Raskatten: Britse Langhaar

Raskatten: Britse Langhaar De meeste mensen kennen de Britse korthaar katten wel, zeker de blauw/grijze is wereldberoemd. Maar de Britse langhaar zijn beduidend minder bekend, daarmee niet meer of minder mooi en lief. Het ras is later tot stand gekomen en erkenning dus ook. Wat voor kat is die Britse langhaar en is ze te vergelijken met haar kortharige variant? Bijgaand meer over dit minder bekende ras.

Oorsprong

De Britse langhaar is eigenlijk een half langhaar, want het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de vacht van de Perzische kat, terwijl deze nu juist wel mede verantwoordelijk is voor de Britse langhaar. De bouw van de katten lijkt erg veel op elkaar en in het verleden is de Britse korthaar dus veel gekruist met de Perzische kat (overigens is de Brits korthaar rond 1870 gefokt uit de mooiste Britse huiskatten). Dit om de Britse korthaar nog meer dat “bolle” van de pers te geven. De Britse korthaar heeft dus ook het langhaargen.

Naast het uitbouwen van het ras Britse korthaar, is men zich ook steeds meer toe gaan leggen op het fokker van deze langharige “pluizebolletjes” en daar is een officieel ras uit ontstaan. Behalve Brits langhaar wordt het ook wel eens Lowlander genoemd. De Britse langhaar is in Nederland als officieel ras erkend sinds 23 juni 2012.

Bron: 1punkt23, PixabayBron: 1punkt23, Pixabay

Raskenmerken en karakter

Op de vacht na, is de Brits langhaar nauwelijks anders dan de Brits korthaar, het is een middelgrote kat. De volle ronde body die - met behulp van de Pers er zo nu en dan doorheen te fokker- verder is ingebracht, maakt deze Britse kat tot een “lekker gezellige ronde kat”. Een stevige kat die goed op de brede poten staat en een soort imposante houding heeft als ze rechtop staat, maar ook als ze licht imponeert ze, zeker met die halflange tot lange vacht.

Officieel heeft deze kat verhoudingsgewijs kleine oren (die ver uit elkaar staan), een brede schedel en grote ronde ogen, die je heel nadrukkelijk kunnen aankijken. Verder hebben deze katten behoorlijk bolle wangen, waarbij de kater dit nog nadrukkelijker heeft dan de poes. De nek is kort en gespierd en neus is relatief klein, maar mag niet zo plat zijn dan we bij de Perzische kat kennen.
We kennen met name de blauwe en de crème variant, maar de Brits langhaar (net zoals de korthaar) is er in verschillende kleurslagen en mixen, met bijbehorende oogkleur.

Het karakter is er een die bij veel mensen past. De Britse kat is niet echt veeleisend. Ze is rustig, ietwat introvert en zeer evenwichtig. Ze leeft prima binnen, want ze heeft niet echt veel leefruimte nodig. Als je dus een appartement of klein huisje hebt, past deze kat daar ook prima in.
Ze kan goed alleen leven en als er nog een dier leeft, dan bij voorkeur een die ook rustig van aard is. Door zacht haar stem te laten horen, vraagt ze af en toe om aandacht. Ze zal niet snel op de voorgrond treden.
De Britse langhaar is niet echt bij uitstek een schootkat en als ze al op schoot komt, dat is dat op eigen initiatief. Ze komt wel in de buurt liggen of zitten, want ze verblijft graag in de nabijheid van mensen.

Ziekten

De relatief zware kat heeft , meer dan andere rassen, kans op hart- of nierfalen. Als je dus een kitten koopt, vraag dan gerust om testuitslagen van de ouders. Door het gewicht kunnen ze ook eerder last krijgen van loszittende knieschijven. Zeer belangrijk dus … let goed op het gewicht van deze mooie Britse kat.

Verzorging

Deze kat moet regelmatig geborsteld worden en als dit vanaf jonge leeftijd wordt gedaan, dan accepteert ze dit absoluut of gaat er zelfs voor liggen. In de lente krijgt de kat de zomer vacht en het is goed de borstelbeurten dan goed bij te houden om en klitten en ronddwarrelende haren in huis te voorkomen. In de winter heeft de kat een volle vacht, dus om klitten te voorkomen is ook dan het bijhouden belangrijk.

In principe hoeft de kat niet gewassen te worden, maar met een beetje babyshampoo mag ze wel zo nu en dan gewassen worden (overdrijf niet ook al ruikt het lekker). Zorg wel dat ze goed gedroogd wordt.

Tot slot

Voor de man of vrouw die ook nog wel eens afwezig is, geen herrie makende kat met een stabiel karakter zoekt, is de Brits langhaar bij uitstek een prima kat. Het zachte karakter spreekt bijna iedereen aan.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Hoe kies je de juiste kat? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld andere huisdieren, laat je de…
Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)De Brits langhaar werd rond 1870 gefokt uit mooie huiskatten, die waren gekruist met Perzische katten. Dit gaf de kat he…
Kattengenetica: de basisEen combinatie maken van twee katten: leuk, maar welke kleurtjes zullen de kittens krijgen? Krijgen ze kort of lang haar…

Het brein van vechthondenHet brein van vechthondenVechthonden zijn alle hondenrassen die gefokt zijn om met hun soortgenoten te vechten. Dit gebeurt helaas tot op de dag…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 17-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.