Waarom het zinvol is hond en kat te laten chippen

Waarom het zinvol is hond en kat te laten chippen Hoewel het voor honden vanaf april 2013 verplicht is, geldt de verplichting om te chippen niet voor katten. Toch zal iedere professional adviseren ook je kat te laten chippen. Hond en kat kunnen bijvoorbeeld veel gemakkelijker terug bij de baas gebracht worden, als deze om wat voor reden ook de weg naar huis niet hebben kunnen vinden. Wat zijn nog meer redenen om hond en kat te laten chippen en hoe werkt de chip precies?

De chip

Wat is een chip?

Een chip heet officieel een transponder. Het is een minuscuul buisje van kunststof of bioglas en is pakweg 14 mm lang. In het buisje tref je een heel klein stukje micro-elektronica aan. Er zit een zogenaamde spoel en microchip in. Op deze microchip zit een uniek registratienummer. Dit nummer is cruciaal, want dit wordt bij registratie gekoppeld aan een dier.

Bron: Blickpixel, PixabayBron: Blickpixel, Pixabay
Voor dieren bestaan de identificatiechips bestaand er de ISO-standaarden 11784 en 11785. Chips die hieraan voldoen hebben een uniek vijftiencijferig nummer en beginnen met een land- of fabriekscode. Nederland kent de code 528. Het nummer is of op de stamboom (rashonden) of in het paspoort terug te vinden.

Hoe werkt de chip?

Als er een dier gevonden is zal er met een afleesapparaat over het dier, veelal bij de hals, gezocht worden. Door de afleesapparatuur gaat er in de spoel een zogenaamde inductiestroom lopen en deze activeert vervolgens de computerchip. Het signaal dat uitgezonden wordt is op het afleesapparaat te zien en zo kan in het registratiesysteem de eigenaar van het dier gevonden worden.

Als er geen afleesapparaat in de buurt is, doet en kan de chip niets in het lichaam van de hond of de kat. De chip is volledig ongevaarlijk voor het dier en het heeft er verder ook geen last van. Een enkele keer is de chip dicht onder de huid aangebracht en kan je het voelen als je het dier aait. Ook dit is niet erg voor het dier.

Wie chipt en wat zijn de kosten?

Direct chippen

Het is veelal in de dierenartspraktijk dat de chip met een holle injectienaald wordt aangebracht. Veelal de dierenarts zelf, maar het mag ook een specifieke medewerker zijn die opgeleid is en dit werk doorlopend doet. Zowel bij pups als kittens zie je dat de jonge dieren - nog in de periode bij de moeder - al gechipt worden (jonge honden moeten binnen zeven weken na de geboorte gechipt zijn en binnen acht weken geregistreerd).

Bron: Chiemsee2016, PixabayBron: Chiemsee2016, Pixabay
Wijzigen van eigenaar
De pup mag iets eerder weg bij de moeder dan het kitten, maar zodra het dier opgehaald wordt is het relatief eenvoudig om samen met de fokker het wijzigingsformulier in te vullen. Meestal kan je online een wijziging doorvoeren en er zijn eigenlijk nauwelijks kosten aan verbonden. Meer informatie in Nederland is onder meer te vinden bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Dit is niet de enige, maar wel de grootste. Voor een volledig overzicht waar je je dier kunt laten registreren, kan je kijken op chipnummer.

Een hond uit het buitenland halen is natuurlijk ook een mogelijkheid en ook hier geldt het chippen. Als de hond gechipt is, moet deze binnen twee weken geregistreerd staan bij een Nederlandse databank. Een niet gechipte hond dient alsnog gechipt te worden in de kliniek. Haal je een kat uit het buitenland, dan stem je af of het dier al of niet gechipt is. Als de kat gechipt is, hevel je het ook over en anders kan je zelf bepalen of je de kat alsnog in Nederland laat chippen.

Kosten

Niet iedere dierenkliniek vraagt hetzelfde bedrag voor het chippen van de hond of kat. Het loont de moeite eens rond te vragen als je van plan bent je kat of hond te laten chippen. Zeker als je een nest hebt, kan het een dure aangelegenheid worden.
Het tarief varieert € 20 tot € 55. Daarvoor krijg je de fysieke chip, het inbrengen bij het dier (zie het als een soort consult) en de aanmelding bij de databank.

Als je je kat of hond verzekerd hebt, dan zitten deze kosten veelal ook in het standaardpakket. Het is echter niet bij iedere verzekeraar zo, dus verifieer op voorhand.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Waarom chippen?

Gevonden dieren

Hoewel alleen de hond verplicht* is om gechipt te zijn, wordt het ook als zinvol voor de kat ervaren. Zeker de kat die buitenkomt kan, om wat voor reden dan ook, weg geraken. Als iemand de kat dan vindt, kan de chip uitgelezen worden en de eigenaar gebeld. Dit gegeven maakt ook dat het belangrijk is om wijzigingen van telefoonnummer en adres altijd door te geven. Dit wordt nog wel eens vergeten en dan kan het alsnog moeilijk worden om een gevonden dier terug te brengen bij de baas.

* = De verplichting vanaf april 2013 geldt voor jonge en geïmporteerde honden. Oudere honden in Nederland hoeven niet alsnog gechipt te worden als je dat als eigenaar niet wilt.

Malafide handel

Men verwacht met de verplichting bij honden dat het de malafide hondenhandel voor een groot deel tegen gaat. Maar ook verwaarlozing of mishandeling van het dier. Er wordt dan ook altijd geadviseerd om een reeds gechipte hond te kopen. Dat maakt de kans op een dier uit de malafide handel (en alle mogelijk daarbij behorende problemen) kleiner.

Realiseer je wel dat je ook met een gechipte hond of kat problemen kunt krijgen. Het blijft nu eenmaal een levend dier en een dierenarts kan niet op voorhand alle onzekerheden wegnemen. Daarnaast blijft je gezonde verstand gebruiken, zeker bij een dier, van essentieel belang. Bij het zien van een leuk jong dier is de kans immers aanwezig dat de emotie het wint van de ratio en je alle mogelijke alarmbellen negeert.

Tot slot

Er zijn genoeg redenen te bedenken om ervoor te zorgen dat je kat of hond gechipt is. Als het niet om een verplichting gaat, dan wil je je dier toch sowieso terugvinden, als deze zoek is. Bovendien helpt chippen de kwalijke broodfokkers tegengaan, maar neemt het niet weg dat je bij een dier - ook met chip - altijd alert moet zijn.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Huisdieren laten chippen, voor- en nadelenHuisdieren laten chippen, voor- en nadelenHet chippen van een huisdier houdt in dat het dier een chip onder de huid krijgt ingebracht waardoor het altijd zijn per…
Waarom de kat chippen?Waarom de kat chippen?De hond laten we al langer chippen, maar inmiddels is de kat laten chippen ook meer gemeen goed geworden, soms wordt het…
Chippen hond of kat: regels, tips en hoe het werktChippen hond of kat: regels, tips en hoe het werktDoor je huisdier te chippen, zorg je ervoor dat het dier altijd naar jou terug te leiden is. Ontsnap het dier eens of ra…

Overgewicht bij de hond voorkomenOvergewicht bij de hond voorkomenOok honden kunnen overgewicht hebben en met name in de westerse maatschappij ligt overgewicht ook bij de hond op de loer…
Indische landschildpad: een exotisch diertje in huisIndische landschildpad: een exotisch diertje in huisEen landschildpad is een beschermde diersoort. Toch zijn er enkele exemplaren die je wel in huis mag hebben mits ze van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • https://hondenbescherming.nl/ik-neem-een-hond/verplicht-chippen/
  • Neocat 1/2017: De kat chippen
  • http://www.chipjedier.nl/3n7/chip-je-kat/waarom-geen-verplichting-voor-katten.html
  • http://www.jedierenwijzer.nl/blog/je-hond-chippen-wat-zijn-de-kosten/
  • http://www.112huisdier.nl/kosten-chippen-kat/
  • www.ndg.nl
  • Afbeelding bron 1: Blickpixel, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Chiemsee2016, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.