De vacht van de kat

De vacht van de kat Als je teruggaat naar de natuur, dan hebben katten een dikkere wintervacht dan dat hun zomervacht is. Logisch, want het wordt kouder en de vacht voorziet de kat buiten van warmte. Het wordt iets anders als de kat veel binnen is of plots in een warmer klimaat terecht komt. Het natuurlijke proces, past zich aan aan de situatie en dat is een mooi proces. Alleen misschien iets minder voor de eigenaar die mogelijk onverwacht een verharende kat heeft. Een verharende kat hoort er nu eenmaal bij, maar alleen dan wanneer het ook om een logisch proces gaat.

De kat in de natuur

De kat die veel buiten is, zal grotendeels het natuurlijke proces aanhouden. Althans, dat gaat vanzelf. Als het kouder wordt krijgt de kat een wintervacht en afhankelijk van het ras zie je dat duidelijker of juist niet. Een kat die gezond is en goede voeding krijgt, zal altijd een glanzende volle vacht hebben. Lang of kort haar, maakt niet uit. Aan de vacht zie je vaak hoe gezond een kat is.

Als het kouder wordt, naar binnen

Als de kat veel buiten is en het weer wordt kouder, dan zal de kat automatisch naar een wintervacht omgaan. Maar dat brengt tevens een wat lastiger probleem met zich mee. Want de kat die veel buiten is, komt zeker in de winter ook graag binnen en de droge lucht van de verwarming kan dan lastig zijn voor de kat. Buiten die warme dikkere vacht, maar bij de kachel blaast het een en al warmte uit en dat geeft gemengde signalen bij de kat. Daar komt nog bij dat er elektrostatische spanning bij de verwarming kan ontstaan en als je dan de kat al liefkozend wilt aaien, kan dit heel onprettig aanvoelen voor de kat.

Natte vacht

Als de vacht nat is, is het verstandig de kat binnen te houden tot het moment dat deze droog is. De isolerende werking van de vacht neemt snel af als de vacht erg nat is. Zo kan het dier dus ziek worden als deze met een natte vacht naar buiten gaat.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Sterk afwijkend

Andere omgevingstemperatuur

De kat zal heel snel verharen op het moment dat je deze met een wintervacht in een aanhoudend warme temperatuur zet. Bijvoorbeeld als je gaat emigreren naar een zonnig land of er in ieder geval langere tijd naar toe gaat en de kat meegaat. In geen tijd verliest de kat de winterwacht en past deze zich aan aan de lokale temperatuur.

Ziek

Die rui is een natuurlijk proces en daar is dus niets aan te doen. Anders wordt het als er geen aanleiding toe is en de vacht toch uitvalt. De zomervacht heel dun wordt en de wintervacht meer op een zomervacht lijkt. Zoals gezegd kan je aan een vacht veel zien en als een vacht dof is en met vele haaruitval (zonder aanleiding) dan kan je aannemen dat er iets met je kat aan de hand is. Volg het beest extra goed en bekijk of het eten en drinken goed blijft gaan, hoe de ontlasting eruit ziet (en als de kat buiten is, houd deze dan wat langer binnen), controleer of de kat schilfering op de huid heeft en raadpleeg je dierenarts als de situatie niet verbetert. Het signaal kan heel ergens anders vandaan komen.

Als het niets inwendigs is kan het ook zijn dat de kat te weinig onverzadigde vetzuren binnenkrijgt en dat weerspiegelt zich snel op de vacht. Als je goede voeding voor de kat geeft, zou er eigenlijk geen tekort kunnen ontstaan. Zelf vers eten klaar maken wordt meestal met de beste bedoelingen klaargemaakt, dat neemt niet weg dat er toch een tekort kan ontstaan als je niet alle voedingstoffen in de gaten houdt. Maar het kan ook om een allergie gaan of een bacterie of schimmel. Hier kom je over het algemeen toch pas achter als je naar de dierenarts gaat.

Hormonen

Een dier kan na de castratie ook last krijgen van haaruitval. Zelfs een kater krijgt minder vrouwelijk hormoon na de castratie en kan er dus last van krijgen. Je kunt het kunstmatig aanvullen, alleen worden sommige katers er dikker van. Stem dit af met je dierenarts.

Hoe de haardos in de hand te houden

Kort of lang haar, als je kat regelmatig kamt, haal je de losse haren eruit. Haren die vervolgens weer niet in huis belanden. Er zijn speciale kammen die de haren vasthouden, maar als je die niet hebt neem dan een vochtige zeemleren lap die je bij het kammen meteen mee over de vacht haalt. De haren blijven hieraan kleven en komen zo niet in je huis terecht.

Doe het op een prettige manier en maak het tot een momentje samen met je kat. Op die manier kan je de kat borstelen op ieder moment dat het je uitkomt en wil de kat er niet meteen vandoor of hoef je niet te vechten om de vacht weer mooi te maken.

Tot slot

Als je een kat neemt moet je je realiseren dat haren erbij horen. Een kat verhaart nu eenmaal. Maar als je het een beetje slim doet, is het prima in de hand te houden, heb je er in je huis minder last van en de kat likt ook niet al die haren weg. Haren die vervolgens alleen maar weer haarballen moeten worden.
© 2014 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vacht van de Perzische katDe vacht van de Perzische katDe Perzische kat, en dan wel te verstaan de langharige Pers, heeft een dubbele vacht die met beleid bijgehouden moet wor…
Verzorging vacht van de langharige katVerzorging vacht van de langharige katEr zijn verschillende raskatten die een halflange of lange vacht hebben. De pers is een van de meest bekende met de plat…
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
De Main Coon als huiskatDe Main Coon vind zijn oorsprong in Amerika. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Een populair broodjeaa…

Welke hond past bij mij: waar op letten bij keuze voor hond?Welke hond past bij mij: waar op letten bij keuze voor hond?Je besluit een hond te nemen. De volgende vraag is dan: "welke hond moet ik kopen?". Natuurlijk een voor de hand liggend…
Canicross uitrusting en tipsEr zijn ontzettend veel sporten die mensen niet kennen, terwijl ze toch erg leuk kunnen zijn. Een van deze sporten is ca…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 05-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.