Chippen hond of kat: regels, tips en hoe het werkt

Chippen hond of kat: regels, tips en hoe het werkt Door je huisdier te chippen, zorg je ervoor dat het dier altijd naar jou terug te leiden is. Ontsnap het dier eens of raken jullie elkaar op een andere manier kwijt, dan kan iedere dierenarts eenvoudig te chip uitlezen. Met het registratienummer kan men dan jou weer opsporen om je met je huisdier te herenigen. Het is dan echter wel van groot belang dat je de chip ook daadwerkelijk geregistreerd hebt! En welke andere zaken moet je nog weten over het chippen? Het chippen van je huisdier kan al jaren. Toch heeft het nog lang geduurd voordat het veel toegepast werd. Sinds april 2013 is het chippen van een jonge hond echter verplicht. Daarmee wordt het steeds gemakkelijker om dieren terug bij hun rechtmatige baasje te brengen. En het helpt misstanden en criminaliteit rondom honden en het fokken ervan te voorkomen.

Waarom chippen?

Voor de meeste mensen is het grootste voordeel van het chippen dat er een grotere kans is dat je een verloren of gestolen huisdier terugkrijgt. Toch is dat niet de enige reden om onze huisdieren te identificeren. Het helpt ook om het fokken van honden en de hondenhandel gezonder te maken. Er bestaan altijd nog teveel fokkerijen die het niet zo nauw nemen met de regels. Denk aan vaccinaties, te jong verkopen of een slechte behandeling. En ook bij het importeren en exporteren wordt er nogal eens gesjoemeld. Al dit soort praktijken zijn gemakkelijker aan te pakken met de degelijke registratie van het chippen.

Welke dieren kun je laten chippen?

Voor honden is de chip dus verplicht. Maar ook andere dieren kun je prima laten chippen. Een kat natuurlijk. Maar denk ook aan paarden, slangen, konijnen, papegaaien, schildpadden en fretten. Vooral dieren die bij een ontsnapping, waarschijnlijk niet zelf weer terugkomen, is chippen aanbevolen. Een natuurlijk bij exemplaren die erg kostbaar zijn en mogelijk gestolen kunnen worden.

Wat is een chip

De chips die gebruikt worden zijn kleine buisjes van ongeveer 13 millimeter groot. In het buisje zit een klein beetje micro-elektronica, waaronder de daadwerkelijke chip met daarin het unieke registratienummer. Om het registratienummer te krijgen, moet de chip met een speciaal afleesapparaat worden uitgelezen. Dit werkt met inductietechniek. Doordat het apparaat een klein elektrisch veld genereert, gaat er een kleine stroom lopen in de micro-elektronica. Daardoor zendt de chip een signaal uit, waarmee het registratienummer kan worden bepaald door de lezer.

Is de chip gevaarlijk?

Een chip inbrengen klink misschien een beetje eng. Maar door de gebruikte techniek is er geen risico. In de micro-elektronica zit geen batterij of accu. Er is dus niet continu een stuk elektronica actief, waar iets mis mee zou kunnen gaan. Er kan geen batterij gaan lekken en hoeft dus ook nooit vervangen te worden. Wordt de chip uitgelezen, dan gebeurt dit met een heel klein elektrisch veld en ook de stroom die in de chip gaat lopen is erg klein.

Chippen en registreren

We spreken vaak alleen van chippen, maar het chipje is slechts één kant van het verhaal. Het is natuurlijk net zo belangrijk dat de unieke code in de chip geregistreerd wordt in een daarvoor geschikte databank. Alleen een chip met uniek nummer in je hond helpt niets. Je moet dus het nummer laten registreren in één van de daarvoor bestemde databanken. Of in meerdere.

Er zijn anno 2015 verschillende databanken waar je de gegevens kunt laten vastleggen. De negen bekendste:
  • BackHome-asiel.nl
  • BackHomeClub.nl
  • StichtingCHIP.nl
  • Databankvoorhonden.nl
  • Hondregistreren.nl
  • Huisdier-registratie.nl
  • NDG.nl
  • PetBase.eu
  • Petlook.nl

Al deze instanties zijn goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken. Dat wil zeggen dat ze goedgekeurd zijn voor de sinds 2013 verplichte I&R registratie die voor honden geldt. Maar ook wanneer je een ander huisdier registreert, is het aan te raden dat bij een databank te doen met dergelijke goedkeuring.

Verschillende databanken

Sommige van de genoemde databanken zijn alleen voor honden en andere voor alle soorten dieren. Ze hebben niet allemaal dezelfde functie. Bij sommige kun je extra informatie laten vastleggen of bijvoorbeeld een foto uploaden. Ook kun je je adres gegevens wijzigingen wanneer je gaat verhuizen. En meestal kun je kiezen of en welke gegevens van jou openbaar zijn. Wil je dat iemand die je hond heeft gevonden, direct contact op kan nemen? Of wil je liever anoniem blijven? Dan moet een eerlijke vinder contact opnemen met de databank, die dan weer jou inlicht.

Hoe kom ik achter het registratienummer van mijn dier?

Wanneer de chip geplaatst wordt, krijg je deze informatie van de dierenarts. Meestal wordt dat in een dierenpaspoort of entboekje geschreven. Heb je deze gegevens niet of niet meer, dan kun je simpelweg naar de dierenarts gaan. Je laat daar de chip even uitlezen, zodat je het nummer weer hebt.

Het registratienummer en andere landen

Honden die in Nederland gechipt worden, krijgen een registratienummer van 15 cijfers. De eerste drie zijn 528 en daarmee de Nederlandse landencode. Haal je een hond uit het buitenland, dan moet het dier al gechipt zijn op basis van Europese wetgeving. Je moet dan echter nog steeds het nummer laten registreren bij één van de databanken. Dit moet binnen twee weken. En dit geldt niet alleen voor pups, maar ook voor oudere honden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Met een chip kan je huisdier gerust op stapMet een chip kan je huisdier gerust op stapJaarlijks raken er meer dan 30.000 huisdieren in ons land hun baasje kwijt. Een groot deel van deze dieren wordt terugge…
Waarom de kat chippen?Waarom de kat chippen?De hond laten we al langer chippen, maar inmiddels is de kat laten chippen ook meer gemeen goed geworden, soms wordt het…
Waarom het zinvol is hond en kat te laten chippenWaarom het zinvol is hond en kat te laten chippenHoewel het voor honden vanaf april 2013 verplicht is, geldt de verplichting om te chippen niet voor katten. Toch zal ied…

Help, mijn hond wordt oud!Iedere hondenbezitter hoopt natuurlijk dat zijn hond zo lang mogelijk leeft. Wat mensen zich niet altijd realiseren, is…
Agaporniden: DwergpapegaaienAgaporniden: DwergpapegaaienRuim de helft van de Nederlandse gezinnen heeft een huisdier. In totaal houden we ongeveer dertigmiljoen gezelschapsdier…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HebiFot, Pixabay
  • www.licg.nl
  • http://www.chipjedier.nl/
  • http://www.chipnummer.nl/
  • www.drloket.nl
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/baasje-gaat-slordig-om-met-chip-huisdier
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.