De Turkse Angora

Een van mijn hobby's zijn mijn katten. Vier daarvan zijn Turkse Angora's. De eerste Turkse Angora in huis was de odd-eyed poes Gaya, die je hiernaast op de foto ziet. Mijn vier Turkse Angora's zijn stuk voor stuk schatten, met allemaal hun eigen willetje en een enorm sterk karakter. En ook om dat sterke karakter zijn Turkse Angora's zo geliefd en bekend.

Een stukje geschiedenis van de Turkse Angora.

De Turkse Angora is het oudste langhaar ras van de wereld. Het is wel raar dat momenteel de rassen die van de Turkse Angora afstammen (bijvoorbeeld: de Pers, de Maine Coon en de Noorse Boskat) de Turkse Angora in populariteit zijn voorbij gegaan.
Rond 1700 was de Turkse Angora erg geliefd aan het Franse hof. Veel edelmannen beschouwde het als een eer als hij zo'n witte langharige kat in zijn bezit kon krijgen. Kruisridders en kooplieden hadden van uit Turkije deze katten meegenomen. Eeuwen later namen Europese kolonisten hun eigen Europese katten mee naar Amerika en Canada. Via de Vikingen was de Turkse Angora daar al aanwezig. Uit deze mix van Europese huiskatten, inheemse katten en de Turkse Angora ontstond in de Amerikaanse staat Maine de Maine Coon.

Uit onwetendheid begon men rond de eeuwwisseling de Turkse Angora te kruisen met de grotere en grover gebouwde Afghaanse kat. Door deze kruising kwam men aan de Perzische kat. Doordat dit kattenras erg populair werd, raakte de Turkse Angora in het vergeethoekje en zelfs op uitsterven stond.

Sommige mensen in Turkije beweren wel dat een witte Turkse Angora met een verschillende oogkleur (de zogenaamde 'odd-eyed') de reïncarnatie van de profeet Mohammed belichaamt. Om in ieder geval de witte Turkse Angora voor uitsterven te behoeden, was voor de Turkse regering een reden om een aantal dierentuinen opdracht te geven een fokprogramma op te stellen.

Met name in Amerika, nam de interesse in de Turkse Angora weer iets toe. Maar dit gebeurde pas in het begin van de jaren 60. Door de positie die de witte Turkse Angora heeft, was het vrijwel onmogelijk om deze kat te importeren. Maar uiteindelijk is het gelukt om op legale wijze een paar paartjes naar Amerika te halen. Via shows in Amerika werd de belangstelling weer iets groter en door import uit Amerika en later ook rechtstreeks uit Turkije kwam dit ras weer terug in de West-Europese landen.

Toch een kleurtje

In het begin hield men zich alleen bezig met de fok van de witte Turkse Angora. Gekleurde dieren werden als een foutje aangemerkt. Ook al kwam het gekleurde kitten uit een witte poes. Gelukkig heeft men ingezien dat ook de gekleurde dieren wel degelijk Turkse Angora's zijn, vandaar dat nu ook alle natuurlijke kleuren worden erkend. Dit zijn zwart, blauw, rood, crème en schildpad en verder de effen of diverse tabby-patronen. Ook zilver hoort tot de mogelijkheden en dit alles met of zonder wit.

In sommige boeken wordt er vermeld dat lilac en chocolate daar ook onder vallen, maar dit zijn absoluut geen natuurlijke kleuren. Deze kleuren komen voor bij de Angora Cat. Dit is een in Engeland gecreëerd ras omdat het invoeren van onder andere katten door de strenge wettelijke bepalingen (bijvoorbeeld zes maanden quarantaine) vrijwel niet te doen was. Er zit dus een heel groot verschil tussen de Turkse Angora en de Angora Cat.

Uiterlijk en karakter

De Turkse Angora is een sierlijke, oosterse gebouwde halflanghaar kat. Een zijdeachtige vacht, iets dat vooral bij de gekleurde dieren erg opvalt, een pluimstaart, een broek en een op het lijf wat langere vacht met kraag. De volwassen poezen wegen gemiddeld zo'n drie kilo, de katers vijf tot zes kilo. Turkse Angora's zijn tot hoge leeftijd speels. Ze zijn ondeugend, avontuurlijk, bewegelijk en absoluut niet saai. Je moet de Turkse Angora wel de gelegenheid kunnen geven om even lekker stoom af te kunnen blazen. Daarom is een goede krab/klimpaal een must voor een Turkse Angora. En een uitdaging, met een kattenspeeltje, slaat hij dan ook niet gauw af. Meestal kiest de Turkse Angora een favoriet uit, en hij of zij zal dat merken ook. Overladen worden met attenties, knabbelen aan je oor of tenen, op je schouder gaan zitten en er niet meer af willen, zijn allemaal tekenen dat je zijn of haar favoriet bent. Ze helpen mee de krant lezen, en met een beetje pech gaan ze ook mee in bad of onder de douche. Over het algemeen zijn katers een stuk aanhankelijker als een poes. Ze hebben over het algemeen geen bezwaar om met z'n tweetjes gezellig bij je op schoot te komen liggen. Of je vindt ze ergens slapend, heerlijk ineen gestrengeld. Poezen zijn wat zelfstandiger. Ze vinden het niet erg als een andere kat in de buurt komt liggen, maar niet te dicht bij. Ze hebben je schoot ook het liefst voor hun zelf, maar je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen er tussen zitten. Turkse Angora's zijn erg intelligent. Ze hebben vaak in korte tijd door, hoe je bijvoorbeeld, deuren van keukenkastjes moet openen. Het zijn wel praters, maar geen zeurders. Andere kattenrassen verdragen ze goed, ook honden zijn meestal geen probleem.

Naar buiten

De Turkse Angora vindt het heerlijk om naar buiten te gaan. Geen weertype deert hem om naar buiten te gaan. Zelf een sneeuwbui houdt hem niet tegen. Hij rolt zich gewoon op voor een dutje en laat zich dan insneeuwen. De vacht van de Turkse Angora isoleert zo goed, dat de sneeuw er boven op blijft liggen. Na het dutje schudt hij de sneeuw van z'n vacht en komt weer naar binnen alsof er niets is gebeurt.

Als je de Turkse Angora buiten laat gaan, zorg er dan wel voor, dat dit in een kooi of kattenren gebeurt. Omdat ze zo avontuurlijk zijn, zien ze vaak het gevaar niet om hun heen. Ook kan het gebeuren dat ze dagenlang weg zijn.

De Turkse Angora een gezond natuurras dat erg op mensen is gericht. Het is echter geen kat is die alleen maar mooi ligt te zijn; het is een intelligente, actieve en speelse kat. Het is een kat, als hij aandacht wil, dat dan ook krijgt. Hij komt het gewoon bij je opeisen, op een goedschikse of een kwaadschikse manier. Maar de aandacht die hij wil, zal hij krijgen!
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Turkse AngoraDe Turkse Angora, een sierlijke en elegante kat, afkomstig uit Turkije, die sinds de 17e eeuw populair is in Europa. Een…
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
Halflanghaar kattenHalflanghaar kattenDoor de jaren heen zijn er talloze raskatten ontstaan. Raskatten worden speciaal gefokt om aan internationaal geldende s…
Turkse Van kat - rasbeschrijvingTurkse Van kat - rasbeschrijvingDe Turkse Van is een grote halflangharige kat met een lieve uitstraling. Hij is overwegend wit met twee gekleurde vlekke…

Een konijn houdenEen konijn houdenEen konijn is en leuk dier om te houden als huisdier. Ze zijn geschikt voor wat oudere kinderen, en met wat hulp van de…
Wat is een dierentolk?Wat is een dierentolk?Een dierentolk, wat is dat eigenlijk? Het is een begrip dat we steeds vaker tegenkomen. Steeds meer mensen bieden zich a…
Bronnen en referenties
  • Cattery van Beyazi Haylaz
  • Cattery Mücevher
  • Boek raskatten
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 25-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.