Waarom de kat chippen?

Waarom de kat chippen? De hond laten we al langer chippen, maar inmiddels is de kat laten chippen ook meer gemeen goed geworden, soms wordt het zelfs al verplicht gesteld. Maar hoe werkt het en wat zijn de voordelen van het laten chippen van de kat?

Waarom?

De beste reden is nog steeds dat weggelopen huisdieren beter gevonden kunnen worden. Om verschillende redenen komen weggelopen huisdieren niet meer terug, maar de kans wordt aanzienlijk vergroot als het dier een chip heeft.

Natuurlijk zijn er meerdere manieren om je kat die weggelopen is, terug te vinden. Zo is er de aloude halsband/ketting voorzien van een kokertje of penning. De tatoeage was er ook altijd een, maar is al vanaf 2002 verboden. Bovendien had deze als nadeel, dat het enig moment niet goed meer te zien was. En dan is er de beste manier, de chip.

Wat is het precies?

In een buisje van polymeer zit een microchip (met een spoeltje, de antenne) De chip is erg klein, 13,4 mm lang en een doorsnee van 2 mm. Het polymere buisje zorgt er voor dat de microchip niet wordt afgestoten of door het lichaam aan de wandel gaat. Het buisje wordt op deze manier snel ingekapseld en heeft een onbeperkte levensduur. Het ingekapselde buisje is niet van buitenaf zichtbaar.

Op de microchip staat een unieke code en het spoeltje stuurt deze unieke code vervolgens naar het afleesapparaat. Alle dieren staan geregistreerd in databanken, bijvoorbeeld bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Dit is een grote databank. Het betreft een stichting zonder winstoogmerk. Als je enig moment gaat verhuizen kan je je adreswijziging eenvoudig doorgeven (wat in de praktijk nog wel eens vergeten wordt) middels een te downloaden formulier. De kosten zijn € 4.50 voor de administratieve verwerking en er volgt een schriftelijke bevestiging.

Hoe werkt het nou?

Als je de kat laat chippen dat wordt er een formulier ingevuld van het NDG. De volgende gegevens worden geregistreerd.
  • naam
  • soort
  • dieren
  • geboortedatum
  • adresgegevens eigenaar
  • adresgegevens dierenarts
Op dit formulier staat ook de barcode met het unieke nummer (15 cijfers). Zowel de eigenaar als de dierenarts ondertekenen het formulier.

De chip plaatsen

De chip is eenvoudig te zetten. Links van de schouderbladen wordt er een stevige plooi gepakt en een speciale naald wordt onder de huid gezet. Vervolgens wordt de chip onder de huid geschoten. Een seconde of 2 en dan is alles klaar en de kat merkt er nauwelijks wat van.

Vervolgens zal de dierenarts met het afleesapparaat over de plaats gaan waar deze de chip gezet heeft en leest zo de code. Een stikker met de code komt in het kattenpaspoort en het nummer wordt eveneens in de computer gezet.
Het formulier wordt vervolgens opgestuurd en dan vindt de registratie plaats bij het NDG. Ten completering van het geheel krijgt de eigenaar van het die een kaartje met alle gegevens en de code toegestuurd.

Kosten

De dierenarts zal het consult in rekening brengen en de chip + afhandeling richting het NDG (aanmelden kost € 4,50). Het exacte bedrag is dus niet te noemen (consult alleen kan variëren van € 17.50 tot € 30,00), bovendien mogen dierenartsen in het kader van de mededingingswet geen adviesprijzen meer hanteren. Maar totale kosten blijven over het algemeen onder de € 40,00.

Tot slot

Ook in het buitenland is een chip belangrijk en voor bepaalde onderzoeken is het nodig de kat een chip te hebben gegeven. Daarnaast zijn er verzekeraars die het inmiddels verplicht stellen. Alles bij elkaar dus zeer zinvol de kat, en dat mag ook al als kitten, een chip te geven.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Huisdieren laten chippen, voor- en nadelenHuisdieren laten chippen, voor- en nadelenHet chippen van een huisdier houdt in dat het dier een chip onder de huid krijgt ingebracht waardoor het altijd zijn per…
Chippen hond of kat: regels, tips en hoe het werktChippen hond of kat: regels, tips en hoe het werktDoor je huisdier te chippen, zorg je ervoor dat het dier altijd naar jou terug te leiden is. Ontsnap het dier eens of ra…
Waarom het zinvol is hond en kat te laten chippenWaarom het zinvol is hond en kat te laten chippenHoewel het voor honden vanaf april 2013 verplicht is, geldt de verplichting om te chippen niet voor katten. Toch zal ied…

Katten en kinderenKatten en kinderenNiet iedereen is in de overtuiging dat katten en kinderen altijd goed samengaan, maar als je er op een juiste manier mee…
Huidproblemen bij de katHuidproblemen bij de katEen kat wordt altijd vaak gezien als een gemakkelijk huisdier en strikt genomen is dat ook zo. Als de kat haar natje en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.