Dogfrisbee, internationale wedstrijdsport voor hond en baas
Dogfrisbee, een officiële hondensport? Jazeker, er worden zelfs Europese kampioenschappen georganiseerd die elk jaar in een ander land worden gehouden. Dogfrisbee is een actieve sport voor hond en baas, zowel in acrobatisch als in conditioneel opzicht wordt het uiterste van de deelnemers gevergd. Het is een samenspel dat de band tussen baas en hond versterkt en een goed team in actie is een genot om naar te kijken. Op het Europees kampioenschap wordt er gestreden om de Europese titel in verschillende klassementen, de teams die uitkomen in de Super Open klasse maken zelfs kans om zich te kwalificeren voor het Wereld Kampioenschap dat wordt gehouden in Amerika. Pak de frisbee en de hond en doe mee!
Freestyle, het meest spectaculair
Dogfrisbee kent in principe drie onderdelen: Freestyle, Mini Distance en Long Distance. De Freestyle is het meest spectaculair om te zien omdat baas en hond hier een eigen invulling aan kunnen geven en een show opvoeren die het acrobatisch talent van beide het meest tot zijn recht laat komen. Een show duurt twee minuten en wordt uitgevoerd op muziek die past bij het thema.
De baas gebruikt verschillende werptechnieken om de hond allerlei acrobatische sprongen te laten maken waarbij de baas zelf ook gymnastische oefeningen uitvoert in samenspel met de hond. Er worden in totaal tien frisbees gegooid op zo'n manier dat zowel hond als baas zich elk van hun meest atletische kant kunnen laten zien, oogstrelend en fascinerend vermaak.
Plezier voor elk ras
Elk hondenras kan meedoen aan deze tak van sport en wellicht heeft u al wat ervaring opgedaan met uw hond op het strand of in het park. Uitblinkers in het genre zijn toch wel de Border Collies, met hun enorme uithoudingsvermogen en het gemak waarmee zij springen en hindernissen nemen slepen zij keer op keer de prijzen in de wacht. Neemt niet weg dat andere rassen ook heel goed kunnen presteren en er plezier in hebben, en al zal niet ieder ras op wedstrijdniveau kunnen spelen, het plezier staat voorop.
De ruimte die er voor de Freestyle oefeningen beschikbaar is is ongeveer 40x60 meter. U probeert een zo origineel mogelijke show samen te stellen waarbij u en de hond allerlei kunstjes en technieken laten zien met verschillende werp- en vangstijlen. Wanneer u deelneemt aan een Europese wedstrijd mag u zeven frisbees gebruiken, veiligheid staat hoog in het vaandel en de jury ziet er streng op toe dat de hoogtesprongen van de hond op de juiste manier worden afgeremd of opgevangen.
Mini Distance ook wel Toss & Fetch genoemd
Dit onderdeel duurt 1½ minuut en er wordt één schijf gebruikt. Op het veld is een lengte van 50 meter uitgezet en in vijf vakken van 10 meter onderverdeeld. Het reglement gebiedt dat u de hond achter u langs laat lopen en hem dan vooruit stuurt, op het moment dat de hond u passeert gooit u de frisbee. U werpt de schijf in een zo’n ver mogelijk vak, er rekening mee houdend dat de hond hem uit de lucht moet kunnen vangen. De hond moet de frisbee na het vangen zo snel mogelijk naar u terugbrengen.
Er moet secuur geworpen worden want schijven die buiten de afzetlijnen terecht komen, tellen niet mee. Als de hond de schijf heeft teruggebracht gooit u weer opnieuw vanachter de startlijn met dezelfde schijf, u krijgt 1½ minuut de tijd om de frisbee zo vaak en zo ver mogelijk te gooien en te laten terugbrengen. U mag bij een minder geslaagde worp de frisbee ook zelf uit het vak halen maar u moet weer achter de startlijn staan voordat u opnieuw mag gooien. De tijd gaat lopen zodra de eerste schijf wordt gegooid of wanneer de hond de startlijn is gepasseerd. Schijven die niet vanuit de lucht gevangen worden maar door de hond van de grond geraapt worden tellen niet mee, de manier van puntentelling wordt door de wedstrijdorganisatie bepaald.
Long distance
Dit is een onderdeel dat niet gespeeld wordt op internationale wedstrijden of kampioenschappen maar wel in nationaal verband. Er wordt op een zo groot mogelijk veld gespeeld met twee lijnrechters die langs de zijlijn staan en de afstand meten die wordt gegooid. Er wordt gestart vanachter de startlijn en er is geen tijdslimiet waarbinnen de oefening moet worden afgerond.
Er mag in totaal drie keer worden gegooid waarbij steeds dezelfde schijf gebruikt wordt, de schijf moet zo ver mogelijk worden gegooid waarbij de hond hem op het verst mogelijke punt moet vangen. De verste worp die door de hond is gevangen bepaalt de uiteindelijke afstand die voor de puntentelling gebruikt wordt. Schijven die buiten de zijlijnen van het speelveld terecht komen tellen niet mee voor punten maar wel als worp. Hier is een krachtige gooitechniek van grote invloed op het eindresultaat.
Cursus Dogfrisbee
De gooitechniek is sowieso een van de belangrijkste onderdelen van de sport, in het samenspel tussen baas en hond moet de hond erop kunnen vertrouwen dat de baas de frisbee goed gericht kan gooien en dat lijkt eenvoudiger dan het is!
Er zal dan ook veel geoefend moeten worden in het gooien van de frisbee nog voor u de hond in het spel betrekt, oefen met twee of meer personen waarbij u zich traint in het gericht gooien naar de anderen, vanuit verschillende posities en steeds een stukje verder uit elkaar. Als u dan eenmaal zover bent dat u de frisbee daar krijgt waar u hem wilt hebben kunt u de hond leren wat precies de bedoeling is. Het beste kunt u hiervoor een cursus volgen, op
dogfrisbee.nl/clubs vindt u per provincie de clubs die cursussen dogfrisbee geven, zo leert u deze leuke en intensieve sport op de juiste manier te beoefenen, veel speelplezier!
Lees verder