Hondensport: Treibball

Treibball is een hondensport die nog relatief nieuw is in Nederland. Jan Nijboer is de bedenker van deze sport. Jan Nijboer is een in Duitsland wonende Nederlander. De sport is dan ook begonnen in Duitsland en vervolgens overgewaaid naar Nederland. Bij deze hondensport werkt de hond met één of meerdere gymnastiekballen. Deze sport kent verschillende varianten. Er is sprake van een vast onderdeel en verschillende spelvarianten.

Het vaste onderdeel / basisspel

Bij de sport Treibball wordt gewerkt met één tot acht gymnastiekballen. Men werkt met gymnastiekballen van 65 cm. Bij de kleinere hondenrassen kan men er voor kiezen ballen van 45 cm te gebruiken.

Wanneer men begint met deze sport, dan werkt men met één gymnastiekbal. De handler staat met de hond in een goal en de bal ligt op 5 meter afstand van deze goal. De bedoeling is dat de handler de hond naar de bal stuurt en dat de hond achter de bal stuurt, waarna de hond deze bal naar de handler duwt die in de goal blijft staan.

Op hogere niveau's gaat men met meerdere ballen en op grotere afstand werken. Op het hoogste niveau liggen er acht ballen op 20 meter van de goal. Zodra men met meerdere ballen gaat werken dan liggen deze ballen in de vorm van een driehoek met de punt of bovenkant van de driehoek naar achteren. De bedoeling is dan dat de hond het eerst de achterste bal bij de handler brengt. Vervolgens mag de handler de volgorde van het binnenhalen van de overige ballen zelf bepalen. Het doel voor de handler is om in een zo kort mogelijke tijd alle ballen in de goal te krijgen.

Spelvarianten

Zoals aangegeven zijn er ook een aantal spelvarianten bij deze sport. Deze zullen één voor één besproken worden.

Parcours afleggen

Men start met de hond bij een bepaald punt dat ook als eindpunt dient. Vanaf dit punt is het de bedoeling dat de hond de bal door een aantal poortjes duwt in een vooraf bepaalde volgorde en tot slot de bal naar het eindpunt brengt. In dit geval mag loopt de handler het parcour mee om de hond te kunnen sturen. Het is echter niet toegestaan om als handler de bal aan te raken. Het gaat hierbij om het lopen van een zo snel mogelijke tijd.

Dirigeren / sturen

In dit geval werkt de handler weer vanuit een goal. De ballen liggen weer op een bepaalde afstand en kunnen wederom in een driehoeksvorm liggen, maar ook andere vormen (zoals een rechte lijn) zijn in dit geval mogelijk. In dit geval moet de hond alle ballen in een vooraf bepaalde volgorde binnen brengen. Ook hier gaat het om het lopen van een zo snel mogelijke tijd.

Tijd-gambling / time-gambling

Alleen bij dit onderdeel gaat het niet om het neerzetten van een zo snel mogelijke tijd. In dit geval gaat het er om dat de handler vooraf gokt hoe lang hij of zij er over zal doen om de hond alle ballen binnen te laten brengen. Het doel is in dit geval een tijd te raden die zo dicht mogelijk bij de daadwerkelijk gelopen tijd komt.

Wedstrijden

Ieder jaar zijn er verschillende wedstrijden te lopen door heel Nederland. Wanneer men deel wil nemen aan een wedstrijd dan moet men het vaste onderdeel lopen. Daarnaast mag men er voor kiezen om ook het spelonderdeel te lopen, maar dit is niet verplicht. De organiserende hondenschool bepaald vooraf welk spelonderdeel op de desbetreffende wedstrijd gelopen zal gaan worden. Aan het einde van het wedstrijdseizoen is er een Nederlands Kampioenschap. Enkel de honden met de meest behaalde promotiepunten mogen dan deelnemen.

Geschikt voor bijna iedere hond

Deze sport is voor bijna alle honden geschikt. Men kan deze sport beoefenen met alle hondenrassen. Bij wedstrijden is er sprake van een indeling op drijvende en niet-drijvende hondenrassen. Daarnaast is er een indeling op het formaat van de hond.
Ook is Treibball een sport die weinig belastend is voor de hond. Dit maakt dat de sport ook voor jonge honden, oude honden en veel honden met een beperking geschikt is.
© 2014 - 2024 Benson, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoopers - HondensportHoopers is een opkomende hondensport in Nederland. Er wordt veelal gebruik gemaakt van hoepels, maar ook worden tunnels…
Hondensport: FlyballEen sport met uw hond beoefenen is goed voor de band met uw hond en een goede manier om de hond voldoende beweging en ui…
De Border CollieDe Border CollieDe Border Collie, ook wel bekend als Schotse Herdershond, is vooral bekend om zijn beweeglijkheid en intelligentie. Hij…
Dogdance: een swingende hondensportDogdance: een swingende hondensportDogdance is een hondensport waarbij u samen met de hond lijkt te dansen op muziek. U leert tijdens trainingen trucjes aa…

De blafband: correctie bij overmatig blaffenDe blafband: correctie bij overmatig blaffenBlafbanden, die bedoeld zijn om overmatig blaffen van honden tegen te gaan, zijn er in verschillende soorten en maten. Z…
De gezondheid van een paard beoordelenDe gezondheid van een paard beoordelenBij het beoordelen van de gezondheid van een paard is observatie een van onze belangrijkste hulpmiddelen. Systematisch e…
Bronnen en referenties
  • http://www.treibball.nl/
Benson (2 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.