Vakantie, wat doet u met uw huisdier?

Vakantie, wat doet u met uw huisdier? Katten, honden, knaagdieren, vogels… als u op vakantie gaat mogen ze lang niet altijd meegenomen worden naar het vakantieadres. Sommige mensen laten hun vogel dan wegvliegen, trekken hun goudvissen door de wc, zetten de cavia in de tuin, sturend e kat naar buiten en binden de hond aan een boom vast. Een dierenpension is een betere oplossing, of breng uw huisdier tijdelijk onderdak bij familie of vrienden. Wat zijn de voorwaarden voordat uw kat in een pension kan, wat kost het, en wat voor andere oplossingen kunt u zoeken? Kat, hond, konijn, vogel... als u op vakantie gaat mag u ze niet altijd meenemen, hoewel er veel vakantieadressen zijn waar huisdieren welkom zijn. Een huisdier aan zijn lot overlaten is strafbaar. Gelukkig willen de meeste mensen dit ook niet. Er zijn goede oplossingen te bedenken om uw huisdier tijdelijk onderdak te bieden. Het hoeft geen geld te kosten, of het hoeft niet duur te zijn. Ten eerste is er natuurlijk het dierenpension, die voor een bepaald bedrag per dag uw kat of hond of ander huisdier prima verzorging biedt tijdens uw vakantie. Er zijn pensions voor honden, katten, vogels, knaagdieren en zelfs voor paarden. Dierenpensions zijn voor veel mensen echter te duur. Maar als u het betalen kunt, regel het dan bijtijds. Wat is een dierenpension?

Kattenpension, hondenpension, dierenpension

In het dierenpension kunnen dieren tijdelijk onderdak krijgen, bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. De dieren moeten wel goed (en bijtijds) ingeënt zijn tegen de meest besmettelijke en gevaarlijke ziektes, bijvoorbeeld tegen niesziekte bij katten. De vaccins moeten ruim vantevoren al gegeven zijn, om te voorkomen dat dieren andere dieren besmetten met ziektes. In het pension wordt uw huisdier gedurende uw afwezigheid opgevangen, zo goed mogelijk verzorgd. De dieren hebben meestal een eigen hokje waar ze zich in terug kunnen trekken, maar er zijn vaak ook ruimtes waarin ze vrij mogen rondlopen. Als het honden betreft, worden deze netjes uitgelaten en er wordt met ze gespeeld.

Wat kost een kattenpension of hondenpension?

Dierenpensions laten zich meestal per dag betalen. Als u dus 14 dagen op vakantie gaat, betaalt u waarschijnlijk voor 12 of 13 overnachtingen van het huisdier. De prijzen variëren van 5 euro tot 8 euro per dag. Bij hondenpensions liggen de tarieven iets hoger, variërend van 7 tot 12 euro per dag. Dat komt omdat honden bewerkelijker zijn dan katten. Honden moeten uitgelaten worden en er moet met hen gespeeld worden, bovendien eten ze vaak wat meer dan katten. Ook hebben ze grotere hokken nodig en dergelijke.

Voorwaarden voor opname in dierenpension

  • Uw huisdier mag geen besmettelijke ziektes hebben
  • Het huisdier moet behandeld zijn tegen vlooien
  • Uw huisdier moet (bijtijds! ) ingeënt zijn (Zie de voorwaarden op de websites van het pension)

Dieren die neigen tot veel vechten of zoiets dergelijks, kunnen waarschijnlijk wel opgenomen worden, maar bespreek van te voren goed het probleemgedrag door.

Dierenpension te duur voor u, wat nu?

Als u geen dierenpension kunt betalen, maar wel een paar euro per dag kunt uitgeven, zoek dan in uw buurt naar iemand die een bijbaantje zoekt in de vakantie. Als u een betrouwbare kennis gevonden heeft, bijvoorbeeld een tiener, spreek dan een kleine prijs af voor de dagelijkse verzorging van uw huisdier. Bijvoorbeeld 1 of 2 euro per dag voor een kat en bijvoorbeeld 2 of 3 of 5 euro per dag voor een hond. Het nadeel is dan wel dat u uw huissleutel aan iemand moet geven. Katten kunt u gemakkelijk thuis laten verzorgen, maar honden kunnen vereenzamen als u ze te veel alleen laat. Een hond kan dus het beste uit logeren gaan als u op vakantie gaat. Lukt dat niet dan moet de hond regelmatig echt uitgelaten worden en er moet regelmatig iemand zijn die het dier aandacht geeft. Een paar dagen kan dat een oplossing zijn, maar niet veel langer. Er zijn echter veel vakantieadressen waar een huisdier welkom is.

Een paar dagen weg, katten verzorging

Een kat is een solitair dier wat korte tijd goed alleen kan zijn. Gaat u bijvoorbeeld drie dagen weg, dan is het mogelijk om de kat goed verzorgd achter te laten. Er is tegenwoordig droogvoer op de markt en voederbakken die om de zoveel uur wat eten in het bakje laten vallen. U kunt een kat daardoor maximaal een midweek alleen thuis laten. Een midweek telt vijf dagen, maar de eerste en de laatste dag, vertrekt u en komt u weer terug. U kunt die dagen de kat gewoon blikvoer of (beter!) rauw vlees (landvlees of zeevlees) te eten geven. Op de drie dagen die er tussen zitten, is de kat alleen. U heeft dan nodig (voor een kat):

  • Twee schone kattenbakken met steentjes erin
  • Vijf volle bakjes water op een stabiele ondergrond zodat ze niet omgegooid kunnen worden
  • 4 Volle bakjes droogvoer of een voederbak met timer (voert automatisch)

Zorg dat de kat bij het eten en het drinken kan. Zorg dat de kat veilig is. Laat een kat nooit langer alleen dan maximaal drie dagen en hou er rekening mee dat katten soms chagrijnig worden als ze het gevoel hebben dat u ze in de steek laat en dan nemen ze soms wraak door demonstratief op de grond te poepen, op de bank te plassen of uw planten kapot te maken. Het is altijd beter als de katten verzorgd worden door een persoon. U kunt een kat hooguit eenmaal per 6 maanden een a twee dagen en nachten alleen laten, met voldoende droogvoer en water en meerdere schone kattenbakken in huis, maar vaker zeker niet. Als u een kat heeft die altijd al vaker buiten is dan binnen, kunt u de kat maximaal twee dagen buiten laten. (Een kattenluik is aan te raden) Zorg dat er voldoende water in de tuin staat en genoeg droogvoer op een plek waar geen regenwater kan vallen. In elk situatie is het echter beter om ervoor te zorgen dat een persoon de kat komt verzorgen.

Buitenkat

Als u buiten-katten heeft, dat wil zeggen: katten die toch al gewend zijn om vaak buiten te leven en te slapen, dan kunt u overwegen om de katten in de tuin door iemand te laten verzorgen. Zorg dat de verzorger water kan bijvullen in de tuin. Zet blikken met blikopener (!) en een paar bakjes, op een tafel buiten, zodat de verzorger genoeg eten en drinken en schone voederbakjes voor de kat kan vinden. Zorg dat er grote schone gieter met schoon water in de schaduw staat, zodat de verzorger het water voor de kat kan bijvullen. Nog beter is een buitenkraan. Als ik uit eigen ervaring spreek: wij hebben een kat die zijn leven lang al liever buiten is dan binnen. Terwijl de andere katten steeds de gezelligheid van het huis opzoeken, en vrijwel elke nacht binnen slapen, is de buitenkat 's nachts aan de wandel. Hij jaagt graag in het natuurgebied rondom ons huis op veldmuizen. In de vakanties is hij dan ook gewoon buiten, terwijl de andere katten binnen zijn en ook door een kennis verzorgd worden. De buitenkat krijgt elke dag buiten eten en drinken. Als we terugkomen van vakantie zit hij lekker in het zonnetje voor het huis. Er staat ook een kartonnen doos met een dekentje onder een afdak, waar hij soms slaapt. Voor een korte vakantie is dit geen probleem. Dit gaat al tien jaar zo en ik ben ervan overtuigd dat het voor deze kat de beste oplossing is om hem tijdens vakanties buiten te laten verzorgen, want het is een kat die zijn territorium buiten heeft. Hem een week opsluiten in een huis zou een kwelling voor hem zijn. Als hij binnen is, wil hij altijd heel snel weer naar buiten. Hij maakt gretig gebruik van het kattenluik. Dit is echter een uitzondering. De meeste katten hebben echt onderdak en aandacht nodig tijdens uw vakantie.

Vakantieadres voor hond of kat

Als u helemaal niets kunt betalen om uw kat of hond te laten verzorgen terwijl u op vakantie bent, zult u een kennis bereid moeten vinden om uw huisdier te verzorgen. De meeste mensen lukt dat via familie of vrienden of buren. Als dat echter niet lukt, zult u toch moeten zoeken naar een oplossing die wel wat kost. Hou in gedachten dat een vakantie meestal maar een of twee weken duurt, daarvoor doe je je hond of kat toch niet weg? Zoek dus actief naar een oplossing en informeer bij vrienden of ze u kunnen helpen. Dieren hebben ook gevoel, laat ze niet in de steek voor uw eigen plezier. Leg vrienden, buren en/of kenissen uit hoe hard u omhoog zit in verband met opvang voor uw kat/hond.

Waar vind u een dierenpension?

Zoek op het internet naar dierenpension, kattenpension, enzovoorts, in uw gemeente. In vrijwel elke gemeente zitten katten of hondenpensions.

Nadelen dierenpension

  • Omdat er veel dieren bij elkaar zitten kan het voorkomen dat uw huisdier sneller een virus of iets dergelijks, oploopt. De pensionhouders weten dit en een goed pension zal ook weten hoe ermee om moet worden gegaan. Dit zijn over het algemeen onschuldige aandoeningen die snel weer over gaan.
  • De kat of hond moet wennen aan een andere omgeving en aan andere dieren, maar vaak gaat dit prima en komen ze hun vakantie goed door
  • Pensions zijn niet goedkoop. De prijs staat gelukkig wel in verhouding tot de service.
  • Uw huisdier moet bijtijds ingeënt zijn tegen bepaalde ziektes, anders worden ze in een pension meestal niet toegelaten

Een alternatief voor een pension is iemand vinden die, ook tegen betaling, uw huisdier gedurende uw vakantie, in huis wil nemen, of iemand die bij u thuis het huisdier komt verzorgen.

Vakantie, huisdieren toegestaan

Let er bij het boeken van uw vakantiehuis op of huisdieren zijn toegestaan. U kunt uw huisdier natuurlijk ook gewoon meenemen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beroep onder de loep: dierenpension-houderBeroep onder de loep: dierenpension-houderEen dierenpensionhouder kiest dit beroep met zijn hart: met hart voor dieren, De opleiding is niet zo zwaar en erg leuk…
U gaat op vakantie en uw huisdier?U gaat op vakantie en uw huisdier?Bijna iedereen gaat jaarlijks op vakantie met het gezin. De huisdieren die vaak bij het gezin horen kunnen helaas niet o…
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Wat kost vakantieopvang voor dieren?Wat kost vakantieopvang voor dieren?In veel gevallen is het niet mogelijk om uw huisdier mee te nemen op vakantie. Voor een kat kunt u vaak nog wel afsprake…

Waarom eet mijn hond poep en hoe leer ik het hem af?Waarom eet mijn hond poep en hoe leer ik het hem af?Er zijn honden die poep eten. Soms hun eigen ontlasting, soms kattenpoep, konijnenpoep, paardenpoep of poep van soortgen…
Ontwormen van honden en katten: Hoe en waaromIn dit artikel wordt verteld waarom je honden en katten goed moet ontwormen, hoe vaak dit dient te gebeuren en welke mid…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.