Huisdier beschermen tegen hitte

Huisdier beschermen tegen hitte Wanneer er een hittegolf is, is dit niet alleen vervelend voor uzelf. Ook huisdieren kunnen ernstig last krijgen van verhoogde temperaturen wanneer ze daar niet aan zijn gewend. Sommige mensen laten hun huisdieren even in de auto terwijl ze zelf de winkel ingaan, dit is natuurlijk niet verstandig. Dieren raken hun warmte op andere manier kwijt dan mensen, enkel hun voeten en tong helpen bij het afkoelen. Wat zijn tips om uw huisdier veilig en koel te houden tijdens de zomer?

Inhoud


Hoe merkt u dat een dier het warm heeft?

Wanneer een dier te warm is zullen de slijmvliezen rood worden, het dier zal heet aanvoelen en sneller gaan ademen daarnaast zal het dier ook minder actief worden. Honden kunnen gaan braken wanneer ze het te warm krijgen. Pas daarnaast in de volle zon extra op met dieren met witte oren omdat ze vatbaarder zijn voor huidkanker. Honden met platte neuzen zoals mopshondjes, bulldogs en boxers zijn extra vatbaar voor ademhalingsmoeilijkheden.

Zorg voor voldoende water en schaduw, zowel binnen als buiten. Als het mogelijk is doe dan wat ijsblokjes in het drinkwater. Zorg ervoor dat honden onder een boom kunnen liggen of ergens anders waar schaduw is en wind.

Binnen

Huisdieren koelen niet hetzelfde af als mensen. Honden en katten koelen vooral af via hun voeten en tong. Een airconditioner of ventilator niet heel effectief bij huisdieren. U kunt honden, katten konijnen en knaagdieren nat maken, hierdoor koelen ze wel af. Ook kunt u de vloer dweilen met koud water zodat de vloer koud is wanneer ze er op gaan liggen.

Buiten

Zorg ervoor dat uw huisdier nooit langer dan een paar minuten alleen buiten is zodat u hem of haar goed in de gaten kan houden. Zelfs in de schaduw kan extreme hitte en luchtvochtigheid binnen een paar minuten voor oververhitting zorgen. Zorg er voor dat er keen koelvloeistof uit de auto lekt. Honden houden van de zoete smaak van koelvloeistof en zeker met warmte drinken ze alles. Het kan een hond enorm ziek maken of zelfs dodelijk zijn. Ook is het van belang uw huisdier rust te gunnen. Veel dieren vinden het leuk om te spelen, maar met warm weer is het goed dit af en toe af te remmen. Dat uw huisdier iets wil doen betekent niet gelijk dat het goed voor hem is.

Huisdieren in de auto

Probeer met warm weer autoritjes met huisdieren te vermijden en zorg er zeker voor dat u uw huisdier niet in de auto achterlaat. Ieder jaar komt hetzelfde verhaal weer in het nieuws. Iemand ging even snel boodschappen doen en heeft zijn hond 'even' in de auto gelaten. Laat uw huisdier nooit achter in de auto op een warme dag. De temperatuur in de auto kan door het glas en metaal razendsnel stijgen, ook met de airconditioning aan of een raampje open, met orgaanschade of de dood tot gevolg.

Wanneer u een huisdier in een auto ziet, probeer dan zo snel mogelijk de eigenaar te achterhalen. Dit kan door de auto met nummerbord in nabijgelegen bedrijven om te laten roepen. Lukt dit niet, bel dan de lokale politie of de dierenambulance. Als het echt niet anders kan en u ziet dat het huisdier ernstig gevaar loopt, sla dan de ruit in van de auto en haal het dier er uit.

Borstel uw hond of kat regelmatig. Een schone vacht zonder klitten zorgt er voor dat het makkelijker is om af te koelen voor uw huisdier.

Uitlaten

Wanneer het erg warm is, is het beter uw hond niet te vaak en zeker niet op het heetst van de dag uit te laten. Door de hitte, de felle zon en de inspanning kan uw hond snel bezwijken. Het beste is uw hond voor 9 uur 's ochtends uit te laten en later op de avond nog een keer. Wanneer u uw hond toch uitlaat probeer dan asfalt te vermijden omdat dit door de donkere kleur erg warm kan worden en erg pijn kan doen aan de pootjes van uw huisdier, het eelt kan van de pootjes afslijten en het kan zelfs gaan bloeden. Neem daarnaast altijd een fles water mee zodat uw hond kan drinken wanneer hij dat wil en niet uitgedroogd raakt.

Oververhit en nu?

Neem uw huisdier zo snel mogelijk uit de zon en zorg voor koelte en schaduw. Wikkel het dier in koele natte lappen die u iedere 5 minuten ververst. Neem de temperatuur op en neem direct contact op met de dierenarts.
© 2015 - 2020 Sanj, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De hittegolf in NederlandDe hittegolf in NederlandJe houdt ervan of niet: de zomer. Velen houden van de zomerse dagen, zolang er maar geen hittegolf optreedt. Een hittego…
Huisdieren en vrieskouHuisdieren en vrieskouDe winter is een prachtig seizoen, maar de vrieskou brengt wel risico's met zich mee - ook voor huisdieren. Bekijk een a…
Tips voor de verkoeling van je hond bij warm weerTips voor de verkoeling van je hond bij warm weerBij warm zomerweer is het belangrijk om je hond koel te houden. Extreme warmte voelt onaangenaam voor je hond en kan tot…
Hond en hitte, een slechte combinatieHond en hitte, een slechte combinatieDe lente en zomers in Nederland lijken warmer te worden en leveren minimaal grotere temperatuurverschillen op. Warm kan…

Allergie en toch een kat? Het kan wel degelijkAllergie en toch een kat? Het kan wel degelijkWie allergisch is voor katten doet er uiteraard verstandig aan om uit de buurt te blijven van katten. Dat is niet altijd…
Hondenrassen en hun karaktereigenschappenHondenrassen en hun karaktereigenschappenUit onderzoek is gebleken dat een op de vijf huishoudens in Nederland een hond heeft. Er bestaan 339 erkende hondenrasse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
  • http://www.humanesociety.org/animals/resources/tips/pets_safe_heat_wave.html
  • http://www.redcross.org/prepare/disaster/pet-safety/protecting-pets-from-heat
  • http://www.petmd.com/dog/conditions/cardiovascular/c_dg_heat_stroke

Reageer op het artikel "Huisdier beschermen tegen hitte"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sanj
Laatste update: Oktober 2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!