De geur van kattenurine verwijderen

De geur van kattenurine verwijderen Katten zijn natuurlijk geweldige dieren. Maar de geur van hun urine kan ontzettend hardnekkig zijn. Gelukkig zijn er manieren om snel van de geur van kattenpis verlost te raken. Iedereen die de trotse eigenaar of eigenares is van een kat, is bekend met de geur van kattenpis. En ook vooral met de hardnekkigheid ervan! Ook al zijn de plasjes zélf zo weggehaald en is het helemaal niet zo moeilijk om de urinevlekken te verwijderen, de geur blijft helaas maar al te lang hangen. Hierdoor hebben al veel gefrustreerde katteneigenaren schoenen, pantoffels en kleden weggegooid. Maar wat als de kat plast op het tapijt of op de meubels? Of als de geur van kattenurine in een houten of zelfs betonnen vloer is getrokken?

Van plassende kat tot verruïneerd huis

Heeft een kat eenmaal een plekje gevonden waar hij of zij graag plast, dan is de kans reëel dat je een groot probleem hebt. De kat is immers geneigd om zijn of haar behoefte iedere keer opnieuw op dezelfde plaats te doen, ook al maak je de boel nog zo vaak schoon. Er zijn verhalen bekend van katteneigenaren die hun hele laminaat- of parketvloer naar de filistijnen hebben zien gaan vanwege hun plassende kat.

Van kwaad tot erger

In eerste instantie raakt alleen de bovenkant van de vloer beschadigd. Dit komt door de kristallen in de kattenpis. Deze zijn ontzettend hardnekkig en voelen op den duur aan als schuurpapier. Maar de echte problemen ontstaan pas, wanneer de urine de onderkant van de houten vloer bereikt en in de ondervloer trekt. De hele vloer gaat dan bol staan en de vloer krijgt na verloop van tijd een hardnekkige ammoniakgeur, die niet meer te verwijderen is. In de zomer, wanneer de luchtvochtigheid toeneemt, is de stank al helemaal niet te harden.

Hoe je kattenpis níet moet verwijderen

Kattenurine haal je niet weg met een sopje alleen. Je dénkt misschien dat je de plas niet meer ruikt, maar na verloop van tijd komt de geur toch weer bovendrijven. Ook zal je kat, die een veel scherper reukzin heeft dan jij, zijn eigen urine nog steeds gemakkelijk kunnen ruiken. Dit lokt weer nieuw plasgedrag uit. Wil je van de geur van kattenurine af, dan moet je grondiger te werk gaan.

Kattenpis verwijderen uit tapijt

Wil je kattenurine effectief verwijderen, probeer het dan eens met een mengsel van 3 delen azijn en 1 deel water. Doe dit op de plek waar geplast is en dep het gebied daarna zo droog mogelijk. Strooi hierna zuiveringszout over de plek.

Vervolgens meng je 180 ml 3% waterstofperoxide met een theelepeltje afwasmiddel. Aanbrengen op het zuiveringszout. Pas op: deze methode kan verkleuringen veroorzaken! Test bij twijfel eerst op een onopvallende plaats. Wrijf daarna het zuiveringszout in met een borstel, laat het opdrogen en stofzuig het op.

Kattenurine in je kleding?

Kleding die naar kattenpis ruikt, dat kan natuurlijk niet. Gelukkig kan je op een eenvoudige manier van de geur verlost raken, namelijk door appelazijn toe te voegen aan je wasmiddel. Ook een nachtje laten weken in biotex geeft goede ervaringen. Tot slot kan je het kledingstuk wassen met Dettol.

Hou er rekening mee dat het kan lijken dat de geur verdwenen is, maar deze later toch weer terugkomt. Dit gebeurt vooral wanneer het warm is en/of wanneer je transpireert.

De geur van kattenurine in houten vloeren, vloeren van beton en in meubels

Hoewel azijn, biotex, Dettol en zelfs ook soda vaak effectieve middeltjes zijn, is het natuurlijk niet te doen om een heel meubelstuk in de wasmachine te proppen. Ook voor vloeren van hout of beton zul je andere oplossingen moeten vinden. Deze vind je níet in middelen die de geur van kattenurine alleen maar maskeren. Voordat je het weet, ruikt je huis naar een mengsel van kattenpies en schoonmaakmiddel.

Je moet dus zoeken naar een middel dat de geuren niet maskeert, maar neutraliseert. Een bekend middel is UF2000 van Ecodor. UF2000 maskeert geen geurtjes, maar breekt de kattenurine af door middel van enzymen, Het middel is dus ook nog eens milieuvriendelijk, maar goed, dat is waarschijnlijk niet het hoofddoel. Je wil tenslotte maar één ding: van die afschuwelijke ammoniaklucht af! Je kan UF2000 gebruiken op diverse ondergronden, zoals beton, parket, steen, hardhouten vloeren, kleding, matrassen en vloerbedekking.

Geen bleekmiddel tegen kattenpies

Wil je het toch liever op een andere manier proberen? Gebruik hiervoor dan geen bleekmiddel, want chloor zet de kat juist aan tot plassen!
© 2014 - 2020 Stippels, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het verwijderen kattenpis en de geur van kattenpisHet verwijderen kattenpis en de geur van kattenpisDe geur van kattenpis kun je bestrijden met biotex, tapijtreiniger of andere middelen. Waar je voor kiest is afhankelijk…
Katten in de tuin, wegjagen helpt nietKatten in de tuin, wegjagen helpt nietEen van de ergernissen in de siertuin zijn katten die komen graven en hun behoefte doen tussen de planten. Veel planten…
Waarom katten hun vacht verzorgenWaarom katten hun vacht verzorgenEr zijn katten met allerlei soorten vacht, zowel langharige als kortharige soorten. Meestal heeft een kat drie soorten h…
Help! Mijn kat sproeit!Help! Mijn kat sproeit!Een veelvoorkomend fenomeen bij katten is helaas sproeien. Iedere kattenliefhebber krijgt er vroeg of laat mee te maken.…

Dogfrisbee, internationale wedstrijdsport voor hond en baasDogfrisbee, een officiële hondensport? Jazeker, er worden zelfs Europese kampioenschappen georganiseerd die elk jaar in…
Problemen met je hangbuikzwijntjeEen hangbuikzwijntje, of liever twee hangbuikzwijntjes, is erg leuk en gezellig. Toch kun je voor een aantal problemen k…
Bronnen en referenties
  • http://www.ecodor.nl/Consumenten-ontgeuring/Huisdieren/Kattenpis-geur-verwijderen-Urine-geur-middel-tegen-kattenpis-stank.html
  • http://nl.wikihow.com/De-geur-van-kattenurine-verwijderen
  • http://www.mijnkatplastinhuis.nl/testimonials.html

Reageer op het artikel "De geur van kattenurine verwijderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jacquelien Smit, 31-08-2018 14:36 #12
Het enige wat helpt is op het beton of muur een laag je te spuiten met Brillux spruhlack isoliergrund 1065, dit sluit de stank helemaal af, dit middel is ook voor roet, brand en nicotine, vetlagen.

Saskia, 09-03-2018 17:16 #11
Ik heb twee katten die niet goed zindelijk zijn. Laten onderzoeken etc, komt waarschijnlijk doordat moederpoes al niet zo goed zindelijk was en ze het de kittens niet goed heeft aangeleerd. Doe er van alles aan maar kans is groot dat ik ermee zal moeten leren leven. Nu is de deur in het zijl getrokken en misschien ook ondervloer. Daarom is mijn vraag: zijn er vloeren waar geen plas in kan trekken? Ik dacht zelf een aan gegoten betonnen vloer. Iemand hier ervaring mee? Reactie infoteur, 27-03-2018
Hoi Saskia,

Beton is poreus en zal dus werken als een soort spons. Een tegelvloer zou een betere optie zijn. Succes!

Vera Roelfs, 14-09-2017 11:44 #10
Heb de UF2000 meerdere keren op de tegelvloer gespoten maar de geur komt gewoon terug.
Dus goed inspuiten en laten opdrogen (zoals het advies was) helpt dus ook niet.

Jacqueline van Hemert, 04-09-2017 14:07 #9
Hallo
Ik heb al veel verhalen gelezen. Maar wat ik meemaak nog niet! Ik heb namelijk 3 poesen en 2 katers, allen geholpen! Nou plassen sinds enkele maanden 2 van hun op het aanrecht van roestvrijstaal. Ik heb al tweemaal kortsluiting gehad omdat ze de stopcontacten raakten! Ik heb alles al geprobeerd, met schoonmaken en of dingen erop te leggen, stopcontacten afgeplakt enz. Ik snap niet waarom dat ze dat op zo'n koud materiaal doen?

Kan het ook nergens anders vinden dus hoop dat er toch iemand ooit iets over heeft gehoord en mij er iets over kan vertellen?

Vriendelijke groet,
Jacqueline

Kaytlinn, 26-08-2017 09:37 #8
Ik had een herplaatsingskat op proef, deze heeft op de stoel, bank en muur geplast. Bank en stoel zijn met de reiniging mee, want schoonmaken met azijn, soda en biotex hielp niet, stank komt steeds weer terug. Heb nu nog betonnen muur die vreselijk stinkt. Is inmiddels schoongemaakt met schoonmaakazijn, soda, biotex en dit al enkele malen. niks helpt, geur komt steeds terug. Ben nu bezig met HG alle nare geurtjes weg, maar tot nu toe komt hier ook de stank weer terug als dat spul is opgedroogd op de muur.
HG gebeld: zij zeggen dat als je eenmaal andere spullen hebt gebruikt dat dan hun product ook niet meer helpt.Geldt dit ook voor Ecodor? Heeft iemand ervaring met kattenpis op een betonnen muur? Vast bedankt.

Wieger, 22-08-2017 09:08 #7
Hallo, een kat heeft over een zak met Lego gepiest. Na het te laten weken in schoonmaak azijn in bad stinkt het nog steeds. Enig idee hoe ik dit schoon krijg?

Mandy, 27-12-2016 11:23 #6
Hallo allemaal,

Ik heb sinds een aantal weken nieuwe suede overknee laarzen. Heel mooi alleen ze stinken heel erg naar kattenpis of sproeisel. Denk door dat ik de vuilniszakken aan de straat hebt gezet waar een kat op heeft geplast/gesproeid. 😒😒 En die is tegen mijn benen aan gestoten. Hoe krijg ik die lucht er nu uit? Of moet ik ze weggooien? Reactie infoteur, 28-12-2016
Suede is helaas erg moeilijk schoon te maken. Je zou het kunnen proberen met behulp van azijn of een geurverwijderaar zoals Ecodor (speciaal tegen de geur van kattenurine) maar probeer dan wel eerst op een onopvallende plaats uit of je schoenen hier tegen bestand zijn. Veel succes!

Jacobs Julie, 03-08-2016 17:50 #5
Hoi,
Mijn lieve kat heeft op ons matras haar behoefte gedaan alles erop en eraan. Ik neem ze niets kwalijk. Hoe krijg ik dit eruit? Heb er nu talkpoeder op gedaan maar wat kan nog meer? Graag enkele tips a.u.b…

Grtz
Julie Reactie infoteur, 20-08-2016
Beste Julie, fijn dat je je kat in ieder geval niets kwalijk neemt, . ze zal het niet doen om je te pesten. Heb je haar laten nakijken door een dierenarts? Om je matras weer schoon te krijgen, zou je om te beginnen schoonmaakazijn kunnen gebruiken. Ook Ecodor is een heel goed product om urine- en ontlastinggeuren van dieren te verwijderen.

Tessa, 28-04-2016 12:19 #4
Mijn kat heeft in mijn reiskoffer geplast. De geur zit er al een tijdje in en heb alles geprobeerd maar krijg het er niet uit. De binnenvoering is van parachutestof en niet los te halen. HELP! Reactie infoteur, 28-04-2016
Beste Tessa,

Je zou schoonmaakazijn kunnen proberen, maar als de geur er al een tijdje zit vraag ik me af of dat afdoende helpt. UF2000 van Ecodor is ook geschikt voor urinevlekken die er al langere tijd inzitten. Ga in ieder geval niet aan de slag met geurmaskeerders, want de kans dat je koffer er op den duur alleen maar erger van gaat stinken, is reëel.

Kelly, 15-12-2015 09:38 #3
Beste,
Mijn kat heeft op mijn lederen handtas geplast. Ik heb ze gewassen op koud maar de geur zit er nog in. Zou ik ook dat UF2000 kunnen gebruiken? Het gaat toch geen plekken geven?
Mvg Reactie infoteur, 15-12-2015
Als de kattenpies en het water nog geen vlekken hebben achtergelaten, is de kans groot dat ook UF2000 van Ecodor geen vlekken achterlaat. Garanties kan ik je echter niet geven, maar goed, een tas die naar urine ruikt is ook geen optie.

Peggy Berends, 14-09-2015 10:39 #2
Mijn kater heeft een paar keer opgesloten gezeten in de kelder van mijn huisje. Nu heeft hij dus ook al meer dan 1 x geplast op die betonnen vloer, ik heb er al schoonmaakazijn over gegoten, maar die geur komt steeds terug. Is daar de UF2000 van Ecodor ook een goed middel dan voor? Zoja, waar is dit te koop? Reactie infoteur, 20-09-2015
Ja, ook daar kan je UF2000 voor gebruiken. Misschien moet je meerdere malen sprayen (omdat het oudere urine is), maar uiteindelijk krijg je de geur wel weg. Je kan UF2000 kopen via www.ecodor.nl.

Marthy, 05-04-2015 16:18 #1
Wij hebben zelf geen katten, maar zins twee jaar hebben wij buren mwt katten.Die hebben bij ons in de voortuin gesproeid, nu komen er ook steeds andere katten sproeien.Ze sproeien tegen de schuurdeur en op de tegels voor de voordeur.Wij worden gek van de stank.Volgens onze buren kunnen het niet hun katten zijn want die zijn geholpen.Wat kunnen wij doen om van de stank af te komen. Reactie infoteur, 07-04-2015
Wat erg goed helpt tegen de geur van kattenpis is schoonmaakazijn. Deze kunt u verdunnen met water en aanbrengen op de plaats(en) waar de katten plassen. Gebruik nooit chloor of bleekwater, los van het feit dat dit uw tegels aantast, zal de geur katten aantrekken en aanmoedigen hun behoefte te doen. U zou ook kunnen overwegen om (tijdelijk) aluminiumfolie tegen de onderkant van uw schuurdeur te doen. Dit zorgt ervoor dat de urine terugspettert, iets wat te kat heel vervelend vindt.

Infoteur: Stippels
Gepubliceerd: 14-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 12
Schrijf mee!