De fascinerende kat

De fascinerende kat De kat is al eeuwen een fascinerend dier voor veel mensen en toch kan lang niet iedereen goed benoemen waarom dat zo is. Bovendien, waar de een er zelfs bang voor is, kan de ander de ogen er niet vanaf houden vanuit schoonheid of karakter. Je bent kattenliefhebber of niet, er is bij de kat nauwelijks een tussenweg. Het blijft een gegeven dat er veel mensen zijn die het niet goed kunnen benoemen waarom ze de kat zo leuk vinden … hoe zit dat?

Katten kijken

De kat is lang niet altijd lekker sociaal naar de mens, ze doet wat ze zelf wil en komt dus ook naar je toe als het haar uitkomt … en niet andersom. Dat zou de kat eerder minder leuk maken dan bijvoorbeeld de hond en toch is dat niet zo. De kat heeft bij de liefhebber een speciale plaats en men kan eindeloos een kat observeren. Wie even zoekt op internet, vindt duizenden filmpjes van katten die in dozen kruipen of er juist uit vallen. Ergens opklimmen wat niet mag, de hond voor de gek houden (spelen dus), de buurt vanaf de vensterbank in de gaten houden en soms vergeten dat er glas in zit of heerlijk verstrengeld met een kind in slaap vallen. We kijken er massaal naar en iedere dag vinden we weer nieuwe filmpjes.

Een keur aan (ras)katten

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Mede door die fascinatie is men in de loop der tijd meerdere rassen uit de verschillende gebieden gaan perfectioneren of zelfs gaan kruisen. De keus aan katten heden ten dagen is dan ook enorm. Slanke kortharige tot grote stevige langharige en alles wat er tussen zit. Soms zelfs zo uitgesproken, dat er 'foutjes' in deze katten komen. Denk maar eens aan de doorgetrokken extreme neus van de Siamees of de te platte stompe neus van de Pers.

De raskenmerken gaan gelukkig ook over het karakter van het dier en daar hebben mensen natuurlijk ook zo hun voorkeuren. De rasverenigingen doen inmiddels hun best om fouten in de natuur niet als maatstaf (meer) te hanteren, dit was in het verleden wel anders en werden extremen juist doorgetrokken (met alle gevolgen van dien qua gezondheid).
Overigens zegt het hebben van papieren voor de kat nog niet zoveel over de gezondheid van de kat, want het kan nog steeds een dier zijn wat door inteelt tot stand is gekomen. De stamboompapieren van de kat worden door veel fokkers als leidend ervaren, maar helaas telt de beurs ook nogal eens mee. Een raskat levert ook zonder stamboom nog een aardig bedrag op.

Eigenzinnig

De hond is volgzaam en hoewel menigeen dat als prettig ervaart (gewoon roepen en de hond komt), vinden veel mensen het eigenzinnige van de kat eigenlijk zeker zo leuk. De meeste katten komen namelijk niet wanneer je ze roept. Misschien nog wel als je wat lekkers klaar zet, maar over het algemeen bepaalt de kat het immers zelf of ze komt of ze komt niet. Niet zelden komt de kat op een onverwacht moment plots bij je zitten.

”De vele gezichten van de kat maken haar zo interessant” Julien Sta

De kat zoekt ook andere (nieuwe) omgevingen op, vaak is het gewoon nieuwsgierigheid. Dat brengt ze vervolgens weer in precaire situaties en niet zelden moet de kat ergens uit gered worden of ze wringt zich er alsnog uit. Maar ja, de kat lijkt meerdere levens te hebben, dus ze komt vaak alsnog goed (op de pootjes) terecht.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Beangstigend
Dat eigenzinnige karakter van de kat levert bij sommige mensen nog wel eens een angstig beeld op. Want er is ook een groep mensen die de kat eng vinden. Ze is snel, lijkt alles te overzien, heeft grote ogen die je nadrukkelijk aan kunnen kijken en dan hebben we het nog niet over de zwarte kat die ongeluk zou brengen.

Eigenlijk is de zwarte kat met de helgele ogen vaak erg mooi, met ogen die er als het ware uit springen tegen die zwarte vacht. Maar de man of vrouw die bang is van de kat, kan de schoonheid er niet van inzien.

Een vriendje

Waar we nogal eens aan voorbij gaan is het gegeven dat de kat ook zomaar en vriendje kan zijn. Een kat is namelijk zeer sensitief en voelt ook bij de mens heel nadrukkelijk aan hoe hij of zij zich voelt op dat moment.
Als je bijvoorbeeld in een neerslachtige bui zit, kan de kat je zomaar opzoeken. Bijvoorbeeld naast je komen liggen of op de schoot springen. De kat komt dicht bij je om bijvoorbeeld troost voor je te zijn, je aandacht af te leiden etc. We weten niet exact het hoe en waarom, maar dat het werkt is iets wat zeker is. Zowel bij volwassenen en zeker bij kinderen heeft het op een of andere manier zeker effect.

Bron: AnnastaalBron: Annastaal

Tot slot

De kat heeft vele gezichten en op een of andere manier vindt de mens dat machtig interessant. De kat is een gestroomlijnd en mooi dier én heeft een duidelijk eigen geest … wat een totaalplaatje geeft van een zeer gewenst dier en absoluut fascinerend.
Dit alles maakt dat al die miljoenen katten die er op aarde leven, nogal wat aanhangers hebben. Met recht een dier wat door de eeuwen heen als fascinerend te boek staat.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer spreken we van “fascinatie”?Wanneer spreken we van “fascinatie”?Je hoort het mensen wel eens zeggen dat ze gefascineerd zijn door iets of iemand. Maar zeggen we dat niet te gemakkelijk…
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek … s…
Schoonheid van de diamantSchoonheid van de diamantHet houdt ons al eeuwen bezig, maar waar komt die fascinatie voor de diamant toch vandaan en wat doen we allemaal met di…

Aandoeningen puppy: groeipijn (enostosis)Aandoeningen puppy: groeipijn (enostosis)Bij jonge honden van een middelgrote tot grote rassen, komt het nog wel eens voor dat ze erg snel groeien. Door een groe…
Project Fairfok: gezonde en sociale rashonden in 2024nieuws uitgelichtProject Fairfok: gezonde en sociale rashonden in 2024Op 27 november heeft de Raad van Beheer het projectplan Fairfok aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma van Economische…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 3: Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.