maken…
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Bronnen en referenties
- Dierenartsabc, http://www.dierenartsabc.nl/overzicht_myasis.php, gekeken op 19-8-2015