Hondenras uit de Verenigde Staten: de Rat Terriër

Hondenras uit de Verenigde Staten: de Rat Terriër De Rat Terriër is een klein hondje afkomstig uit de Verenigde Staten. Hij werd oorspronkelijk gehouden als jachthond om de gewassen van de boeren te beschermen. Ook is het een ideaal hondje op het boerenerf om ratten te verjagen. Dit hondje is trouw aan zijn baas en houdt ervan om lekker samen bezig te zijn. Hij is niet geschikt om veel alleen te zijn en hij past prima in een gezin als gezelschapshond. Dit vrolijke en speelse hondje kan goed met kinderen overweg.

Geschiedenis

De Rat Terriër, ook wel American Rat Terrier genoemd, komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd gebruikt als jachthond. Hij is ontstaan uit de kruising van meerdere Europese terriërs zoals de Manchester Terriër en de Bull Terriërs. In het begin van de vorige eeuw wilden de boeren een konijnenepidemie stoppen omdat hun gewassen werden bedreigd. De snelheid en vaardigheden van deze hond werden verbeterd door ze te kruizen met de Whippet, Italiaanse Greyhound en Fox Terriërs. Ondertussen werden elders in de Verenigde Staten, door de jagers de voorouders van de Rat Terriër gekruist met Beagles om de speurvaardigheden te verbeteren. Uiteindelijk is de Rat Terriër hieruit ontstaan. Op een gegeven moment waren Rat Terriërs niet meer nodig vanwege de modernisering van de boerenbedrijven en werden ze voornamelijk gebruikt als hond op het erf of gezelschapshondje.

Uiterlijk

Het is een klein dapper hondje met een schouderhoogte variërend tussen de 20 en 56 centimeter. Omdat het verschil in grootte varieert, kan ook zijn gewicht verschillend zijn. Het ligt meestal tussen de 2 en 16 kilogram in. Ze zijn compact van bouw, hebben een diepe borst, zijn gespierd met een smalle kop. De oren zijn meestal rechtopstaand, en de neusspiegel is zwart. De nek en schouders zijn krachtig, evenals de dijen en achterpoten. De staart kan zowel lang als kort zijn bij de geboorte. De vacht kan verschillende kleuren hebben zoals: rood, geel, zwart, zwart en tan of wit en blauw.

Karakter

Als je buitenshuis lekker bezig bent, zal de Rat Terriër er graag bij willen zijn en hij volgt zijn baasje overal naar toe. Hij houdt ervan om te werken en is een trouwe kameraad. Het hondje is gemakkelijk om op te voeden en hij doet zijn baasje graag een plezier. Hij is geschikt om rond te lopen op het erf. Zoals de naam al zegt, zullen ze helpen om ratten te verjagen. Mocht je niet in een boerderij wonen, kun je de Rat Terriër mee nemen naast de fiets of met joggen, zolang hij maar lekker kan bewegen. Deze honden passen prima in een gezin met kinderen en hij speelt graag met ze. Ze hebben een zacht karakter, maar door het terriërinstinct is hij geneigd zijn territorium te beschermen. Tegenover vreemden kan hij wat terughoudend zijn en als hij zich bedreigd voelt, zal hij blaffen en zijn gezin waarschuwen. Dit intelligente hondje is erg alert en ze hebben veel aandacht en liefde nodig. Ze liggen graag bij je op de bank en genieten dan volop van de aandacht.

Verzorging

Zoals al genoemd, heeft de Rat Terriër veel beweging nodig. Hij moet dagelijks flink worden uitgelaten en lekker kunnen rennen en spelen. Hij houdt van spelletjes om hem scherp te houden van geest. Hij kan in een flat worden gehouden, als hij daarnaast zijn grote hoeveelheid energie maar kwijt kan. Verder heeft de hond niet veel verzorging nodig. Hij heeft een kort vacht die gemakkelijk te verzorgen is. Een paar keer in de week borstelen is voldoende.

Gezondheid

Over het algemeen is dit een gezond ras. Er kunnen heupdysplasie en allergieproblemen voorkomen. Verder heeft deze hond zoals elke hond, zijn jaarlijkse entingen en wormkuren nodig. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 11 en 14 jaar, maar er zijn ook Rat Terriërs die wel 18 jaar kunnen worden.

Overige informatie

Mocht je overwegen om een Rat-Terriër als trouwe kameraad te willen en samen een actief leven tegemoet gaan, is het verstandig je eerst goed te laten informeren. Het is belangrijk dat je genoeg tijd met hem door kunt brengen. Een fokker kan je met plezier meer informatie geven over dit ras.

Lees verder

© 2013 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Engelse Toy TerriërHondenrassen: Engelse Toy TerriërDit hondenras is afkomstig uit Engeland en is in de negentiende eeuw ontstaan. Men wilde een klein ras ontwikkelen dat o…
Hondenrassen: Amerikaanse Toy TerriërHondenrassen: Amerikaanse Toy TerriërDeze terriër is afkomstig uit de Verenigde Staten en het is een kruising tussen de foxterriër en de Engelse dwergterriër…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…

Ariégeois: een jachthond afkomstig uit FrankrijkAriégeois: een jachthond afkomstig uit FrankrijkDe Ariégeois is een jachthond die afkomstig is uit Frankrijk. Hij behoort tot de dashonden en de lopende honden. Deze ac…
Hondenrassen: het Italiaans windhondjeHondenrassen: het Italiaans windhondjeHet Italiaans windhondje is afkomstig uit Italië en behoort tot de windhonden. Het is het kleinste windhondje en het is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • - www.dogster.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.